Alegerile prezidențiale și cele parlamentare bat la ușă și mulți părinți se întreabă dacă au sau nu voie să intre cu copiii în cabina de vot. În trecut, au existat situații în care copiilor li s-a cerut să rămână în afara cabinei, legea precizând că nu pot intra simultan două persoane, indiferent de vârstă. Practic, atâta timp cât e păstrată confidențialitatea votului și prezența copiilor nu întârzie procesul de votare (mai ales în secțiile aglomerate), președinții comisiilor pot permite accesul celor mici în cabină. Dincolo de acest aspect, prezența copiilor la vot este, pentru ei, o lecție despre responsabilitate și importanța deciziilor pe care le luăm.
Legea nu menționează explicit ce se întâmplă când un părinte se prezintă la vot cu copilul, iar acest lucru face ca, în teren, decizia președintelui comisiei din secția de votare să difere de la caz la caz. Pe de o parte, e important ca dreptul la vot al persoanelor care nu își pot lăsa copiii în grija altcuiva să nu fie îngrădit. Pe de altă parte, prezența în cabină a unui copil, în anumite situații, poate îngreuna procesul de votare sau poate compromite secretul votului.
Conform legislației în vigoare, votul trebuie să fie personal și secret.
Art. 90. – Puneri în aplicare (1): Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
De asemenea, în forma recentă a Ghidului oficial al Birourilor electorale, se fac următoarele precizări referitoare la prezența unei alte persoane în cabina de vot:
„Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate/observatorilor, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
Prin motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur se înțelege situația obiectivă sau condiția medicală care îl pune pe alegător în imposibilitatea de a parcurge singur, în cabina de votare, activitatea de răsfoire a buletinului de vot și de aplicare a ștampilei cu mențiunea VOTAT pe competitorul electoral pe care dorește să-l voteze.”
- CITEȘTE ȘI: Cum îi vorbești copilului despre vot. Tips& triks de la un profesor și de la un sociolog
Prezența copilului nu trebuie să compromită secretul votului
La alegerile din 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, președintele Autorității Electorale Permanentă (AEP) de atunci, Constantin Mitulețu-Buică, a declarat că nu există o interdicție legală pentru ca părintele să intre cu copilul în cabină, dar acest lucru este condiționat de menținerea secretului votului.
„Orice părinte care are lângă el un copil își poate exercita dreptul de vot în aceleași condiții ca și până acum. Nu există o interdicție pentru ca părintele să nu aibă acces cu copilul”, a spus el pentru EduPedu.ro.
În practică, membrii comisiilor de votare tind să adopte o atitudine relaxată față de părinții însoțiți de copii. Motivele includ:
- Necesitatea de a încuraja participarea părinților la vot, fără a-i pune în dificultate.
- Situațiile în care copiii sunt prea mici pentru a fi lăsați nesupravegheați.
- Absența unor sancțiuni clare pentru astfel de cazuri.
Cu toate acestea, prezența copilului nu trebuie să compromită secretul votului. Dacă un membru al comisiei consideră că acest principiu este încălcat, poate solicita ca părintele să voteze singur.
Recomandări pentru părinți
- Pregătirea înainte de vot: Dacă este posibil, încercați să mergeți la vot cu un alt adult care să supravegheze copilul în afara cabinei.
- Discuția cu personalul secției: Dacă doriți să intrați cu copilul, informați comisia. Majoritatea cazurilor sunt tratate cu înțelegere.
- Respectarea secretului votului: Nu permiteți copilului să manipuleze buletinul de vot sau ștampila.
Cum îi ajută pe copii prezența la vot
Familiarizarea copiilor cu teme precum votul și democrația încă de la o vârstă fragedă îi pregătește pentru a deveni adulți implicați și responsabili. Explicațiile simple și exemplele practice sunt metode excelente pentru a-i ajuta să înțeleagă importanța fiecărei opinii și a fiecărui vot.
Sociologul Ozana Cucu-Oancea crede că prezența copilului la vot este cel mai eficient mod de a-i arăta celui mic importanța exercitării acestui drept. „Explică-i, pe înțelesul lui, unde mergeți și de ce – cum ar fi, pentru a sprijini pe cineva care poate face orașul/ țara mai frumos/frumoasă și viața oamenilor mai ușoară. Cere permisiunea membrilor comisiei electorale pentru a-l lua cu tine în cabina de vot, iar apoi lasă-l pe el să introducă votul în urnă, sub supravegherea ta. Fă din această experiență un moment cu semnificație specială, care să fie diferit de o simplă ieșire la supermarket! Astfel, mersul la vot va deveni treptat pentru el un ritual fascinant, încărcat emoțional și astfel mult așteptat. Formarea acestui obicei îl va face să fie mult mai dornic să își exercite dreptul de vot când va ajunge major.”