Pașaport pentru copii 2018. Acte necesare, preț și ponturi pentru a evita cozile

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Dacă intenționați să îi faceți copilului pașaport în 2018, prima regulă pe care ar trebui să o respectați este să nu amânați acest lucru până în perioada concediilor. Pentru ca procedura să fie simplă și să nu pierdeți prea mult timp pe drumuri, apelați la soluțiile online, urmând pașii pe care îi vom indica în acest articol.

Puteți opta pentru unul dintre cele două tipuri de pașaport: cel simplu electronic (valabil trei ani pentru copiii sub 12 ani și 5 ani pentru cei mai mari/ adulți), sau cel temporar, valabil timp de un an. Dacă optați pentru pașaportul simplu electronic, prezența copilului este obligatorie, iar dacă minorul are peste 12 ani i se vor lua și amprentele digitale.

Pentru obținerea unui pașaport temporar, nu este necesară prezența copilului la ghișeu (excepție fac minorii care au peste 14 ani). În cazul acesta, trebuie depuse două fotografii ale copilului (3,5x 4,5). Atenție, în anumite țări, pașaportul temporar nu este acceptat. Este vorba despre state precum Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Liban, Qatar, Yemen.

Cât costă pașaportul pentru copii în 2018

Prețul unui pașaport simplu electronic în 2018 este de 234 de lei, iar al unuia temporar de 96 de lei. Pe primul îl obțineți în zece zile, iar pe cel de-al doilea în maximum trei zile (dacă perioada nu e una aglomerată, îl puteți ridica și în 2-3 ore de la depunerea documentelor).

Pentru a obține pașaportul fără a sta la cozi, respectați următorii pași:

1. Faceți programare online pe siteul www.epasapoarte.ro, al Direcției Generale de Pașapoarte. Atenție, pentru programările online nu sunt disponibile toate centrele, însă puteți verifica acest lucru pe site-ul menționat, alegând județul care vă interesează.

2. Plătiți taxele online, folosind ACESTE  conturile în care puteți face plata. Printați dovada plății, pentru că veți avea nevoie de ea la depunerea documentelor. Celelalte modalități de plată sunt următoarele:

  • Virament bancar, pe care îl puteți face de la banca la care aveți deschis contul, către conturile deschise de fiecare Instituție a Prefectului. AICI puteți găsi contul pentru județul dumneavoastră.
  • Mandat poștal (la orice Oficiu Poștal)
  • Plata la ghișeu: la casieriile Instituțiilor Prefectului sau la casieriile unităților Trezoreriei Statului (pentru Bucureşti, plata se efectuează la casieriile Trezoreriei Sector 5 din Bd. Naţiunile Unite nr. 6-8, Calea 13 Septembrie nr.226 şi la ghişeele acesteia deschise special în sediul din Şoseaua Pipera nr. 49)

Documentul de plată trebuie să conțină următoarele mențiuni: datele copilului (numele, prenumele şi CNP-ul), tipul documentului solicitat, contul IBAN, codul fiscal şi denumirea Instituţiei Prefectului judeţului (sau municipiul Bucureşti) unde va fi depusă cererea de eliberare a documentului, suma de plată.

Ambii părinți la depunerea documentelor

3. După efectuarea plății, se va depune cererea de eliberare a pașaportului la serviciul specializat din localitatea în care te afli. Cererea se depune personal de către unul sau ambii părinți, de o persoană împuternicită sau de un reprezentant legal și trebuie să fie însoțită de următoarele documente:

  • Certificatul de naștere al copilului, în original
  • Actele de identitate ale părinților
  • Dovada achitării taxelor pentru emiterea pașaportului, completate pe numele minorului, în original
  • Pașaportul anterior al copilului (dacă există)

În cazul în care la depunerea actelor este prezent un singur părinte sau o altă persoană, este nevoie, suplimentar, de unul dintre următoarele acte, după caz:

  • Procură specială sau declaraţia privind acordul celuilalt părinte, în original, ori duplicat de pe actul original pentru procura specială şi declaraţia celuilalt părinte, autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013;
  • Procură specială, pentru cererile formulate de persoana împuternicită, în original, sau duplicat de pe actul original pentru procurile speciale autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013;
  • Hotărârea judecătorească de încredinţare a minorului, rămasă definitivă şi irevocabilă, ori hotărârea judecătorească în temeiul căreia părintele exercită singur autoritatea părintească, rămasă definitivă şi irevocabilă sau rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, în original;
  • Hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă ori hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea paşaportului, în original;
  • Actul de desemnare a reprezentantului legal, numai pentru cererile formulate de acesta, în cazul minorilor care la data punerii sub interdicţie nu se află sub ocrotirea părinţilor;
  • Act de deces al părintelui, pentru cererile formulate de părintele supravieţuitor ori pentru cele formulate de persoana împuternicită de acesta, în original;

4. Solicitați livrarea pașaportului acasă, prin curier, dar nu uitați să solicitați acest serviciu atunci când depuneți documentele. Vă va costa aproximativ 7 lei și veți primi documentul în plic, la domiciliu.

Pentru a afla cum se face eliberarea pașaportului pentru copii, vă recomandăm următoarele articole:

Dacă acest articol ți s-a părut util, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa