Pouch cu nicotină – o modă periculoasă printre adolescenți. „Nicotina este un drog și este extrem de toxică pentru creierul lor”

Probabil ați auzit despre pericolele vapatului. O nouă tendință în rândul adolescenților atrage atenția: punguțele cu nicotină pură. Iată de ce experții în sănătate sunt îngrijorați.

Laura Udrea, redactor
scris pe
pungutele cu nicotină
Sunt dulci și aromate. Producătorii spun că sunt pentru persoanele care vor să renunțe la fumat. Însă rețelele sociale, locul unde adolescenții noștri își petrec timpul, sunt pline de filmulețe care le promovează beneficiile. FOTO: Shutterstock

S-a terminat cu „suflă-ncoa´ să te miros! Te-ai apucat de fumat?”. E istorie! Sunt la mare modă acum punguțele ce conțin nicotină (pouch cu nicotină), care se pun între gingie și buza superioară. Pouch-ul cu nicotină nu conține tutun, consumul nu presupune fum și nici măcar nu miroase urât, pentru că există pe piață o varietate de arome. Și mai sunt și bune la gust! Pentru că sunt atât de discrete, pot fi consumate oriunde, chiar și în spațiile unde nici țigara electronică nu este permisă. Adolescenții pot consuma în timp ce-ți jură-n față că n-au pus țigară în gură. „Nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase!” Producătorii spun că aceste plicuri sunt pentru cei care încearcă să renunțe la fumat, însă promovarea lor se face pe rețelele sociale, în comunitățile de adolescenți. Faptul că sunt prezentate ca alternative mai puțin toxice la țigările obișnuite și la cele electronice a atras atenția specialiștilor. Deși sunt lipsite de tutun și de substanțele toxice și cancerigene din țigările clasice, aceste pouch-uri cu nicotină sunt totuși periculoase.

Punguțele (pouches) cu nicotină conțin nicotină chimică și alte ingrediente. Nu există tutun în aceste produse. Unele companii le comercializează ca alternativă mai sigură la fumat și vapat. Asta pentru că lipsește nu doar tutunul, ci și substanțele care există într-o țigară și despre care știm că sunt toxice și cancerigene (gudron, monoxid de carbon, formaldehidă, benzen, metale grele). Totuși, ele nu sunt aprobate de Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) ca terapie de substituție a nicotinei, cum sunt guma sau pastilele care conțin nicotină. „Nu sunt aprobate pentru că în SUA, fiind produse cu nicotină, ar trebui să intre în categoria medicamentelor. În Europa, însă, avem alte reguli. Legislația noastră (legea 201/2016) permite comercializarea acestor produse fără a le mai trece prin filtrul Agenției Medicamentului, sub numele de «produse conexe»”, ne spune dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog și tabacolog.

Ce sunt pouch-urile cu nicotină?

O parte din cutiile ce conțin punguțe cu nicotină și care pot fi comercializate în România. Atenție
la concentrația nicotinei, care variază de la 6 la 24 de miligrame! FOTO: emag.ro

„Sunt niște pliculețe care eliberează nicotină – mai lent sau mai rapid, nu știm, pentru că nu sunt testate – și care oferă consumatorului o doză de nicotină pură. Nu e nevoie nici de inhalare, trebuie doar să pui punguța între buza superioară și gingie și să o lași acolo între 5 și 15 minute, timp în care nicotina este absorbită în sânge prin mucoasa bucală”, ne explică medicul pneumolog Magdalena Ciobanu.

În teorie, aceste produse sunt mai puțin dăunătoare decât arderea și inhalarea tutunului. Nicotina creează dependență, însă celelalte substanțe chimice din tutun sunt cele care cresc riscul de cancer, probleme pulmonare și boli de inimă, arată un raport de cercetare privind tutunul, nicotina și țigările electronice. Chiar și consumul de tutun care nu presupune ardere poate crește riscul de cancer de gură la consumatori.

Un studiu din 2022, efectuat pe 44 de tipuri de pungulițe cu nicotină și două tipuri fără nicotină, a arătat că 26 dintre produse conțineau substanțe chimice cauzatoare de cancer, cunoscute sub numele de nitrozamine specifice tutunului (TSNA). Același studiu a arătat și că 29 dintre produsele cercetate nu declaraseră în mod clar cât de multă nicotină furnizează. „Conținutul de nicotină al produselor a variat între 1,79 și 47,5 mg/pungă”, se arată în studiu.

De ce sunt pungile cu nicotină atât de populare și de ce este aceasta o problemă?

Există o mulțime de mărci, precum On!, Zyn, Senator, Bagz, Pop, Rogue, Dryft, Velo – unele care se comercializează în SUA, altele în Europa. Ambalajele sunt asemănătoare unor cutii cu dropsuri, astfel încât sunt extrem de atractive pentru tineri, cu atât mai mult cu cât există și o varietate foarte mare de arome.

Producătorii susțin că punguțele orale cu nicotină nu se adresează tinerilor, ci sunt o alternativă mai bună la țigările obișnuite și la cele electronice. Ei le recomandă fumătorilor pentru a reduce riscul de cancer care crește în condițiile consumului de tutun prin ardere. În timp ce vânzările sunt interzise către orice persoană sub 18 de ani, promovarea agresivă pe rețelele sociale a crescut popularitatea unui astfel de produs – numit Zyn. „Zynfluencerii” postează videoclipuri folosind produsul și promovându-l pe platforme precum TikTok și Instagram.

Specialiștii sunt îngrijorați de faptul că această tactică de marketing ar putea atrage tinerii și nefumătorii care nu sunt conștienți de efectele nocive ale nicotinei. Unii influenceri promovează, de asemenea, utilizarea pungilor cu nicotină, arătând modul în care le folosesc în viața lor de zi cu zi, plasându-le discret în gură la școală și la locul de muncă și făcând teste de gust. În timp ce reclama spune că produsele fără fum sau vapori sunt o modalitate mai sigură de a consuma nicotină, medicii atenționează că funcția principală a produsului rămâne aceeași: satisfacerea poftei de nicotină, ceea ce duce la dependență. „Dar și la multe alte probleme medicale serioase, mai ales în creierul tinerilor, încă în curs de dezvoltare”, spune medicul pneumolog Magdalena Ciobanu.

Ce este nicotina?

Zyn este adesea prezentat ca o modalitate ușoară de a renunța la fumat. Pungulițele conțin nicotină, precum guma, plasturii, spray-urile și inhalatoarele cu nicotină pe care oamenii care doresc să renunțe la fumat le folosesc. Și despre care studiile spun că ajută. Însă adolescenții folosesc adesea produsul în loc de țigări, pentru că mulți consumatori la această vârstă se feresc de părinți. Iar caracteristicile pouch-urilor îi ajută – nu miros, nu fac fum. Dar îi transformă în dependenți. E nevoie de doar 5 miligrame de nicotină pe zi pentru a începe să simți efectele dependenței.

„Diferența dintre aceste punguțe și guma de mestecat ori pastilele cu nicotină este dată de concentrație și de excipienți, adică de acele substanțe care se adaugă nicotinei pentru a-i mări gradul de absorbție. În cazul medicamentelor, aceste ingrediente sunt testate, în cazul punguțelor, nu. Nu știm dacă, în timp, acestea nu vor duce la dezvoltarea de leziuni în cavitatea bucală și nici nu cunoaștem concentrația de nicotină”, explică pneumologul Magdalena Ciobanu.

Efectele nocive ale nicotinei

Nicotina este o substanță care nu creează doar dependență foarte repede, ci este o substanță extrem de toxică cu efecte nocive mai ales la nivelul aparatului cardiovascular, adaugă medicul. La copii, nicotina are efect asupra dezvoltării creierului, care la această vârstă nu este încă pe deplin format. Consumul de nicotină în timpul adolescenței poate afecta formarea circuitelor din creier, ceea ce duce la tulburări de deficit de atenție și dizabilități de învățare, potrivit medicului. Are efecte dezastruoase și asupra aparatului cardiovascular și sistemului endocrin.

Nicotina poate crește ritmul cardiac și tensiunea arterială, iar în lipsa ei, dependența poate da simptome de sevraj. Studiile arată că poate amplifica simptomele depresiei și ale anxietății, dar poate crește și nivelul de stres. În plus, punguțele orale cu nicotină pot îmbolnăvi gingiile. Există studii care au găsit o legătură între iritații ale gingiilor, retracția gingivală și boala parodontală severă

Ce trebuie să știe părinții despre aceste pungulițe cu nicotină

Specialiștii recomandă părinților să fie precauți, să țină pasul cu noile descoperiri care pot fi potențial periculoase mai ales pentru adolescenții aflați la o vârstă extrem de sensibilă; să învețe terminologia de nișă, cum ar fi „nicopouches”, pentru a putea înțelege ce se întâmplă pe rețelele sociale frecventate de adolescenți. Și să întrebe medicul ori să se documenteze din surse sigure și să înțeleagă, spune medicul pneumolog, că, deși unele din afirmațiile referitoare la beneficiile acestor produse sunt adevărate, nu înseamnă că trebuie consumate, deoarece efectele negative sunt cu mult mai importante. Iar lucrul cel mai grav este că efectele nu se văd acum. „Dependența nu doare, dependența place! Dependența nu o constați imediat, ci o constați când vrei să te lași și vezi că nu mai poți”, spune dr. Magdalena Ciobanu.

Pe rețelele de socializare sunt prezentate o serie de beneficii ale acestor punguțe cu nicotină – creșterea vigilenței, îmbunătățirea performanțelor sexuale, se spune chiar că ar ajuta la slăbit. Medicul pneumolog explică:

„Nicotina este o substanță stimulantă. Așa că da, este adevărat că, în urma consumului, crește vigilența. Că îmbunătățește performanțele sexuale – asta este discutabil, pentru că nicotina este vasoconstrictoare. Ori pentru ca băieții să ajungă la erecție este nevoie de vasodilatație. Deci, treaba asta e doar în capul lor; explicația vine din faptul că nicotina este un drog, iar drogurile oferă consumatorilor mai multă încredere în ei, independent de contextul sexual. În realitate, scade potența și la băieți, și la fete. În ceea ce privește legătura cu slăbitul, trebuie să știți că nicotina crește un pic glicemia, adică nivelul de glucoză din sânge, motiv pentru care îți taie pofta de mâncare. De aceea, cei mai mulți fumători nu mănâncă de dimineață și slăbesc. Întrebarea care rămâne este «cu ce preț?!»”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa