Posibilă explicație pentru cauza autismului la copii, găsită în dinții de lapte

Monica Gaina
scris pe
îngrijire dinții de lapte

Înțelegerea apariției autismului și a altor tulburări la copii – uneori la unul dintre gemeni – nu a făcut pași uriași în ultimile decenii, dar un nou studiu a descoperit că dinții copiilor ar putea oferi indicii importante.

Posibilă explicație pentru cauza autismului la copii.

Noul studiu publicat în Nature Communications si citat de ABC NEWS aruncă o nouă lumină asupra unor posibili factori de risc în apariția autismului, descoperiți în dinții copiilor: expunerea la unele metale, atât toxice cât și nutritive, cum ar fi plumbul și zincul, precum și diversele vârste la care are loc expunerea.

Studiul a examinat dinții copiilor din 32 de  perechi de gemeni pentru a vedea dacă nivelul de plumb sau alte metale poate fi corelat cu un risc crescut de apariție a autismului. Tulburările din spectrul autist continuă să afecteze unul până la două procente din copiii născuți în Europa, America de Nord și alte zone dezvoltate.

Autismul apare devreme, încă din uter

Deși s-au făcut multe cercetări în domeniu, s-a acordat puțină atenție felului în care factorii de mediu afectează riscul de autism. „Credem că autismul apare foarte devreme, încă din uter, și studiile sugerează că mediul poate crește riscurile. Dar la vârsta de 3-4 ani la care copilul este diagnosticat, e greu să te întorci și să descoperi la ce au fost expuse mamele. Însă, studiind dinții copiilor, putem face asta„, spune Cindy Lawler, Ph.D., șefa Departamentului de Genetică, Mediu și Sănătate de la NIEHS.

Posibilă explicație pentru cauza autismului la copii

În studiu, cercetătorii de la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai au examinat dacă expunerea la anumite metale, identificate în matricea dinților copiilor, au legătură cu riscul de autism. Expertii au căutat gemeni într-o bază de date națională din Suedia pentru a înțelege mai bine cum au fost asimilate metalele comparând atât copiii diagnosticați cât și pe cei nediagnosticați cu tulburări din spectrul autist.

Studiul a fost condus de Manish Arora, Ph.D., cercetător în probleme de mediu dar și stomatolog la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai din New York. Cu ajutorul Institului Național de Științele Mediului și Sănătății (NIEHS), Arora și colegii ei dezvoltaseră o metodă care folosea dinții căzuți ai copiilor pentru a măsura expunerea copiilor la plumb și alte metale, expunere făcută pe când încă mai erau în uter și imediat după naștere. Cercetătorii folosesc laserul pentru a extrage straturi fine de dentină, substanța dură de sub smalț, pentru analiza metalelor.

„Aveam nevoie de o fereastră spre viața fetală. Spre deosebire de gene, mediul înconjurător se schimbă constant și răspunsul corpului nostru la elementele de stres din mediu nu depinde numai de cât de mult am fost expuși, dar și de vârsta la care am fost expuși”. Articolul continuă mai jos.

Cercetătorii au căutat metalele care sunt nutrienți de bază, cum ar fi zincul și manganul, dar și metalele toxice, cum ar fi plumbul. Au putut să determine în ce stadiu al vieții copilului a apărut expunerea la anumite metale și la ce nivel. Din cele 32 de perechi de gemeni, șase au avut doar unul dintre copii cu tulburări din spectrul autist, șapte au avut ambii gemeni cu tulburări, și 19 perechi nu au fost afectate de tulburări din spectrul autist. Cercetătorii au găsit diferențe mai mici în modelele de asimilare ale metalelor când ambii gemeni aveau autism. Au găsit însă diferențe semnificative la perechile în care doar unul dintre frați a fost diagnosticat cu autism.

Oamenii de știință au putut arăta diferențe de nivel pentru șase metale, inclusiv plumb, zinc, staniu, crom și magneziu din cele zece metale studiate, raportat la rata de apariție a autismului. Atât plumbul cât și magneziul, care erau semnificative statistic, erau legate de riscul de autism.

Cauza autismului la copii: Nivel ridicat de plumb la copiii cu autism

Nivelul de plumb era mult mai ridicat, de la 10 săptămâni înainte de naștere până la 20 de săptămâni după naștere, la copiii cu tulburări din spectrul autist față de frații sănătoși.

Nivelul de magneziu era mult mai scăzut la copiii cu tulburări din spectrul autist de-a lungul a două ferestre critice: între 10 săptămâni înainte de naștere și până în momentul nașterii, apoi între 5 săptămâni și 20 de săptămâni după naștere. Cele mai mari diferențe au fost observate la 15 săptămâni, când nivelul de magneziu a fost de 2,5 ori mai scăzut la cazurile cu tulburări din spectrul autist.

Studiile mai vechi nu au avut rezultate clare în ce privește autismul și expunerea la metale, mai ales la plumb, dar multe au fost limitate de alți factori, inclusiv genetici, care puteau influența tulburarea. Studiind gemeni, cercetătorii au sperat să elimine genele ca factor și să evidențieze expunerea la metalele din mediu.

Studiul a inclus un grup mic de copii. Dar cercetătorii au fost încurajați de descoperiri, care ar putea să arunce mai multă lumină asupra originilor autismului și să stabilească niște instrucțiuni pe care doctorii le pot da părinților îngrijorați în legătură cu expunerea la metale. „Am identificat perioada când copiii sunt cel mai sensibili. Sperăm să putem da recomandări clinice care să ajute pe măsură ce facem mai multe studii”, concluzionează dr. Manish Arora.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa