După naștere, mamele care se confruntă cu stări de anxietate, depresie ori alte probleme de natură psihologică pot beneficia de psiholog gratuit. Pentru că această informație este relativ recentă și nu e cunoscută de toți medicii de familie, în cazul în care vă confruntați cu un refuz trebuie să știți că se oferă această facilitate prin Legea 33/2023 (care aduce modificări Legii 95/2006), publicată în Monitorul Oficial în ianuarie 2023. Iată care sunt condițiile pentru ca mamele să poată beneficia de psiholog gratuit.
Femeile care devin mame pot beneficia de psiholog gratuit dacă sunt asigurate în sistemul public de sănătate și dacă sunt înscrise pe listele unui medic de familie. Legea care permite acest lucru facilitează accesul și la alte servicii prenatale și postnatale (detaliem mai jos), și, mai nou, la aceste servicii de consiliere psihologică post-partum. Însă, în limita bugetului alocat. Buget din care se decontează toate serviciile prenatale și postnatale, nu doar cele psihologice. Deși în propunerea inițială se vorbea despre acordarea acestor servicii de psihoterapie pe o perioadă de doar 126 de zile după naștere și pentru un număr de maxim șase ore, în forma legii publicate în Monitorul Oficial s-a renunțat la această limitare.
Ce s-a modificat în legea reformei în domeniul sănătății
Modificările aduse legii 95/2006 (privind reforma în domeniul sănătății), intrate în vigoare la 15 ianuarie 2023, se referă strict la serviciile prenatale și postnatale, precum și la serviciile de consiliere psihologică, postnatală. Acestea au fost introduse ca urmare a numărului mare de probleme psihologice cu care se confruntă mamele după naștere. Ședințele gratuite de psihoterapie nu fac referire la sprijinul psihologic pe care îl primesc mamele în maternitate, ci la consilierea psihologică pe care o pot obține după plecarea din maternitate. Pentru a fi decontate de Stat, aceste ședințe de psihoterapie trebuie să fie făcute în regim ambulatoriu.
- CITEȘTE ȘI: Cu nașterea la psiholog
Traumele nașterii și nevoia de psiholog la tinerele mame
Depresia postnatală afectează una din opt femei, dar probabil cifrele sunt mult mai mari. Este nevoie ca mamele să fie susține psihic atât înainte, cât și după naștere. În campania „Depresia mamei”, inițiată de Totul Despre Mame, o mulțime de cititoare ne-au trimis povestea lor de naștere, iar unele dintre experiențe sunt de-a dreptul traumatizante. Se întâmplă uneori ca mamele să nu recunoască simptomele depresiei și să nu conștientizeze că au nevoie să vorbească despre ceea ce simt. Depresia mamei este acut subdiagnosticată, pentru că simptomele sunt puse, de cele mai multe ori, pe seama oboselii sau a hormonilor.
- CITEȘTE ȘI: O mamă s-a sinucis în maternitatea din Medgidia la scurt timp după ce a semnat că renunță la copil
Ce trebuie să faci pentru a beneficia de psiholog gratuit după naștere
În sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România, pacienții au acces la servicii psihologice dacă primesc recomandarea medicilor care acordă servicii de îngrijiri paliative în ambulatoriu, precum și a medicilor de specialitate. Aceste recomandări se obțin în urma consultației, dacă sunt considerate indispensabile în stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice. Astfel, cum intri în posesia unei astfel de recomandări (trimiteri medicale) care îți asigură psiholog gratuit după naștere:
Traseul nr. 1 este următorul: te duci la medicul tău de familie și ceri o trimitere la un psiholog sau psihiatru care lucrează prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Din păcate, nu există o listă a acestora așa cum există pentru medicii de familie. Nici CNAS nu are o astfel de listă, pentru că aceste servicii medicale sunt considerate „conexe”. Dar poate știe medicul tău de familie un astfel de specialist și te poate trimite la el. Ținând cont că acesta te poate primi „în limita bugetului aprobat” (așa cum scrie la lege) s-ar putea să amâne începerea psihoterapiei, dacă bugetul alocat de Stat s-a epuizat pentru luna în curs.
Traseul nr. 2: verifică în ambulatoriul spitalului din orașul tău dacă există psihiatri care lucrează cu psihologi. Dacă există un psiholog în ambulatoriul spitalului, cel mai probabil, vei ajunge la acesta. Ținând cont că aceste servicii de consiliere psihologică acordate gratis după naștere sunt servicii conexe actului medical, ele se suportă din bugetul Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) numai dacă sunt acordate în regim ambulatoriu. Altfel spus, dacă psihologul nu lucrează în ambulatoriu, ședințele de psihoterapie nu vor fi gratuite.
Prin Legea nr. 33/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, s-a reglementat că serviciile de consiliere psihologică postnatală acordate în cadrul unităților sanitare de specialitate (n.red.: maternități) ori a unităților sanitare care au în structură secții/compartimente de obstetrică-ginecologie nu se suportă din FNUASS. Serviciile prenatale și postnatale, precum și serviciile de consiliere psihologică postnatală sunt servicii de sănătate publică specifice, gestionate de Ministerul Sănătății.
Economist Corina Cătălian Lițu, director general CNAS
Ședințele la psiholog gratis după naștere se validează de fiecare dată cu cardul de sănătate
Indiferent prin ce cale ajungi la psiholog gratuit după naștere, ca să poată fi decontată consultația, trebuie să ai la tine cardul de sănătate. Psihologul va valida de fiecare dată consultația. Aceasta este o noutate în procesul de obținere a consultațiilor la psiholog, până acum nu trebuia validat cardul de sănătate de fiecare dată.
Poți alege tu psihologul. Durata terapiei o va stabili specialistul
Femeile asigurate care au nevoie de psiholog gratuit după naștere pot opta să-și aleagă furnizorul de astfel de servicii, adică psihologul. Condiția este ca acesta să se afle în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate. Perioada de acordare a acestor servicii de psihoterapie este stabilită de medicul care acordă aceste servicii, având în vedere dreptul de decizie al acestuia asupra hotărârilor cu caracter medical.
Serviciile furnizate de psiholog în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie se acordă la solicitarea furnizorului de servicii medicale clinice prin scrisoare medicală, conform unui plan stabilit de comun acord de medicul de specialitate clinică, respectiv medicul cu supraspecializare/competență/atestat de studii complementare în îngrijiri paliative și psiholog. Aceștia au obligația să argumenteze în scrisoarea medicală recomandarea serviciilor furnizate de psiholog.
Dacă psihologul cu care urmează să începi terapia nu se află în orașul în care locuiești, conform Normelor de aplicare ale Contractului-cadru, terapia se poate desfășura și la distanță.
Ce alte servicii conexe sunt gratuite
În Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru se prevede că atât în pachetul minimal de servicii în asistența medicală primară, cât și în pachetul de servicii de bază în asistența medicală primară sunt cuprinse consultațiile pentru acordarea serviciilor de planificare familială, de care beneficiază atât persoanele neasigurate, cât și cele asigurate înscrise pe lista medicului de familie. Aceste servicii se referă atât la planificarea vieții reproductive cât și la evaluarea femeii în preconcepție. Evaluarea femeii în preconcepție cuprinde și evaluarea sănătății psihosociale – evaluarea sănătății mintale perinatale (n.red.:la naștere), inclusiv anxietatea și depresia, condițiile de sănătate mintală preexistente, evaluare și tratament psihologic sau psihiatric, utilizarea medicamentelor și riscul de exacerbare a tulburărilor de comportament în sarcină și post-partum (vezi Anexa 1, lit. B, pct. 1, sbpct. 1.2.5.2).
În același act normativ, se arată că se poate beneficia gratis de ajutor psihologic în regim ambulatoriu pentru mai multe specialități clinice. Dintre acestea, enumărăm: oncologie, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, medicină fizică și de reabilitare, radioterapie, cardiologie. Lista completă a specialităților medicale le găsești AICI, la pagina 138 și următoarele.
Dacă ți-au fost de folos informațiile legate de psiholog gratuit după naștere, te-ar putea interesa și:
- Cum se acordă concediul medical pentru părinți și câți bani primesc cât îngrijesc copilul bolnav
- S-a schimbat legea: ai dreptul la concediu și indemnizație de îngrijire a copilului bolnav până face acesta 12 ani
- Concediul de maternitate (prenatal și postnatal). Acte necesare, cerere, calcul, număr de zile și alte informații utile