Bebeluș prematur cu COVID-19 luat de la mamă, la Botoșani

Cristina Călin, redactor
scris pe
prematur cu covid
Copilul s-a născut la 30 de săptămâni de sarcină.

Un bebeluș născut înainte de termen la Secţia de obstretică şi ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani a fost diagnosticat cu COVID-19, a anunţat medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică.

Mama bebelușului, o tânără de 22 de ani, însărcinată în 30 de săptămâni a mers la Maternitatea din Botoșani unde a fost testată pentru COVID-19, iar rezultatul a arătat că este pozitivă. După operația de cezariană a fost testat și bebelușul și s-a dovedit că are și el virusul.

„S-a făcut cezariană, copilul s-a născut prematur, la 1.270 grame. Conform metodologiei, a fost testat la naştere, fiind dintr-o mamă pozitivă. Primul test a ieşit pozitiv. A fost internat pe Secţia de terapie intensivă a Maternităţii Botoşani. S-a recoltat şi al doilea test, conform metodologiei, şi a ieşit pozitiv. Copilul a fost intubat, având insuficienţă respiratorie, fiind un făt mic.”

dr. Monica Adăscăliţei

Copilul a fost transferat, intubat, la Maternitatea din Suceava, aflându-se pe Secţia de terapie intensivă a acestei unităţi medicale.

Alte cazuri în care COVID-19 s-a transmis de la mamă la bebeluș

Nu este primul caz în care COVID-19 se transmite de la gravidă la făt. O femeie din Buzău infectată cu noul coronavirus a dat naștere unui bebeluș care după testare s-a dovedit a fi și el purtător al virusului, în luna mai.

Un caz similar a fost descoperit și în Marea Britanie la începutul pandemiei. Mama lui a fost adusă la spital cu pneumonie înainte de naștere și după realizarea testelor s-a dovedit că este și ea infectată.

Cercetătorii nu au date certe cu privire la modul de transmitere COVID-19 în timpul nașterii

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății ”încă nu se știe dacă o femeie însărcinată infectată cu COVID-19 poate transmite virusul la făt sau bebeluș în timpul sarcinii sau al nașterii. Până în prezent, virusul activ nu a fost găsit în probe de lichid amniotic sau în laptele matern.”. Informația a fost publicată pe 2 septembrie.

Primele cercetări legate de transmisia virusului de la gravidă la nou-născut au fost făcute de o echipă de cercetători chinezi care a testat bebelușii născuți de 9 femei, în perioada 20-31 ianuarie în Wuhan, China.

Toate au născut prin cezariană și erau în ultimul trimestru de sarcină. Rezultatele studiului, publicate în publicația medicală The Lancet, arată că, deși femeile aveau simptome evidente (febră, dureri de gât, dureri musculare, tuse), virusul nu a fost transmis bebelușilor. Mamele au vârste cuprinse între 26 și 40 de ani și niciuna nu suferea de maladii cronice.

Nu s-a găsit coronavirus în lichidul amniotic

8 dintre cei 9 bebeluși au avut greutate peste 2.500 g, iar unul 1.880 însă s-a născut prematur. Toți au primit note peste 9, chiar și cel născut la 36 de săptămâni. Prezența coronavirusului a fost testată atât în lichidul amniotic, cordonul ombilical și în laptele matern și nu s-a constatat prezența acestuia.

Totuși, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din  SUA (CDC) atenționează că, deși nu există dovezi ale unor efecte nefaste ale noului coronavirus la gravide, bebelușii pot avea de suferit.

Specialiștii de aici se raportează la alte studii care arată că febra mare în primul trimestru de sarcină duce la apariția unor probleme de sănătate la bebeluși. De asemenea, făcând o analogie cu SARS și MERS, există riscul nașterii premature sau a aducerii pe lume a unor copii cu o greutate foarte mică.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa