Primul caz de coronavirus confirmat in România. 8 cazuri la copii în Italia

Cristina Călin, redactor
scris pe
coronavirus în romania

Primul caz de coronavirus în România a fost confirmat miercuri, 26 februarie 2020, la un bărbat din Gorj. Este vorba despre un bărbat care a intrat în contact cu italianul de 71 de ani care a fost în vizită în județul Gorj și ulterior a fost diangnosticat în Italia cu COVID-19. În același timp, apar cazuri și la copii din Europa, cele mai multe în Italia. 

UPDATE, vineri, 28 februarie: Încă două persoane au fost confirmate cu noul coronavirus în România. Unul dintre ei este un bărbat din Maramureș, iar celălalt este o femeie din Timișoara. Ambii veniseră din Italia, din zone care nu erau considerate cu risc.

Bărbatul de 45 de ani a venit cu mașina personală din Italia și a mers direct la medic pentru că se simțea rău. Aici a fost depistat cu COVID-19 și este la spital la Cluj la terapie intensivă, având și gripă comună. Femeia a stat o zi, pe 17 februarie, la Bergamo, iar pe 25 februarie s-a prezentat la spitalulul din Timișoara cu semne de boală. A fost și ea testată și s-a confirmat că este infectată cu coronavirus.

În cadrul unei conferințe de presă susținută de Raed Arafat și Ministrul Sănătății, Victor Costache, a fost confirmat primul caz de coronavirus în România. Raed Arafat a spus că în casa în care locuiește pacientul mai sunt încă 7 persoane, printre ele și persoane în vârstă, dar nu sunt și copii. Aceștia vor fi izolați la domiciliu, sub pază, pentru 14 zile. După această perioadă li se vor reface testele.

Bărbatul va fi adus la București la Institutul „Matei Balș”, unde i se va administra tratament. El nu a avut simptome de boală și a intrat în contact direct cu bărbatul din Italia venit în vizită în România. Între timp se mai fac alte 33 de teste altor persoane care au intrat în contact cu italianul.

Autoritățile italiene au anunțat miercuri seară că bărbatul de 71 de ani ar fi contaminat trei persoane după ce a ajuns în țara sa. Este vorba despre un angajat și de un client al restaurantului pe care îl deține italianul în vârstă de 71 de ani.

Italianul infectat cu coronavirus a intrat în contact cu zeci de oameni din momentul în care a ajuns în Oltenia. Acestora li se adaugă pasagerii care care au mers cu el în avion atât pe drumul dinspre Italia spre Craiova, cât şi retur. Italianul a stat în România câteva zile şi s-a plimbat prin mai multe localităţi din Oltenia.

Coronavirus în România. Linie telefonică specială pentru populație

La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia TELVERDE destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358. Numărul unic de urgență 112 va rămâne doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații să apeleze linia TELVERDE. Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 163 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 (cele mai multe din București – 59) cu privire la Coronavirus.

Coronavirus în România. Măsurile luate de autorități

Ministerul Sănătății a instituit măsura de carantină pentru toate persoanele asimptomatice (nu au semne de boală) care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă. Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate.

De asemenea, persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, se vor autoizola la domiciliu 14 zile, timp în care vor fi monitorizate de către direcțiile de sănătate publică și prin intermediul medicului de familie. Măsura se aplică și membrilor de familie care locuiesc la același domiciliu.

Persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu li se vor pune la dispoziție informații detaliate referitoare la măsurile de igienă individuală ce trebuie respectate în caz de epidemie. În funcție de evoluția situației epidemiologice și confirmarea a mai mult de trei cazuri de infecție cu noul coronavirus, cu legătură epidemiologică între ele, în aceeași comunitate se poate decide declararea carantinei într-o comunitate.

Președintele României, Klaus Iohanis, a precizat după întâlnirea CSAT din 26 februarie că se vor lua măsuri suplimentare la punctele de frontieră și se vor aloca fonduri suplimentare pentru achiziția de materiale de protecție pentru personalul medical.

În acest moment, în România, un număr de 99 de persoane se află în carantină, iar 5667 persoane sunt monitorizate la domiciliu.

Coronavirusul în lume. 8 copii bolnavi în Italia

26 februarie este ziua în care s-au descoperit mai multe noi cazuri de coronavirus în afara Chinei. De asemenea, au apărut infectări noi în Algeria, Brazilia, Croația, Elveția, Austria și Grecia.

În Italia, în zona Lombardia, au fost confirmați 7 copii infectați cu coronavirus și unul în Veneția. Aceștia au o formă ușoară a bolii și sunt spitalizați pentru tratament, în afara oricărui pericol. O fetiță de patru ani din Castiglione d’Adda este internată la Spitalul San Matteo din Pavia, același loc în care se află așa-numitul Pacient 1, potrivit guvernatorului Attilio Fontana, citat de cotidianul Il Giorno. O parte dintre copii sunt deja acasă, în carantină, împreună cu familiile lor. Cei care sunt încă spitalizați urmează să fie și ei externați și puși în izolare la domiciliu. Autoritățile italiene spun că au fost testați toți cei care au intrat în legătură cu cei 8 copii, dar rezultatele au fost negative.

Dacă acest articol vi s-a părut util, îți recomandăm să mai citești și alte articole despre coronavirus:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa