Poveste ca din filme. Fetița abandonată din Râmnicu Vâlcea a fost revendicată de două femei

Cristina Călin, redactor-șef
scris pe
fetiță abandonată din Râmnicu Vâlcea
Fetița a primit numele Maria.

La mijlocul lunii februarie 2021 o fetiță nou-născută era găsită în scara unui bloc din orașul Râmnicu Vâlcea. Povestea și așa desprinsă parcă dintr-un film are o latură și mai dramatică. Fetița care a primit numele Maria de la medicii de la Maternitatea din Râmnicu Vâlcea a fost revendicată de două femei.

La scurt timp după descoperirea făcută la una dintre secțiile de poliție din localitate se prezintă două femei, fiecare dintre ele afirmând că este mama copilei. În acest caz, anchetatorii au cerut o analiză ADN pentru a se stabili care dintre ele a dat naștere bebelușului abandonat.

Între timp polițiștii au ascultat poveștile ambelor femei și au stabilit că doar una dintre ele se potrivește cu contextul în care a fost găsit bebelușul. Pasul următor a fost ca mama să fie dusă la un control ginecologic pentru a se constata dacă într-adevăr a născut de curând. Acesta a fost momentul în care s-au prelevat probe ADN atât de la femeie, cât și de la copil pentru a nu exista niciun dubiu cu privire la legătura dintre cele două.

Lăsată de mama sa în scara unui bloc de la marginea orașului Râmnicu Vâlcea

Copila a fost găsită în scara unui bloc, pe 11 februarie, de o femeie care a sunat la ambulanță, iar medicii au dus-o la maternitatea din oraș. „De la început vreau să spun că nou-născutul este în siguranță, acesta a fost transportat la o unitate spitalicească unde a fost evaluat de către cadrele medicale, starea generală fiind una bună și nu prezintă leziuni traumatice vizibile”, a declarat în momentul găsirii bebelușului Cătălin Udrea, purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea.

În urma anchetei s-a stabilit și cum s-au petrecut cu adevărat lucrurile care au dus la abandonul bebelușei. Fosta profesoară a născut în mașina care era parcată în fața blocului în care locuia, noaptea. Singură a tras de cordonul ombilical până a ieșit și placenta.

Apoi, a lăsat nou-născuta în mașină și a mers în casă pentru a lua o foarfecă necesară tăierii cordonului. Femeia a spus că nașterea nu a fost dureroasă și nu i-a lăsat leziuni, iar acest fapt a fost confirmat și de medici. „Nu era ruptă, cum se întâmplă în cazul naşterilor naturale cu probleme sau a nou-născuţilor cu greutate mare, deşi, chiar şi în cazul ei, copilul era destul de bine dezvoltat, a avut aproape 3 kilograme”, au recunoscut specialiştii.

Medicii și anchetatorii induși în eroare de buricul bebelușei

Inițial, în urma analizelor, medicii au spus că fetița ar fi avut 5 zile, însă femeia a declarat că ar fi abandonat-o, a doua zi, la doar câteva ore de la naștere. Doctorii au fost induși în eroare de starea în care era buricul fetiței, însă mama a declarat că era uscat pentru că îl dezinfectase cu apă oxigenată. De asemenea, a mărturisit că o serie de detalii despre ce s-a întâmplat în ziua naşterii îi  sunt neclare şi că a fost „bezmetică” mare parte din timp. 

Când a simţit că se apropie momentul să nască, a plecat de acasă, a spus ea, luând pături, cearşafuri şi tot ce a considerat că va avea nevoie. „M-am gândit că poate nasc”, avea să declare ulterior. Lângă maşina din parcarea blocului în care locuia, i s-a rupt apa. Fiind la a treia naştere nu s-a panicat: şi-a întins scaunele, a aranjat păturile, s-a dezbrăcat, şi a dat drumul la motor ca să facă un pic de căldură.

Apoi a pierdut noţiunea timpului, dar crede că a născut după miezul nopţii. A mărturisit că s-a speriat doar când a văzut cordonul ombilical pe care iniţial a încercat să-l rupă cu mâna, dar a tras de el până a eliminat placenta. Apoi s-a dus după o foarfecă în casă, lăsând copilul în maşină.

A făcut tot ce a știut pentru ca fetița să fie în siguranță

Ajunsă în apartament pentru a căuta forfeca a găsit clema cu care fusese prins buricul unuia dintre cei doi copii. Aceasta a fost și obiectul care i-a pus în încurcătură pe anchetatori, pentru că acum nu se mai folosește așa ceva în Maternitatea din Râmnicu Vâlcea. „Are prins la cordonul ombilical o clemă care indică o îngrijire de specialitate, dar nu înseamnă că nu ar fi putut fi prinsă şi acasă de către cineva”, a recunoscut şefa Secţiei Neonatologie a Maternităţii din Râmnicu Vâlcea, dr. Monica Nicolae. 

A luat apă oxigenată din casă cu care a dezinfectat clema şi buricul copilei. „Nici n-am ştiut iniţial ce am născut, abia când s-a luminat, am văzut că este fetiţă”, avea să mai povestească aceasta.

Femeia nu își amintește tot ce s-a întâmplat

Pe parcursul anchetei femeia și-a schimbat declarația cu privire la modul în care a născut. A spus că de fapt copilul a venit pe lume în casă, într-un dulap. A revenit asupra acestei variante la scurt timp. „Păi nu asta aţi vrut să auziţi? Că văd că nimeni nu crede că am născut în maşină”, a justificat mama.  Nici soţul nu a confirmat această variantă, a naşterii acasă. 

Deși are multe momente lipsă în memorie, femeia le-a spus anchetatorilor că dimineața a plecat cu mașina în partea opusă a orașului, către o zonă mărginașă. S-a oprit în dreptul unui bloc, i-a dat copilei să sugă, a înfășurat-o în niște cârpe și a dus-o în scara blocului unde a fost găsită. S-a întors în autoturism și a așteptat până când cineva o poate salva pe fetiță.

Maria a venit într-o familie în care violențele sunt la ordinea zilei

Femeia în vârstă de 35 de ani este un fost cadru didactic la un liceu din oraș. Mai are acasă doi copii de 12 ani, respectiv 3 ani, și un soț abuziv și violent, potrivit surselor publicației locale Gazeta Vâlceană. Speriată de reacția bărbatului la auzul veștii că este din nou însărcinată, femeia a ascuns faptul că vor deveni din nou părinți. Bărbatul nu își mai dorea un alt copil, iar ea se temea că acesta va avea o reacție violentă.

În cele nouă luni de sarcină nimeni nu a ştiut cu certitudine că este gravidă, chiar dacă suspiciuni au existat. „Am văzut că făcuse un pic de burtică şi am întrebat-o, de vreo două ori, dacă este gravidă, dar mi-a spus că sunt nebun”, a justificat ulterior soţul faptul că nu a ştiut că soţia a fost gravidă.    Apoi, i-ar fi spus: „Vezi că, dacă eşti gravidă, la mine acasă nu mai vii, îţi faci bagajele şi pleci cu copiii tăi cu tot“. 

Părinţii femeii au recunoscut și ei că au suspectat acest lucru, dar au fost contraziși în permanență. În faţa oamenilor legii, soţul a mărturisit că nu mai dorea încă un copil, pe motiv că nu se descurcau strălucit cu finanţele. Acesta a mai încercat să lase să se înţeleagă că micuţa nu ar fi copilul său, pe motiv că întreţinea cu soţia relaţii intime protejate. 

Soțul avea probleme cu băutura

Persoane din anturajul familiei le-au declarat anchetatorilor că viața în familia profesoarei nu era una bună. Cei doi soți ”se bătea parte în parte”. Ultimul scandal, recunoscut și de soț, a avut loc pe 9 februarie, cu două zile înainte de nașterea fetiței. „S-au bătut ca nebunii. El a bătut-o cu cablul de la telefon, iar ea s-a enervat şi a aruncat după el cu un bocanc, dar a nimerit în geamul de la sufragerie”, mai povestesc apropiaţii. 

„Ştiţi ce viaţă a avut cu soacră-sa şi bărbatu-su? Soţul este mare consumator de bere şi, în acest context, devine violent. Are un amic care distribuie băuturi alcoolice şi-l aprovizionează în permanenţă cu produse care expiră. Şi să nu credeţi că bea o bere – două. În nici un caz, porţia lui e de la cinci beri în sus. Soacră-sa este nemulţumită în permanenţă de tot ce face noră-sa: i-a aruncat până şi lenjeria intimă, pe motiv că este prea deochiată pentru o femeie căsătorită, îi scoate ochii că nu are vasele spălate şi tot felul de prostii din astea. La ea a funcţionat practic picătura chinezească” 

Cunoscuți ai celor doi soți, pentru anchetatori

Femeia a confirmat faptul că a avut, de-a lungul timpului, nenumărate neînţelegeri cu soţul şi mama acestuia: „Nimic din ce făceam, nu era bine. Mă simţeam neapreciată şi dispreţuită”.

Rudele femeii vor să aibă grijă de toți cei 3 copii ai familiei


Încadrarea juridică în acest caz a fost schimbată de la tentativă de omor, la rele tratamente aplicate minorului şi apoi la abandon de familie. Se aşteaptă şi rezultatul unui test ADN pentru a se stabili cu exactitate dacă fosta profesoară este într-adevăr mama bebeluşului.   

Fetiţa va rămâne în continuare internată în Maternitate până când se va decide dacă va fi luată de familie, de rude ori de vreun asistent maternal. Fosta profesoară provine dintr-o familie numeroasă, iar rudele ei au cooperat întrutotul cu anchetatorii. Ei doresc să ia în grijă fetiţa nou-născută, precum şi copiii mai mari. 


Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa