Ministerul Educației modifică bursa de orfan în dezavantajul copiilor. S-a inițiat o petiție pentru revenirea la forma inițială

Noua lege a burselor i-ar putea lăsa fără drepturile bănești pe copiii orfani de un părinte. Pentru a evita asta, 3 asociații au lansat o petiție către Ministerul Educației.

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
bursa de orfan
Copiii orfani de un părinte ar putea rămâne fără bursa socială/ Sursă foto: Shutterstock

Ministerul Educației dorește ca din anul școlar 2023-2024 să schimbe modul în care se acordă bursele pentru elevi. Una dintre schimbări presupune ca bursa pentru copiii orfani să fie acordată în funcție de venitul părintelui supraviețuitor, deși până acum nu se ținea cont de acest criteriu. De asemenea, în metodologie nici nu mai apare cuvântul ”orfan”, ci se face referire la ”copil cu un părinte decedat”

Asociația „Există viață după doliu” cu sprijinul Fundației „Prețuiește Viața” și al Federației Naționale a Părinților solicită public Ministerului Educației să reevalueze propunerea de a elimina bursele sociale pentru copiii orfani de un părinte, în cazul în care venitul pe membru de familie depășește salariul minim pe economie.

Membrii Asociației „Există viață după doliu” au luat cunoștință de propunerea de excludere a copiilor orfani de un părinte din categoria elevilor care vor beneficia de bursă socială în anul școlar următor, în cazul în care venitul pe membru de familie depășește salariul minim pe economie.

Copiii orfani riscă să rămână fără burse sociale

În timpul vacanței de vară s-a publicat în vederea dezbaterii publice Metodologia- Cadru de acordare a burselor școlare. Inițiatorii petiției solicită modificarea articolului 10 litera b, din „elevi cu ambii părinți decedați în elevi orfani”, deoarece orfanii sunt copiii care și-au pierdut un părinte sau pe amândoi.

Această condiționare nu exista în lege până acum și, dacă va fi adoptată, va priva de un drept al lor copii ce mai au doar un părinte în viață. Deși această bursă nu depășește câteva sute de lei, în cele mai fericite cazuri, este totuși o gură de aer pentru familiile monoparentale care reușesc cu greu să facă față tuturor provocărilor ce urmează decesului unuia dintre părinți.

Dacă legea va fi adoptată, copiii care și-au pierdut un părinte, vor rămâne fără bursa socială de care beneficiau în trecut, dacă veniturile părintelui rămas în viață depășește și cu 1 leu venitul stabilit drept plafon pe membru de familie.

Cele trei entități au pus umăr lângă umăr pentru a apăra dreptul acestor copii și au mers în audiență la Ministerul Educației joi, 31 august, la ora 13,30, pentru a pune pe masă argumente solide ce susțin eliminarea propunerii pentru noua Metodologie de acordare a bursei școlare – art 10, litera b).

Într-un comunicat de presă comun, cele trei ONG-uri detaliază care sunt argumentele pe care le-au adus reprezentaților Ministerului Educației. Redăm mai jos mesajul cu care s-au dus la autorități:

20 de argumente pentru modificarea legii prin care se acordă bursa de orfan

Iată care sunt argumentele reprezentanților celor trei instituții cu care s-au prezentat la discuția cu Ministerul Educației.

1. Copiii orfani de un părinte încă primesc bursa de orfan conform metodologiei pentru anul școlar în curs, 2022 – 2023.

Propunerea de lege a fost prezentată pentru dezbatere în timpul vacanței de vară, când doar elevii care nu au luat BAC -ul mai verifică site-ul Ministerului Educației. Este același principiu pe care îl regăsim în legile importante care sunt supuse anual la vot cu câteva zile înainte de Crăciun. Prin urmare, considerăm lipsită de transparență si de dorința de a fi cunoscută la scară largă această propunere.

2. Situația copiilor orfani este una de vulnerabilitate.

Sărăcia este o cauză a vulnerabilității, dar nu singura. În timp ce alte state din UE acționează conform unui protocol în privința copiilor care au pierdut un părinte, la noi în școli se acționează după ureche. În realitate, dacă un copil cu părinții divorțați poate sau nu să treacă prin traumă, un copil care a pierdut un părinte este traumatizat și are sufletul “bolnav”. Ca o paralelă, copiii care beneficiază de burse medicale nu au niciun fel de condiționare pentru a fi ajutați de Stat. Nu există niciun motiv în plus pentru care un copil măcinat de suferința pierderii unui părinte să fie tratat diferit.

3. Venitul părintelui supraviețuitor nu trebuie considerat un criteriu pentru a beneficia de bursă.

Aceasta este un drept al copilului al cărui părinte a încetat din viață – drept ce decurge din decesul părintelui, nu din inabilitatea părintelui supraviețuitor de a reuși să câștige un salariu care să depășească salariul minim/ mediu pe economie.

4. La fiecare etapă a dezvoltării lui, un copil orfan retrăiește pierderea altfel.

Este un proces în schimbare, în funcție de nevoile noi care apar: poate la început îi lipsește afecțiunea și îi e dor, apoi îi lipsește protecția, apoi mentoratul, etc. Toate acestea se transpun în nevoia de psihoterapie, care costă, pentru că în realitate, nu este suportată de Statul Român, deși demersuri în acest sens s-au făcut și ar trebui să se și aplice în practică.

5. Chiar dacă, începând de anul acesta, s-a votat legea conform căreia și copiii orfani au dreptul la terapie gratuită cu un psiholog.

În realitate formalitățile sunt atât de multe, încât mulți psihologi nu întrunesc condițiile sau refuză să se complice. Va mai dura până când această inițiativă va fi funcțională. Știm de la membrii Asociației că în Constanța, de exemplu, niciun psiholog nu e disponibil pentru acest proiect. În Cluj, lucrurile stau mai bine. În mediul rural e jale. Ba mai mult, copilul din mediul rural ar trebui să ajungă mai întâi la oraș împreună cu părintele, ceea ce înseamnă o altă cheltuială.

6. Pentru că psihologii specializați pe doliu sunt foarte puțini

Uneori familia ajunge să încerce câteva psihologi până îl găsește pe cel potrivit. Însă cum rezultatele sunt cele care contează, foarte des ajungi să plătești oricum.

7. Nevoia de terapie și de îngrijire medicală suplimentară este continuă

Astfel, părintele supraviețuitor se pune pe ultimul loc în cursa contra-cronometru de a-și repune copiii pe picioare și de a-i vedea fericiți. În timp ce în alte State europene serviciile sociale vin acasă și sună părintele să îl anunțe că i-au făcut programări la diferiți medici pentru prevenție, în România, părintele supraviețuitor muncește la 2-3 joburi dacă poate, pentru a achita noile cheltuieli, punându-se pe sine pe ultimul loc. Femeile văduve care au trăit în acest ritm ani de zile dobândesc tot felul de boli cronice – ca urmare a stilului de viață.

8. Bullyingul este îndreptat împotriva celor vulnerabili

Bullyingul în școlile românești este la cote alarmante. În școlile românești, unde consilierii școlari sunt puțini și, uneori, slab pregătiți, copiii orfani sunt izolați de ceilalți, li se spune că sunt ciudați, că li se poate face orice pentru că nu are cine să îi apere, li se repetă, uneori în batjocură, că părintele lor este decedat. Toate sunt exemple concrete. Astfel de copii au nevoie de protecție, de bani ca să participe la excursiile școlare, pentru a fi integrați în colectiv. Lucru care nu se întâmplă în cazul celor cu 2 părinți în viață, chiar dacă sunt divorțați. Ei au două surse de căldură și finanțare. Se simt protejați pentru că au întotdeauna de ales între un părinte sau celălalt.

9. Copiii orfani de un părinte adesea dezvoltă comorbidități serioase: diabet, astm, anorexie (toate exemple concrete)

La fel și părintele supraviețuitor și bunicii. Și așa, până în anul 2020, nu se putea primi bursă socială pentru două motive (sărăcie și pierderea unui părinte, sărăcie și boală cronică) etc. Măcar unul dintre aspectele provocărilor lor să le aducă un pic de susținere.

10. Copiii care au pierdut un părinte au nevoie de activițăți

De exemplu, au nevoie de: cercuri de elevi, ba chiar de recuperare școlară, având în vedere că e aproape imposibil să înveți bine în primele luni după pierdere. Toate acestea costă.

11. Au nevoie de testele genetice

În cazul copiilor care au pierdut un părinte în urma cancerului sau a unei boli genetice, părinții își doresc foarte mult să facă testele genetice care să indice șansele copilului de a fi moștenit problema respectivă. Aceste teste pot însemna prevenție și sunt foarte scumpe. Nesuportate de Casa de Sănătate, bineînțeles.

12. Trebuie să plătească taxe de succesiune

România are multe legi complicate, cum ar fi aceea conform căreia, după succesiune, copiii supraviețuitori trebuie să achite taxe și impozite pentru ceea ce au moștenit, așa cum ar fi plătit părintele care nu mai este chiar dacă copilul nu are venituri. Altfel, există consecințe legale.

13. Suntem în plină inflație!

Conform statisticilor, prețul produselor de bază s-a dublat practic. Părinții și-au făcut un calcul, acum află că vor fi nevoiți să se descurce cu mai puțin. Pentru unii, aceste tăieri din buget vor fi resimțite acut. La fel s-a întâmplat și anul trecut, când bursele de transport pentru copiii din mediul rural au fost tăiate la începutul anului școlar, trimițând un număr mare de copii în imposibilitatea de a ajunge la școală.

14. Pe lângă acoperirea nevoilor de bază, psihologii recomandă și alintul, protejarea copilului în acest fel, în contextul unei pierderi atât de mari

Mulți copii orfani, văzând suferința și dificultățile familiei, își asumă rolul de părinte. Refuză să mănânce, refuză haine noi chiar dacă celelalte le rămân mici. Întreținerea unei imagini în care părintele supraviețuitor se descurcă este esențială pentru binele copilului. Toate acestea sunt exemple concrete de viața.

15. Copiii care au pierdut un părinte, de cele mai multe ori, trec prin frica de a nu-l pierde și pe al doilea

Au nevoie să își sune părintele, dar au nevoie și să îl aibă acasă mai mult. Psihologii recomandă să se reclădească familia în noua formulă, să se petreacă mult timp împreună, să nu se meargă împotriva fricilor copilului. Astfel, părintele supraviețuitor nu poate lucra în plus până la epuizare, lipsind zi lumină de lângă copilul său, uneori trebuie să renunțe la posturile de răspundere mai bine plătite de la locul de muncă pentru a dărui timp minorilor săi.

16. De multe ori părintele supraviețuitor trebuie să se reprofileze când rămâne singur

Cursurile de recalificare costă. Nu există reduceri la facultate pentru părintele văduv. La un job nou, adesea pornești de la un salariu mai mic. De asemenea, în multe situații, părintele muncește în 2-3 locuri pentru a susține cheltuielile casei și o viață decentă pentru familie. Se descurcă de la o zi la alta, de la o lună la alta si abia reușește să proiecteze un viitor pentru copilul său. Da, orice ajutor social pe care îl pierde este o nouă problemă care contează pentru fiecare familie.

17. Sunt des întâlnite cazurile de familii văduvite care sunt date afară din casa în care au trăit ani de zile, dar care legal este pe numele socrilor

Aceste familii pleacă cu ce au pe ele și o iau de la zero. Chiar dacă din punct de vedere legal au drepturi, părintele supraviețuitor este devastat și cu greu se poate aduna să lupte. În plus, „bătălia” inițială pentru stabilirea moștenirii și pentru stabilirea pensiei de urmaș este de durată și costisitoare și are prioritate.

18. În România, cele mai multe decese se află în rândul bărbaților, iar bărbații au venitul cel mai mare din familie, femeile dedicându-se copiilor și casei

Prin urmare, la decesul acestuia, nu numai că dispare un venit, de regulă dispare cel mai mare venit din casă sau singurul salariu existent.

19. Ca să poată munci, părintele supraviețuitor își lasă copilul la after-school

În timp ce persoanele văduve își iau mai multe joburi, copiii fie sunt lăsați la afterschool-uri private, pentru că nu sunt oferite gratuit în multe locuri din țară, fie sunt îngrijiți de persoane care cer să fie plătite pentru asta.

20. Aprobarea acestei măsuri ar putea încuraja „munca la negru”, persoanele văduve fiind puse în situația de a găsi soluții pentru a-și păstra veniturile

De multe ori si persoanele care au grija de copii atunci când părinții sunt la muncă, sunt plătite tot la negru.

Povești ale familiilor cu copii orfani

Marinela

Marinela, cu șase copii, bolnavă grav. De când a murit soțul nu a putut lucra, deoarece nu a găsit un loc de muncă cu jumătate de normă. Acum, nu are asigurare de sănătate. În pandemie, cei șase copii au intrat la ore de pe două telefoane. Dintre aceștia, participau la ore doar cei care aveau materii mai importante.

Raluca

Raluca, a cărei fiică nu a mai mâncat după pierderea tatălui și a devenit anorexică. Psihiatrul țipa la ea să se interneze cu fata. De la serviciu i se spunea că a lipsit prea mult și că nu se mai întoarce acolo dacă mai lipsește. A ales să aibă grijă de fată. La spital a aflat că ea trebuie să plătească și patul și hrana. Trăia mâncând covrigei, dacă nu îi duceam noi mâncare. La ieșirea din spital numai hrana recomandată pentru copil o costa mai mult decât salariul lunar, dar ea mai avea un copil. Dinții fetei sunt foarte stricați de la anorexie, dar nu mai are bani. La școală copiii îi spuneau că e o slăbănoagă și o orfană. Profesorii o întrebau în fața clasei cum a murit tata.

Alexandru

Alexandru, căruia i-a murit tatăl într-un accident. La patru luni de la tragicul eveniment, mama, care era în depresie, a făcut infarct. Din această cauză, sora lui cu handicap a fost dusă într-un centru, pentru că rudele nu au vrut să o îngrijească. După șase luni a murit și aceasta. Când tânărul a făcut 18 ani, a fost dat afară din casă de rude, pentru că actele casei nu erau rezolvate.

Marilena

Cazul Marlenei, căreia i-a murit tatăl când ea era în clasa a 12-a. Mama a intrat în depresie și a încercat să se sinucidă. La a doua tentativă fata și-a dat seama că nu o mai poate lăsa singură. O păzea zi și noapte. Din fericire, la sfârșitul clasei a 12-a, profesorii au insistat să vină să dea BAC-ul oricum, cu toate că ea nu avea nici note. Din fericire, a promovat examenul. Alții, precis, nu au fost chemați din nou la școală.

Petiția care speră că va salva banii pentru bursa de orfan

Asociația „Există viață după doliu” a inițiat o petiție online prin care cere reincluderea copiilor orfani de un părinte pe lista beneficiarilor de bursă socială. Deja, inițiativa se bucură de sprijinul a mii de oameni – printre care se numără și persoane publice din România.

Andreea Marin susține campania Asociației „Există viață după doliu” și a participat la o întâlnire la Ministerul Educației pentru a preveni modificarea legislației în vigoare. Sursă foto: Facebook Andreea Marin

Dacă și tu vrei să semnezi petiția o poți face aici: https://campaniamea.declic.ro/petitions/orfan-in-romania

 Andreea Marin – Președinte al Fundației „Prețuiește Viața”, este unul dintre semnatari:

Odinioară, am fost unul dintre copiii orfani – mama mea a murit în brațele mele când aveam 9 ani. Știu foarte bine cu câte nevoi, dureri si cheltuieli în plus vine la pachet pierderea unui părinte. Rănile nu se vindecă niciodată și nu orice copil aflat în această situație poate deveni un matur puternic, stăpân pe sine mai târziu. E nevoie de fiecare fărâmă de ajutor! Și dacă această fărâmă, ce vine din partea Statului azi, e condiționată în plus, vom adăuga durere peste durere. Mă întreb – de ce nu condiționăm și pensile speciale?

Andreea Marin, președinte Fundația „Prețuiește Viața”

Copiii României au nevoie de sprijin, nu de poveri suplimentare pe umerii lor. Această propunere de modificare a fost lansată cu discreție, pe timp de vacanță, ca și când ar fi trebuit observată prea puțin. De aceea inițiatorii o aduc în atenția dumneavoastră – în speranța de a apăra împreună drepturile fiecărui copil. Un exemplu de bună practică este Franța – unde copiii orfani de unul sau ambii părinți beneficiază de sprijin – indiferent de venituri.”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa