Premieră în România: Doi părinți din Bihor, condamnați la închisoare pentru homeschooling

Daniela Șerb, redactor
scris pe
Homeschooling în România
Familia și-a motivat gestul explicând că, în timpul pandemiei, accesul la școală a fost condiționat de purtarea măștii. Foto: Shutterstock

Doi părinți din Bihor au fost condamnați la 4 luni de închisoare, însă cu amânarea aplicării pedepsei, pentru că, în 2021, și-au retras din sistemul de învățământ toți cei patru copii cu vârste între 8 și 13 ani, pentru-i educa acasă. Mama are 8 clase, iar tatăl este absolvent de liceu. Sistemul educațional de tip homeschooling nu este recunoscut în România. După o verificare cerută de Ministerul Educației în 2022, cele mai multe cazuri (de ordinul zecilor) au fost depistate în județele Timiș, Cluj, Suceava și Bihor.

Cei doi au fost inculpați pentru împiedicarea accesului la învățământul obligatoriu, informează Adevărul. Fiecare a primit câte 4 luni de închisoare, însă aplicarea pedepselor a fost amânată cu 2 ani. Cazul a fost inițiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleșd, Bihor, și a fost urmarea unei reclamații depuse de Liceul Teoretic Bratca, localitate unde au domiciliul părinții.

Masca, vaccinarea, internetul și televizorul

Părinții au declarat procurorilor că au fost nemulțumiți de faptul că, în 2020, prezența la școală a copiilor era condiționată de purtarea măștii, iar profesorii îi informau despre vaccinare. Totodată, un alt motiv de nemulțumire a fost faptul că s-a trecut la sistemul de predare online, iar ei nu permiteau accesul copiilor la internet sau televizor.

Potrivit sursei mai sus citate, copiii au fost înscriși, în sistem homeschooling, la două unități școlare private din SUA. Unitățile oferă îndrumări părinților care doresc să-și educe acasă copiii, contra unei taxe anuale de 250 de dolari per familie.

Forma de învățământ homeschooling nu este recunoscută în România. Într-o notă internă din 2021, Ministerul Educației a cerut inspectoratelor să centralizeze cazurile de retragere din învățământul de stat și privat obligatoriu, pe motiv de homeschooling.

Exemplul familiei Curcubeț

Familia Curcubeț, la rândul ei adeptă a sistemului Homeschooling, a fost printre primele din România care și-au educat copiii acasă încă din 2001. Gabriel Curcubeț, pastor, a explicat pentru Totul Despre Mame că el le-a predat copiilor științele exacte, istoria și geografia. Iar soția sa, casnică, materiile umaniste. Ulterior, au apelat și la cursuri online.

Curcubeț a explicat că într-un astfel de sistem de educație copii au parte de învățământ personalizat. Costurile sunt mai mici, au parte de învățământ de calitate prin utilizarea manualelor și a programelor americane. Gabriel Curcubeț a declarat că, fiul său mai mare este acum bursierul unei universități americane.

În 2002, familia Curcubeț a înființat Asociaţia Home Schooling România, care-și propune inițierea demersurilor pentru schimbarea legislației, astfel încât părinții care vor să-și educe copiii acasă, să o poată face.

În România, legislația în vigoare prevede că învățământul este obligatoriu până în clasa a XII-a, inclusiv, în școli de stat și private acreditate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa