Curtea Constituțională: Se va putea pune poprire pe indemnizația de creștere și îngrijire copil

Curtea Constituțională a hotărât că se va putea pune poprire pe indemnizația de creștere și îngrijire copil din mai multe motive.

Cristina Călin, redactor
scris pe
poprire indemnizația de creștere și îngrijire copil
În ce condiții se poate pune poprire indemnizație de creștere și îngrijire copil se va stabili prin publicarea în Monitorul Oficial.

Indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului va putea fi executată silit și pentru alte motive decât pentru recuperarea unor sume încasate necuvenit, a stabilit Curtea Constituțională a României.

Curtea a stabilit că vechea reglementare care spunea că indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului poate fi executată silit doar dacă părintele a primit sume de bani necuvenite și nu i-a returnat este neconstituțională.

„Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 20 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor sunt neconstituționale, cu referire la indemnizația pentru creșterea copiilor prevăzută la art. 2 alin. (1) din acest act normativ”, scrie în comunicatul dat de CCR.

Prevederea privind poprirea pe indemnizația de creștere și îngrijire copil intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial

Concret, prevederea care a fost declarată neconstituțională stabilește acum că „Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență nu pot fi urmărite silit decât în vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu.”

După ce decizia va fi publicată în Monitorul Oficial, iar Guvernul și Parlamentul vor trebui să modifice legislația în vigoare pentru ca aceasta să cuprindă și modificările cerute de Curtea Constituțională.

Odată cu publicarea în Monitorul Oficial părinții vor afla și care sunt motivele pentru care li se va putea pune poprire pe indemnizația de creștere și îngrijire a copilului. Până acum exista o singură situație care putea duce la executarea silită a banilor primiți de părinții aflați în concediu de creștere și îngrijire copil: atunci când au primit bani în plus de la stat ca indemnizație de creștere și îngrijire copil.

Decizia Curții Constituționale poate însemna că se va putea pune poprire pe indemnizația de creștere și îngrijire copil pentru orice sume datorate statului și neplătite la timp (taxe, impozite, amenzi) sau pentru bani datorați unor persoane juridice (bănci, instituții financiare nebancare) și nereturnați sau pentru ambele.

Cine beneficiază de indemnizație de creștere și îngrijire copil?

Persoanele care, în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit (…), beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Sunt luate în considerare la calcularea indemnizației pentru creștere și îngrijire copil următoarele tipuri de venituri:

  • salarii; 
  • activităţi independente; activităţi agricole;
  • silvicultură şi piscicultură;

Cele 12 luni de venituri necesare anterior naşterii copilului pot fi constituite integral şi din perioade în care, de exemplu, solicitanţii au beneficiat de şomaj, concediu medical (excluzând concediu prenatal), pensie de invaliditate sau concediu fără plată pentru creşterea copilului.

Potrivit Ordonanței nr. 111/ 2010, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.

Indemnizația nu se cumulează cu salariul, astfel că, dacă părintele în cauză decide să se întoarcă mai devreme la muncă, pierde banii aferenți indemnizației pentru creșterea copilului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa