Un bărbat gay din Cluj a adoptat un copil în vârstă de 7 ani. Potrivit lui Vișinel Bălan, președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați, nu este primul caz de acest tip din România.
În România căsătoriile între persoanele de același sex sunt interzise, dar acest lucru nu înseamnă că o persoană care are altă orientare sexuală nu poate adopta un copil ca părinte singur.
„Este un bărbat din Cluj care a intrat în procesul adopției, și-a asumat calitatea de părinte gay, iar DGASPC i-a transmis tânărului că legea nu prevede că n-ai dreptul la a da șansa unui copil la o familie. E din categoria greu adoptabili. Înțeleg că are până în 7 ani (n.r. copilul). Bărbatul este într-o relație. Înțeleg că nu este primul caz (n.r. de adopție gay din România), este primul de care am reușit eu să aflu. După ce am postat am descoperit că sunt și alte cazuri care au reușit.”, a spus Vișinel Bălan într-o intervenție la un post de televiziune.
Vișinel Bălan, președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați
Anunțul a fost făcut pentru prima dată pe pagina de Facebook a lui Vișinel Bălan: „Prima adopție gay din Romania. Felicit tânărul/ persoana care a avut curajul să facă acest pas, de a salva un copil abandonat din chinurile orfelinatului. Felicit curajul Direcției pentru Protecția Copilului pentru că a ales să respecte legea. Asta înseamnă profesioniști. Felicitări. În România, anual, aproximativ 9.000 de copii sunt abandonați în orfelinatele groazei.”
Potrivit sursei citate, procesul de adopție a durat în jur de 5 luni. Tatăl adoptator este într-o relație cu un alt bărbat.
Ce înseamnă copil greu adoptabil?
Potrivit Centrului pentru Asistență și Suport în Adopții un copil este numit „greu adoptabil”, conform legislaţiei privind adopţia, atunci când:
- au trecut 9 luni de la declararea adoptabilităţii şi nu s-a reuşit identificarea unei familii potrivite pentru el;
- au trecut 9 luni de la declararea adoptabilităţii, a fost indentificată o familie dar nu s-a finalizat adopţia;
- are fraţi nedespărţiţi, adoptabili împreună (1, 2, 3… chiar 5 fraţi)
- are anumite particularităţi de sănătate;
- are o vârstă mai mare;
- are trăsături evidente ale unei anumite etnii;
- are o nevoie crescută de stimulare;
Numărul copiilor adoptabili a crescut cu 35% în primul trimestru al anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la 4.249 la 31 martie 2021, arată datele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, prezentate miercuri în cadrul unei dezbateri organizate de ANDPDCA şi UNICEF.
La sfârșitului anului 2020, 53.393 de copii se aflau, în sistemul de protecţie specială a copilului, conform datelor de la Autoritatea Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA).
În ce țări cuplurile gay pot adopta copii
Pe plan mondial există alte jurisdicții care permit acest lucru; adopția din partea cuplurilor de același sex este legală în Andorra, Belgia, Islanda (din iunie 2006), Țările de Jos, Regatul Unit, Suedia, Africa de Sud și Spania.
În Danemarca, Franța (din februarie 2006), Germania și Norvegia, o persoană într-o uniune civilă poate adopta copilul natural al partenerului său de același sex. În unele țări, precum Irlanda, persoane heterosexuale sau homosexuale, singure sau în concubinaj, pot înainta cerere pentru adopție.
- CITEȘTE ȘI: Reporterul CNN Anderson Cooper, care este gay, a devenit tată datorită unei mame surogat
În Statele Unite ale Americii, cupluri de același sex pot adopta în statele California, Massachusetts, New Jersey, New Mexico, New York, Ohio, Vermont, Washington și Wisconsin și în capitala federală, Washington, DC.
UPDATE: În urma cererii de informații suplimentare adresate de redacția Totul despre Mame, DGASPC Cluj precizează că bărbatul în cauză a obținut atestat de părinte adoptator și că urmează să parcurgă restul etapelor care se finalizează cu adopția propriu-zisă a copilului.
