Femeile care urmează să aducă pe lume un copil vor putea să aibă alături de ele în sala de nașteri o persoană pe care o aleg în prealabil. Ministerul Sănătății a trimis către direcțiile de sănătate publică județene și către Direcția de Sănătate Publică București recomandările cu privire la modul în care se va face acest lucru.
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a emis o serie de recomandări pe care le-a trimis managerilor de spitale și tuturor unităților sanitare din teritoriu, urmând ca aceștia să le pună în practică imediat.
Dacă urmează să naști și vrei ca partenerul tău sau o altă persoană să fie lângă tine este bine să te informezi din timp cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească. De asemenea, trebuie să anunți și medicul care îți urmărește sarcina că va mai fi o persoană în sala de nașteri. Poți să beneficiezi de acestă nouă prevedere chiar dacă naști natural sau prin cezariană sau dacă este vorba despre o naștere de urgență.
Ce condiții trebuie să îndeplinească persoana care intră în sala de nașteri împreună cu gravida?
Persoana pe care o alegi să fie alături de tine atunci când naști trebuie să fie clinic sănătoasă, să nu prezinte semne clinice de infecție respiratorie acută și să îndeplinească una dintre următoarele condiții:
- este vaccinată anti-COVID-19 și are cel puțin 10 zile de la vaccinarea completă;
- are un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte;
- a trecut prin infecția SARS-CoV-2 și nu au trecut mai mult de 90 de zile de la confirmare.
Persoana desemnată trebuie să fie echipată corespunzător, cu halat de unică folosință, botoși, capelină, mască, vizieră și mănuși de unică folosință asigurate de spital.
- CITEȘTE ȘI: Naștere în pandemie în Italia. „Soțul meu a stat în permanență lângă mine și asta a ajutat enorm”
Personalul medico-sanitar care asistă la naștere trebuie să ceară aceste dovezi de la persoana desemnată să asiste la naștere și să le atașeze fișei de internare a gravidei. Triajul epidemiologic și solicitarea documentelor se realizează de către personalul secției de obstetrică-ginecologie.
OMS nu interzicea prezența partenerului în sala de nașteri nici în timpul pandemiei
„În primul rând este o revenire la o normalitate, pentru că să știți că în toată această perioadă de COVID, gravidele din România au fost private de acest drept al lor. Dacă doreau cuplurile să participe împreună la naștere, lucrul acesta nu s-a putut, deși așa ceva nu s-a prevăzut în protocoalele OMS sau ale Confederației Internaționale a Moașelor și nimeni nu prevedea interdicția partenerului, soțului, alături de gravidă. Au existat diferit motivații din partea maternităților de la noi. În ultimul timp, sunt câteva maternități prin România, unde practic se accepta testarea tatălui și internarea acestuia din momentul în care se interna și gravida, până în momentul în care era externată, dar asta în maternitățile private, nu în maternitățile de stat.
Sigur, cuplurile decid dacă doresc. Unii nu vor să fie împreună la naștere, dar este un drept al lor, iar atunci e bine să fie lăsați să fie împreună. În momentul în care gravida are soțul sau partenerul lângă ea, are acel sentiment de siguranță și crește secreția de endorfine, ele fiind acei hormoni ai iubirii, ai stării de bine, acești hormoni, în asemenea momente, ajută forte mult gravida, iar nașterea poate să decurgă mai ușor”, a declarat moașa Vania Limban la Antena 3.
Legea pacientului dădea voie ca femeia însărcinată să aibă alături de ea o persoană de sprijin
În România, Legea nr. 46 din 21.01.2003 privind Drepturile Pacientului, Monitorul Oficial nr. 51 din 29.01.2003 prevede, în Capitolul VI. Drepturile pacientului la tratament și îngrijiri medicale, la Art. 32. că:
Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material și de sfaturi pe tot parcursul îngrijirilor medicale.
La solicitarea pacientului, în măsura posibilităților, mediul de îngrijire și tratament va fi creat cât mai aproape de cel familial.
- CITEȘTE ȘI: Poveste de naștere în Belgia: „Am născut cu un picior în mâna soțului și cu mătușa și sora mea pe webcam”
De aici decurge dreptul gravidei, ca pacient în maternitate, de a avea însoțitor la naștere, însoțitor care de cele mai multe ori este tatăl copilului. În spitalele private acest lucru era posibil de cele mai multe ori, însă femeile care doreau să nască în maternitățile publice se loveau de refuzul medicilor.
Pandemia de coronavirus a schimbat regulile de acces în spitale, chiar și în cele private, astfel că acolo unde până în martie 2020 gravida putea să aibă partenerul posibil, a devenit imposibil. Odată cu noua reglementare, chiar și maternitățile de stat trebuie să găsească soluții în cazul în care femeile își doresc să aibă pe cineva lângă ele atunci când nasc.