Studiu surprinzator la Harvard. Femeile divorțează pentru că soții nu aduc bani în casă

Iulia Mirică
scris pe
divorț

Conform statisticilor, aproximativ 50% dintre căsătorii se încheie cu un divorț. Și tot cifrele spun că un mare număr de bărbați ar trebui să mulțumească șefului că le menține căsătoria.

Și de ce spunem asta? Pentru că un nou studiu realizat la Universitatea Harvard, citat de fatherly.com, arată că cel mai frecvent motiv pentru care divorțează femeile este lipsa unui loc de muncă pentru soț.

Cercetătorii au studiat date adunate în 46 de ani, provenind de la un eșantion de peste 6.300 de cupluri heterosexuale, între anii 1968 și 2013. Începând cu anul 1975, oamenii de știință au ajuns la concluzia că bărbații fără un loc de muncă aveau un risc de 3,3% de a divorța, iar celor cu un loc stabil de muncă le reveneau doar 2,5%. Cu toate că diferența poate părea mică, studiul efectuat a luat în considerare și o serie de alți factori care ar putea influența femeile să divorțeze, precum responsabilitățile casnice, co-dependența economică și finanțele, dar niciunul dintre acești factori nu a avut o corelație atât de crescută cu divorțurile precum statutul ocupațional al soțului. Acest factor nu pare corect pentru bărbați, dar funcționează bine pentru femei și copiii acestora.

În mod ironic, poți da vina pentru aceste așteptări ale soțiilor pe feminism, așa cum au făcut toate femeile la început. Profesorul de sociologie Alexandra Killewald, autorul studiului, a concluzionat faptul că, înainte de 1975, femeile care făceau mai puține lucruri în casă aveau mai multe șanse să fie părăsite de soții lor. Dar al doilea val al feminismului a pus mare preț pe importanța carierei femeilor și pe libertatea de a face ce vor în căsnicie. Studiul a mai constatat și faptul că bărbații au început să se implice mai mult în treburile gospodărești, pe lângă ceea ce făceau la serviciu. Killewald a ajuns la concluzia că venitul soțului nu contează la fel de mult precum faptul că are un loc de muncă stabil.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa