Subiectele probei de Limba română din cadrul Evaluării Naționale nu au fost dificile, spun majoritatea profesorilor de specialitate, însă au existat, totuși, și câteva puncte care au ridicat probleme elevilor. Profesoara de limba română Corina Zorilă este de părere că cititul i-ar fi ajutat să găsească forma corectă la plural a adjectivului „complex”, mai ales pe cei cu memorie vizuală.
Adjectivul „complex” le-a demonstrat elevilor care au susținut azi proba de Limba română în cadrul Evaluării Naționale că limba română e… complexă. Ba mai mult, chiar a reușit să-i lase pe mulți perplecși, căci forma de plural corectă era „complecși”, nu complexi, cum au bifat foarte mulți. „Exercițiul în care s-a regăsit această întrebare a dat cele mai multe bătăi de cap elevilor de clasa a VIII-a. De ce anume? Pentru că, deși este un singur exercițiu, plimbă elevul prin toată gramatica de gimnaziu. Sunt șase cuvinte, a căror formă corectă depinde de acuratețea cunoștințelor dobândite în cei patru ani de gimnaziu”, spune profesoara Corina Zorilă de la Școala Gimnazială Nr. 2 din Videle.
Ce au greșit elevii la acest subiect complex
La subiectul sub forma unui puzzle, în care niște cuvinte – în formele lor corecte – trebuiau plasate într-un text, s-ar fi putut greși la fiecare formă aleasă. Primul cuvânt pe care îl aveau de pus în forma corectă era un verb la conjunctiv prezent. „Pe majoritatea i-a derutat imperativul, caz în care se scrie cu un singur i și, deci, făcând aceste conexiuni greșite, au ales, în mod eronat, varianta cu un singur i”, explică profesoara.
Al doilea cuvânt a fost adjectivul buclucaș care, la plural, își schimbă forma. „Avem, deci, complex – complecși, la fel cum avem perplex – perplecși sau ortodox – ortodocși. Poate perplex nu este un cuvânt prea des întâlnit, însă ortodocși l-au întâlnit cel puțin o dată pe an la Religie”, spune profesoara care este de părere că lecturile ar fi putut fi de ajutor acum pentru că, dincolo de îmbogățirea vocabularului, cititul ne ajută să învățăm formele corecte ale cuvintelor.
Negrii ochi sau ochii negri? Ambele sunt corecte
„Ochii negri/negrii” este cel de-al treilea cuvânt din acest exercițiu, iar forma corectă este cea cu un singur i. „De fapt, negrii se scrie cu doi doar în situația în care apare înaintea substantivului și preia articolul hotărât. Altfel, atunci când stă la locul lui, când este postpus, nu poate să apară decât cu un singur i, pentru că avem la un singular forma negru, iar forma negrii, i-ul de la negrii, este definiția de plural. Și atunci lucrurile erau foarte simple”, explică profesoara.
Forma corectă a următorului cuvânt trebuia ales din construcția „ai/a-i vulpii”. „Cred că a fost mai simplu pentru cei care nu au stat să se gândească dacă acolo sunt două cuvinte diferite și au mers așa, nu știu, pe întâmplare, alegând varianta scrisă legat. Era un articol genitival care nu putea să fie scris decât legat”, spune profesoara.
„Chiar dacă nu sună natural, regulile trebuie respectate”
„Vulpii sărmane întâlnită/întâlnite” era cel de-al cincilea cuvânt căruia i se cerea forma corectă. „Un adjectiv se acordă cu substantivul pe care îl determină, astfel că, dacă vulpi era în genitiv, în genitiv ar fi trebuit să fie și întâlnite. Am întâlnit elevi care mi-au spus că nu sună natural. «Cum trebuie să spunem vulpi întâlnite?!» Ei bine, așa trebuie să spunem! Trebuie să respectăm regulile gramaticale ale acordului, chiar dacă nu sună natural.”
Când scriem membrii cu un i și când cu doi de i
Ultimul cuvânt cerut de acest exercițiu – „membri/membrii echipei de căutare” – ar fi putut să pună din nou probleme, crede profesoara Corina Zorilă. „Dacă nu am cunoștințe de gramatică, și nu știu că ultimul i din membrii e desinență de plural, sau că trebuie să-l scriu cu doi i atunci când este articulat hotărât, pot măcar să apelez la un truc simplu: să-l înlocuiesc în enunțul în care apare cu forma membrele. Astfel, avem: … de către membrele echipei de căutare? Păi dacă pot să-l înlocuiesc cu membrele, înseamnă că trebuie să aibă doi de i Trebuie să fie articulat hotărât”, exemplifică profesoara.
Calendar Evaluarea Națională 2024
Peste 160.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a au susținut marți, 25 iunie, proba scrisă la Limba română din cadrul Evaluării Naționale 2024, potrivit calendarului oficial. Conform Ministerului Educației, calendarul Evaluării Naționale 2024 este următorul:
- 11-14 iunie – înscrierea la Evaluarea Națională 2024;
- 25 iunie 2024 – proba la Limba și literatura română;
- 27 iunie 2024 – proba la Matematică;
- 28 iunie 2024 – proba la Limba și literatura maternă;
- 3 iulie 2024 – afișarea rezultatelor inițiale, înainte de contestații;
- 3 iulie (orele 16.00 – 19.00) și 4 iulie (orele 08.00 – 12.00) – depunerea contestațiilor;
- 4 – 9 iulie – soluționarea contestațiilor;
- 9 iulie – afișarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională 2024.