Premieră: Testare de tip PISA pentru adulții din România. Cum se descurcă la citit și socotit?

Daniela Șerb, redactor
scris pe
adulți testați PISA
Această testare reprezintă o mare provocare pentru adulții din România. Foto: Shutterstock

Începând din acest an, România va testa, pentru prima dată, nivelul de pregătire al adulților, după modelul evaluării PISA pentru elevi. Concret, vom afla gradul de aflabetizare în rândul adulților și în ce măsură competențele lor sunt potrivite cu piața muncii. Rezultatele sunt așteptate cu interes, mai ales că la toate testările PISA de până acum elevi românii au obținut printre cele mai slabe punctaje din Europa și o mare parte dintre ei au fost încadrați în categoria analfabeților funcționali.

Testarea pentru adulți se numește PIAAC – Programme for the International Assessment of Adult Competencies – și este realizată după un model al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, OCDE. Prin intermediul acesteia, se evaluează abilitățile persoanelor cu vârste între 16 și 65 de ani de a citi, de a calcula și de a rezolva probleme. Totodată, sunt adunate date și informații despre modul în care adulții își folosesc aceste abilități acasă, la locul de muncă și în comunitate. Colectarea datelor pentru testarea PIAAC va avea loc în perioada 2024-2029.

Cât costă testarea PIAAC

Costurile testării sunt estimate la 3,1 milioane de euro și se vor aloca din bugetul Ministerului Educației pentru 2025. În lume, peste 40 de țări și regiuni participă la acest tip de testare internațională. Prima testare a avut loc în 2008. Pe lângă imaginea de ansamblu vizavi de gradul de aflabetizare a populației adulte, testarea oferă și informații despre competențele pe care oamenii le au în raport cu cerințele de pe piața forței de muncă, cât de ușor sau de greu este accesul la educație, dacă sistemul este unul echitabil și cum se face tranziția absolvenților care termină studiile către piața forței de muncă.

Cine organizează testarea și de ce

Organizarea testării PIAAC la nivel național presupune ca fiecare țară să-și stabilească o rețea de instituții care să gestioneze derularea programului, precum și să desemneze un centru național responsabil cu punerea în practică, respectând standardele internaționale. Aceasta pentru ca datele rezultate să fie de calitate și comparabile.

În România, testarea PIAAC va fi derulată de Ministerul Educației și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. De asemenea, sunt parte a programului Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Institutul Național de Statistică, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, precum și Institutul Național de Cercetare în Domeniul Muncii și Protecției Sociale.

Testare PISA la elevi

De circa două decenii, România participă la testarea PISA – Programme for International Student Assessment – al OCDE. Acesta este un program de evaluare internațională a elevilor de 15 ani care testează trei competențe cheie: citit/lectură, matematică și științe. Testele care se dau elevilor evaluează capacitatea acestora de a gândi logic, de a înțelege și a fi atenți. Testele PISA oferă, totodată, date despre eficiența sistemelor de învățământ. Concret, în ce măsură elevii pot face față situațiilor din viața reală, pentru a avea o viață de succes în societate. Studiul are loc odată la trei ani.

România participă la acest program din anul 2000, cu rezultate mereu dezastruoase. La cea mai recentă testare PISA, care a avut loc în 2022, elevii din România s-au clasat pe penultimul loc în UE. Ultimul loc în UE a fost ocupat de elevii din Bulgaria.

Nivelul de competențe al elevilor din România a fost considerat critic. Aproape jumătate dintre elevi nu înțeleg ce citesc. Scorurile medii la toate competențele-cheie din 2022 au fost similare cu cele de la testarea anterioară, din 2018. Comparativ cu testările din 2012 și 2015, la matematică, scorurile medii din 2022 au fost chiar mai scăzute. La testarea PISA din 2022, România a obținut un scor total de 428 de puncte. Aceasta înseamnă nivelul 2, critic, care arată că suntem una dintre cele mai slab cotate țări din punctul de vedere al educației.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa