Implant în premieră la un copil din România: Alexandra a primit o inimă artificială

Este pentru prima dată în România când medicii au reușit să realizeze această procedură în cazul unui copil.

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
inimă artificială
Viața Alexandrei a fost salvată pentru moment. Rămâne pe lista de așteptare pentru un transplant de cord. Sursa foto: Facebook Dr. Horațiu Suciu

Medicii din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş au realizat o intervenție chirurgicală în premieră la un copil: implantarea unei inimi artificiale.

Timp de trei luni, Alexandra, în vârstă de 17 ani, a stat internată în așteptarea unei minuni, după ce medicii i-au descoperit o gravă insuficiență cardiacă care progresa alarmant. Pentru a-i salva viața, doctorii au propus familiei implantarea unei inimi artificiale. Costurile au fost acoperite prin sistemul de asigurări de sănătate.

Lupta cu timpul a fost câștigată datorită unei echipe complexe de medici, condusă de șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, doctorul Horaţiu Suciu. Intervenția a fost realizată cu succes, iar adolescenta a vorbit deja cu familia sa.

Inima Alexandrei funcționa doar 13%

Alexandra este crescută de bunica sa, Mihaela Bondilă. Ea a dus-o pe fată prima dată la Spitalul „Marie Curie” din București, unde medicii, după o evaluare complexă, au stabilit că suferă de o insuficiență cardiacă complexă, iar inima fetei bate doar 13 % din capacitatea maximă.

De atunci femeia a început să caute soluții. Au ajuns la „Institutul Inimii” din Târgu Mureș, iar medicii de aici au început un tratament pentru a stabiliza starea fetei și pentru a câștiga timp în așteptarea unui donator.

Văzând că starea Alexandrei se deteriorează pe zi ce trece, echipa medicală a hotărât implantarea unei inimi artificiale.

Starea clinică nu mai permitea să așteptăm nici măcar câteva zile, mai ales la vârsta pediatrică, această evoluție este foarte grăbită. Copiii se pierd mult mai repede.

Dr. Horaţiu Suciu

O inimă artificială costă 100.000 de euro

Având în vedere complexitatea intervenției chirurgicale, s-a întrunit o echipă formată din mai mulți medici chirurgi, iar la operație a asistat și un profesor din Belgrad. „Este o intervenție pe cord deschis fără oprirea inimii. Pacienții pot să stea chiar și câțiva ani cu asemenea dispozitive,” a declarat pentru ProTv prof. dr. Horațiu Suciu.

Inima artificială este, de fapt, un dispozitiv similar cu o pompă, care preia, în bună parte, funcțiile miocardului, mușchiul inimii.

Costurile unui astfel de dispozitiv sunt uriașe, ajungând până la aproximativ 100.000 de euro, dar intervenția poate fi decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Aceasta a fost cea de-a patra procedură de implantare a unei inimi artificiale la noi în țară în acest an, dar prima făcută unui copil.

Intervenția a fost un succes, Alexandra a reușit să transmită un mesaj bunicii sale chiar de la secția de terapie intensivă, încercât să o linișteașcă și să o asigure că se simte bine. Soluția găsită de medici este însă una temporară, deoarece fata va avea nevoie de un transplant de cord pentru a putea duce o viață normală.

Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș este singurul din țară care abordează toate patologiile inimii, de la nou-născut până la adult, vârstnic, inclusiv transplantul cardiac.

O intervenție specială pentru dr. Horaţiu Suciu

De-a lungul carierei sale, medicul Horațiu Suciu de la Târgu Mureș a salvat mii de vieți, însă operația de implant de inimă artificială la un copil a fost cu totul specială. „Se spune că numai Dumnezeu poate pătrunde în sufletul cuiva. Și așa este. Am mers azi dimineață la Institut, gândindu-mă ce este în sufletul unei copile de 17 ani, pacientă de-a noastră, care așteaptă un transplant, știind cât de puțini sunt donatorii pentru această categorie de vârstă.  Soluția inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficiențe cardiace, o putea ține în viață. Și operația a reușit. Este a patra implantare a unei inimi artificiale pe care o reușim în acest an și prima din România la un copil.

Le mulțumesc colegilor din echipa IUBCvT Târgu Mureș și profesorului Putnik din Belgrad care a asistat la intervenție. Mă bucur că reprezentantul acestui important centru est-european in domeniul transplantarii cardiace a fost alături de noi și a văzut stadiul la care a ajuns medicina târgumureșeană.

Seara, când am plecat spre casă, m-am uitat la părculețul din fața spitalului. Este locul în care se va construi noul Institut al Inimii. Acolo sunt acum niște pomi fragezi, pe care i-aș lua cu noi în noua clădire a Institutului, pe care îl pregătim cu toată dedicarea. Nu știu dacă pomii aceștia se vor regăsi în viitorul nostru spital, dar felul în care i-am văzut astăzi a fost ca un dialog în care mi s-a șoptit, de undeva, că procedura de astăzi va fi, în noul proiect, o rutină. Într-adevăr, inima are tainele ei…”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Ce este o inimă artificială?

Inima artificială este un dispozitiv mecanic de sprijin circulator care înlocuiește camerele inferioare ale inimii la pacienții cu insuficiență cardiacă avansată. Altfel spus, o inimă artificială este o pompă mecanică care înlocuiește inima atunci când aceasta nu funcționează așa cum ar trebui.

Este posibil să fie nevoie de o inimă artificială din cauza unui defect cardiac congenital (prezent la naștere) sau a insuficienței cardiace. Aceste boli afectează buna funcționare a inimii și pot pune viața în pericol.

Lipsa de sânge care circulă prin corp poate duce la o varietate de simptome și afecțiuni, inclusiv:

  • Oboseală
  • Tensiune arterială scăzută
  • Acumulare de lichid
  • Dificultăți de respirație

Majoritatea persoanelor care primesc o inimă artificială așteaptă în continuare un transplant de inimă, deoarece aceasta este o soluție temporară.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa