Personal medical suspendat la maternitatea din Botoșani, după moartea Alexandrei, mamă a trei copii

Trei copii preșcolari au rămas orfani, după ce mama lor, de doar 25 de ani, a murit în urma complicațiilor date de o sarcină oprită din evoluție.

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
gravida moarta la maniternitatea din Botoșani
Viața Alexandrei s-a oprit brusc, la 25 de ani. Visa la o familie cu mulți copii. Foto: Facebook

Trei copii de 6, 4 și 1 an au rămas orfani după moartea Alexandrei Ivanov, o tănără însărcinată de 25 de ani, care a ajuns noaptea la Urgență cu sângerări. Medicii de la Maternitatea din Botoșani i-au făcut investigații, i-au spus că sarcina s-a oprit din evoluție și ca i se va face chiuretaj a doua zi. 10 ore mai târziu, petrecute în dureri severe, femeia a făcut stop cardiorespirator. În fața maternității s-au organizat proteste, Poliția și Direcția de Sănătate Publică au demarat anchete, iar în mediul online se fac petiții pentru aflarea și pedepsirea vinovaților. Primele măsuri luate de autorități: suspendarea personalului medical care a fost de gardă în noaptea în care a murit Alexandra Ivanov.

Alexandra Ivanov se afla la cea de-a cincea sarcină. Născuse 3 copii natural și suferise în trecut un avort spontan. Când a ajuns cu Ambulanța la maternitatea din Botoșani, în noaptea de 17 august 2023, cu sângerare și dureri abdominale, medicii i-au spus că sarcina ei, de 12- 13 săptămâni, s-a oprit din evoluție. Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al spitalului, la internare, Alexandra a fost consultată și i s-a făcut ecografie, iar medicii nu au considerat că se impune un chiuretaj în regim de urgență și că poate aștepta până a doua zi.

„Nu mai rezist! Vă rog din suflet!”

„A fost adusă cu Ambulanța pentru sângerare genitală redusă și dureri hipogastrice (în zona de sub buric- n.red). Aflată la a cincea sarcină (trei nașteri naturale și un avort spontan în antecedente), cu amenoree de 13 săptămâni și sarcină ecografic corespunzătoare pentru 12 săptămâni, oprită în evoluție recent. S-au efectuat investigații de laborator și paraclinice, examen ecografic, conform protocolului în vigoare. Nu s-a impus evacuarea sarcinii în cursul nopții, deoarece sângerarea genitală externă a fost redusă, colul uterin închis, fără semne de avort în evoluție”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, Ioan Asaftei.

Pe toată perioada nopții, femeia a ținut legătura cu soțul ei, prin mesaje, s-a interesat de starea copiilor și s-a plâns de dureri. I-a scris partenerului ei că nu se poate odihni deloc din cauza durerilor abdominale, că i s-a făcut un calmant care nu a avut niciun efect și că medicii i-au spus că i se va face chiuretaj a doua zi.

Conversația cu soțul

Femeia i-a trimis un mesaj atât medicului care îi urmărea sarcina, și care nu era în spital în noaptea respectivă, cât și medicului de gardă, rugându-i pe ambii să o ajute și să intervină mai repede. „Nu mai rezist, vă rog din suflet!”, i-a scris ea medicului de gardă.

Ultimul mesaj scris de Alexandra din spital, dimineața, i-a fost adresat mamei ei, asistentă la secția de Psihiatrie pediatrică în același spital: „Nu am aer!”

La ora 07:30, medicii au constatat o degradare bruscă a stării ei generale, cu dificultăți severe de respirație și sângerare abundentă la nivelul căilor aeriene superioare. Alexandra a fost transferată de urgență în secția de Terapie Intensivă, au început procedurile de reanimare, iar la ora 08.20 s-a declarat decesul, prin stop cardiorespirator iresuscitabil și hemoragie de căi respiratorii superioare.

Primele sancțiuni: suspendarea echipei medicale care a fost de gardă

Sute de oameni au mers în fața maternității pentru a-și arăta indignarea față de modul în care cadrele medicale au gestionat acest caz și pentru a cere ca cei care se fac vinovați de moartea tinerei să nu mai poată profesa.

Lumănări aprinse pentru Alexandra Ivanov în fața maternității din Botoșani. Sursa foto: adevarul.ro

Pe toată perioada weekendului, personalul care a interacționat cu tânăra în timpul spitalizării a fost chemat de acasă pentru declarații, în încercarea de a se reconstitui filmul evenimentelor și a se identifica momentul în care fie nu s-a respectat protocolul, fie s-au luat decizii greșite care au făcut ca Alexandra Ivanov să nu mai poată fi salvată.

Primele sancțiuni concrete s-au luat luni, 21.08.2023, exact în ziua înmormântării Alexandrei Ivanov. Conducerea spitalului a decis suspendarea activității personalului medical care a fost de gardă pe secția Obstetrică-Ginecologie în noaptea în care tânăra a fost spitalizată acolo. Măsura este valabilă până la finalizarea anchetei, urmând ca ulterior să se stabilească exact vinovații și măsurile care se impun.

Sarcinile oprite în evoluție după 12 săptămâni impun chiuretajul

Sarcina oprită în evoluţie semnifică oprirea dezvoltării fătului în primul trimestru de sarcină, fără eliminarea ţesuturilor fetale. După împlinirea celor trei luni, oprirea dezvoltării fetale este cunoscută sub numele de moarte intrauterină.  Statistic, 20% dintre sarcini se finalizează cu un avort spontan care survine, de cele mai multe ori, în primele 12 săptămâni de sarcină. Ele nu pot fi prevenite, pentru că reprezintă modul în care corpul respinge o sarcină nesănătoasă cauzată, de cele mai multe ori, de anomalii genetice. Simptomele pe care le are gravida într-o astfel de situație sunt sângerarea și crampele abdominale puternice.

Uneori, femeia află că sarcina s-a oprit în evoluție în timpul ecografiei, fără să aibă indicii că s-a întâmplat acest lucru. Alteori, apar simptome precum oboseală, stările de greață și somnolență, scurgeri vaginale de culoare maronie sau roşiatică. Ecografia fetală este cea care pune diagnosticul de sarcină oprită în evoluție, împreună cu valorile gonadotropinei corionice umane (HCG), al cărui nivel nu crește așa cum ar trebui (în mod normal, valorile acestui hormon se dublează la fiecare 48-72 de ore).

În cele mai multe dintre cazuri, țesutul fetal se elimină singur, iar crampele și sângerările pornesc de la sine în câteva zile. În cazul în care nu se dorește așteptarea eliminării naturale, se poate opta pentru terapie medicamentoasă pentru a stimula contracțiile. Dacă vârsta gestațională este mai mare de 12 săptămâni, eliminarea țesuturilor este dificilă, caz în care se face chiuretaj pentru a preveni apariția altor complicații.

Mai multe mămici din comunitatea Totul Despre Mame ne-au scris cum au decurs nașterile lor la maternitatea din Botoșani, unde a fost internată Alexandra Ivanov. Iată poveștile lor:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa