Fetița născută la cutremur a primit o viață nouă: a fost adoptată de familia unui unchi și are un nume nou

Cristina Călin, redactor
scris pe
În urma unor teste ADN, Afraa a fost încredințată familiei unchiului ei/ Shutterstock

Aya este o fetiță de numai câteva zile care a reușit să fie cunoscută în întreaga lume prin povestea ei de viață. S-a născut printre ruinele lăsate în urmă de cutremurul devastator din Turcia și Siria din 6 februarie 2023.

UPDATE: După ce a fost salvată de sub dărâmături, micuța a fost îngrijită la Jihan Hospital, iar salvatorii i-au căutat rudele în viață. A fost găsit doar un unchi, Khalil Al-Sawadi, care s-a oferit să o adopte pe fetiță. ”Înseamnă foarte mult pentru noi pentru că este singura supraviețuitoare din familia ei”, a declarat acesta pentru Reuters. Pentru a verifica legătura dintre copil și noua sa familie autoritățile siriene au făcut teste ADN pentru că în tot acest timp au apărut multe presupune rude care doreau să o ia acasă.

Afraa împreună cu unchiul și noua ei soră

Deși micuța găsită sub dărâmături purta numele Aya, noua sa familia a decis să îi schimbe numele în Afraa, după cel al mamei sale care nu a supraviețuit. Fata va crește împreună cu Ataa, bebelușa de numai 10 zile pe care Khalil o are cu soția lui.

Afraa împreună cu mătușa ei care i-a devenit mamă

ȘTIREA INIȚIALĂ: Aya, al cărui nume se traduce prin ”semn de la Dumnezeu”, a fost găsită de salvatori legată de cordonul ombilical al mamei ei, sub dărâmături. Părinții ei și cei 4 frați au murit din cauza cutremurului din orașul Jindayris. Acum este în spital, într-o stare stabilă. Avea 3,175 kg, ceea ce înseamnă că sarcina era aproape de termen.

La spital a fost adusă luni, chiar în ziua cutremurului după ce timp de 5 ore salvatorii s-au chinuit să o scoată de sub dărâmături. ”Avea răni peste tot, era rece și de-abia respira”, a declarat Hani Marouf, medicul pediatru care a avut grijă de ea. În urma unei radiografii s-a descoperit că nu are probleme cu coloana vertebrală.

Mama ei, Afraa Abu Hadiya, murise cu doar câteva ore înainte ca întreaga familie să fie descoperită sub zidurile blocului de 5 etaje dărâmat de seism.

Aya în momentul salvării

Imaginile cu Aya scoasă de sub clădirea căzută la cutremur au fost printre primele care au adus o urmă de speranță în tot dezastrul lăsat de cutremur. Khalil al-Suwadi, una dintre rudele ei îndepărtate, a fost cel care a primit-o de la salvatorul ei și a dus-o la spitalul din orașul sirian Afrin.

Mii de oameni s-au oferit să o adopte pe Aya

Povestea fetiței a impresionat o lume întreagă. Mii de oameni s-au oferit să o adopte pentru a-i da o viață nouă. Chiar și un prezentator de la Kuwaiti TV a spus că dacă procedurile legale îi permit o înfiază oricând.

Cererile de adopție au ajuns chiar și la spitalul unde micuța este îngrijită. Oamenii sună constant, însă managerul unității medicale, Khalid Attiah, a declarat că nu va permite nimănui să o ia, până când nu se vor epuiza toate variantele din interiorul familiei lărgite. Medicul are și el o fetiță de câteva luni și a mărturisit că are grijă de Aya la fel ca de fiica lui. Soția lui chiar alăptează ambele bebelușe.

Un membru îndepărtat al familiei bebelușului miracol s-a prezentat la spital și și-a arătat dorința de a o lua de îndată ce va fi bine. Familia lui Salah al-Badran, unchiul tatălui ei, va avea grijă de Aya. Și casa acestuia din orașul sirian Jenderis a fost distrusă, iar el împreună cu cei 11 membrii ai familiei locuiesc momentan într-un cort.

Nu se știe câți copii din Turcia și Siria au rămas orfani

Cutremurul din Turcia și Siria din 6 februarie 2023 a făcut peste 20.000 de victime. Numărătoarea celor morți nu este finalizată, așa că în zilele următoare s-ar putea să mai crească, mai ales că este foarte frig afară. Cei care poate au supraviețuit seismului pot să fie învinși de hipotermie. Medicii din spitalele turcești și siriene spun că în acest moment numărul copiilor rămași orfani este imposibil de apreciat.

Până se va găsi o soluție, toți acești copii sunt îngrijiți de medici și primesc ajutor de la UNICEF și alte organizații umanitare. Li se asigură hrană, haine și medicamente. De asemenea, voluntarii lucrează cu personalul din spitale pentru a le găsi rude în viață, indiferent cât de îndepărtate sunt.

Ministerul Familiei și al Serviciilor Sociale din Turcia a făcut apel la oameni să ia în plasament copiii orfani care nu au nevoie să stea în spital. În cazul în care nu există rude care să poată avea grijă de ei vor ajunge în cele din urmă în orfelinate sau alte instituții de stat specializate.

Cum arată orașul Jenderis, în care trăia Aya, după cutremur

În Siria, o organizație nonguvernamentală a înființat ad-hoc un orfelinat în orașul Azaz. Îngrijesc acolo 40 de copii care nu mai au pe nimeni. Și aici se încearcă mai întâi găsirea unor rude care să aibă posibilitatea să aibă grijă de copii și, în cazul în care acest lucru nu se întâmplă, sunt duși la orfelinat.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa