Pașaport pentru copii în 2017. Noul preț și trei ponturi ca să nu stai cu copiii la cozi

Cristina Olivia Găburici, Redactor-Șef
scris pe
pașaport pentu copii 2017

Iată cei trei pași pentru obținerea pașaportului fără să stați la prea multe cozi:

1. Faceți programare online

Faceți o programare online pe siteul www.epasapoarte.ro, al Direcției Generale de Pașapoarte. Pentru programările online sunt disponibile următoarele locuri:

  • București: sediul din Șoseaua Pipera nr. 49, Sector 2
  • București: sediul din Piața Amzei nr. 13, Sector 1 (doar pentru obținerea unui pașaport simplu electronic, fără pierderi, furturi, deteriorări și copii români cu domiciliul în străinătate)
  • Iași: Bulevardul Primăverii nr. 36
  • Cluj: Str. Andrei Mureșanu nr. 16
  • Vaslui: Str. Traian, bl. 287, parter

Atenție, sistemul de programare funcționează destul de dificil, ar putea fi nevoie să insistați pentru a reuși să obțineți programarea. Dacă aveți programare, timpul de așteptare la coadă scade considerabil.

2. Plătiți taxele online

Plătiți taxele online, pentru a nu fi nevoiți să vă plimbați printre ghișee. Acestea sunt conturile în care puteți face plata. Printați dovada plății, pentru că veți avea nevoie de ea la depunerea documentelor. Celelalte modalități de plată sunt următoarele:

  • Virament bancar, pe care îl puteți face de la banca la care aveți deschis contul, către conturile deschise de fiecare Instituție a Prefectului. Găsiți AICI contul pentru județul dumneavoastră.
  • Mandat poștal (la orice Oficiu Poștal)
  • Plata la ghișeu: la casieriile Instituțiilor Prefectului sau la casieriile unităților Trezoreriei Statului (pentru Bucureşti, plata se efectuează la casieriile Trezoreriei Sector 5 din Bd. Naţiunile Unite nr. 6-8, Calea 13 Septembrie nr.226 şi la ghişeele acesteia deschise special în sediul din Şoseaua Pipera nr. 49)

Documentul de plată trebuie să conțină următoarele mențiuni: datele copilului (numele, prenumele şi CNP-ul), tipul documentului solicitat, contul IBAN, codul fiscal şi denumirea Instituţiei Prefectului judeţului (sau municipiul Bucureşti) unde va fi depusă cererea de eliberare a documentului, suma de plată.

Documente necesare pentru obținerea pașaportului pentru copii

Cererea de eliberare a pașaportului se depune personal de către unul sau ambii părinți, de o persoană împuternicită sau de un reprezentant legal și trebuie să fie însoțită de următoarele documente:

  • Certificatul de naștere al copilului, în original
  • Actele de identitate ale părinților
  • Dovada achitării taxelor pentru emiterea pașaportului, completate pe numele minorului, în original
  • Pașaportul anterior al copilului (dacă există)

În cazul în care la depunerea actelor este prezent un singur părinte sau o altă persoană, este nevoie, suplimentar, de unul dintre următoarele acte, după caz:

  • Procură specială sau declaraţia privind acordul celuilalt părinte, în original, ori duplicat de pe actul original pentru procura specială şi declaraţia celuilalt părinte, autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013;
  • Procură specială, pentru cererile formulate de persoana împuternicită, în original, sau duplicat de pe actul original pentru procurile speciale autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013;
  • Hotărârea judecătorească de încredinţare a minorului, rămasă definitivă şi irevocabilă, ori hotărârea judecătorească în temeiul căreia părintele exercită singur autoritatea părintească, rămasă definitivă şi irevocabilă sau rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, în original;
  • Hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă ori hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea paşaportului, în original;
  • Actul de desemnare a reprezentantului legal, numai pentru cererile formulate de acesta, în cazul minorilor care la data punerii sub interdicţie nu se află sub ocrotirea părinţilor;
  • Act de deces al părintelui, pentru cererile formulate de părintele supravieţuitor ori pentru cele formulate de persoana împuternicită de acesta, în original;

Cum să alegi vacanța în funcție de vârsta copilului

Prezența copilului pentru obținerea pașaportului

La depunerea documentelor, prezenta minorului este obligatorie și trebuie să știți că acestuia i se vor lua și amprentele digitale, dar doar dacă are peste 12 ani.

În cazul în care doriți un pașaport temporar, nu este necesară prezența copilului la ghișeu (excepție fac minorii care au peste 14 ani). În cazul acesta, trebuie să depuneți două fotografii ale copilului (3,5x 4,5). În cazul în care optați pentru pașaportul temporar, este important să verificați dacă țara în care doriți să călătoriți cu cel mic acceptă pașapoartele temporare. În state precum Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Liban, Qatar, Yemen, poliția de frontieră locală poate refuza intrarea în țară sau acordarea vizei de intrare cu pașaportul simplu

3. Cereți livrarea pașaportului acasă, prin curier

În cazul în care vreți să scutiți un drum pentru ridicarea documentului, puteți opta pentru livrarea lui acasă. În această situație, la depunerea actelor trebuie să specificați că doriți livrarea la domiciliu, iar pentru acest serviciu veți plăti în plus 6,43 lei (fără TVA), iar plata se va face direct la curier. Dacă livrarea nu se poate face după două încercări, trebuie să știți că pașaportul va fi trimis din nou la sediul unde ați depus cererea.

Cât costă pașaportul pentru copii

Prețurile la pașapoarte s-au modificat față de anul trecut, odată cu eliminarea unor taxe. Astfel, pașaportul simplu electronic pentru copii costă 234 de lei și este valabil trei ani (cinci ani în cazul copiilor peste 12 ani și al adulților), iar prețul pentru pașaportul temporar, valabil timp de un an, este de 96 de lei. Până în data de 1 februarie 2017, pentru pașaportul temporar se plătea și o taxă de urgență, de 100 de lei, însă aceasta a fost eliminată.

Termenul legal pentru eliberarea pașaportului simplu electronic este de maximum 30 de zile de la depunerea cererii (în mod normal, este gata în 10 zile), iar cel temporar de maximum trei zile (se poate obține însă chiar și în aceeași zi).

Dacă acest articol ți s-a părut util, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa