UPDATE 12 decembrie: Părinții au pierdut tutela bebelușului, iar acesta a putut fi operat pe cord deschis

Copilul are nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență la nivelul cordului, dar părinții lui nu doresc ca bebelușul să primească sânge de la cineva care a primit vaccinul pentru Covid-19.

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe

Cazul „Baby W” din Noua Zeelandă: bebelușul a fost operat după ce instanța le-a acordat medicilor tutela. Copilul se recuperează, este în regulă după ce instanța le-a permis medicilor să efectueze o operație pe inimă împotriva solicitărilor părinților care au vrut să fie folosit doar sânge „nevaccinat”.

Bebelușul care a fost dat în grija medicilor, pentru că părinții lui au refuzat să-și dea acordul pentru o transfuzie cu sânge vaccinat în timpul operației, a suferit o intervenție chirurgicală salvatoare a spus avocatul părinților.

Părinții au pierdut tutela copilului, iar acesta a fost operat

Sue Gray a confirmat postului RNZ vineri după-amiază (9.12.2022) că băiatul, denumit de presa din Noua Zeelandă ca „Baby W”, a suferit procedura și se simte bine.

Miercuri, 7 decembrie 2022 un judecător de la Înalta Instanță din Noua Zeelandă a decis în favoarea autorităților sanitare care au solicitat tutela băiețelului, astfel încât operația sa pe cord deschis să poată fi efectuată la spitalul Starship din Auckland. Copilul de șase luni nu ar putut supraviețui fără o intervenție chirurgicală urgentă pentru un defect cardiac congenital. Părinții lui au spus că nu sunt dispuși să continue decât dacă li se dă o garanție că va primi sânge numai de la donatori nevaccinați.

Decizia Înaltei Curți l-a plasat pe băiat sub tutela chirurgului pediatru și a cardiologului, astfel încât operația să poată continua. Tutela va dura până la recuperarea sa postoperatorie – cel mai târziu în ianuarie 2023. Părinții păstrează tutela în toate celelalte chestiuni.

Joi dimineață (8 decembrie), părinții au spus, prin intermediul avocatului Grey, că nu vor face recurs împotriva deciziei și că vor acorda prioritate „copilului lor până la operație și să-l sprijine pe parcursul operației”.

Dar mai târziu în acea zi, judecătorul Ian Gault a fost nevoit să emită un proces verbal prin care le ordona părinților să permită medicilor să se pregătească pentru operație, după ce serviciul de sănătate a raportat că obstructionează personalul care face analize de sânge, efectuează o radiografie toracică și efectuează o evaluare anestezică.

Gault a subliniat că problema intervenției chirurgicale în sine nu a fost pusă în discuție în cazul inițial, dar acum părinții „în mod evident nu sunt de acord cu operația sau verificările preoperatorii” și, prin urmare, ar trebui să emită ordine suplimentare pentru a permite operație pentru a continua.

Cazul este de așteptat să aibă ramificații ample, atrăgând atenția globală și devenind un focar al protestelor pentru mișcarea „anti-vaxxer”. Vineri dimineață (9 decembrie), câteva zeci de protestatari anti-vaccinare și susținători ai părinților s-au adunat în fața spitalului.

Reamintim detaliile cazului din Noua Neelandă

Un copil de doar patru luni din Noua Zeelandă are nevoie urgent de o intervenție chirurgicală pe cord deschis, care poate necesita o transfuzie de sânge. Pentru că părinții refuză ca transfuziile să fie făcute de la persoane vaccinate anti-Covid 19, instanța a decis ca tutela medicală asupra bebelușului să nu le mai aparțină.

Deoarece părinții au refuzat transfuziile de sânge de la persoane vaccinate, cazul se dezbate în aceste zile de judecători, cerându-se tutela asupra îngrijirii medicale a copilului.

părinții refuza transfuzia
Părinții bebelușului vorbesc cu presa din afara Înaltei Curți din Auckland. Foto: RNZ / Mohammad Alafeshat

Bebelușul suferă de stenoză a valvei pulmonare

Copilul suferă o afecțiune numită stenoză a valvei pulmonare, care reprezintă un blocaj în inimă. Are nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență – dar părinții lui nu doresc ca bebelușul să primească sânge de la cineva care a primit vaccinul Covid-19, temându-se că nu este sigur.

Părinții cred ferm că fac ceea ce este mai bine pentru copilul lor, dar medicii spun că nu există dovezi științifice că sângele vaccinat prezintă vreun risc.

Coducerea spitalului și părinții nu au reușit să cadă de acord, așa că autoritățile medicale s-au adresat instanței în temeiul Legii privind îngrijirea copiilor, cerând ca medicii să aibă tutela temporară a bebelușului, doar pentru îngrijirea medicală a acestuia. Părinții săi rămân tutori pentru restul îngrijirii copilului lor.

Avocatul spitalului a declarat în instanță săptămâna trecută că stare bebelușului s-ar putea agrava în orice moment, motiv pentru care cazul se judecă de urgență.

Hematolog și specialist în medicină transfuzie Dr. Jim Faed. Foto: 
McROBIE PHOTO

Dr. Jim Faed, hematolog și specialist în medicină de transfuzii, a spus că nu există dovezi ale vreunui risc asociat cu sângele de la o persoană care a fost vaccinată împotriva Covid-19.

De ce nu pot părinții să aleagă pe cineva care să doneze sânge direct

În Aotearoa, oamenii donează prin Serviciul de Sânge din Noua Zeelandă care apoi este folosit pentru orice persoană are nevoie de el.

Sângele trece printr-un proces riguros de screening – de exemplu, dacă cineva a locuit în Marea Britanie în timpul focarului de boala a vacii nebune sau a contractat HIV, nu poate dona. „Cu screeningul donatorilor și testarea, transmiterea în Noua Zeelandă este incredibil de sigură”, a spus Faed.

Cealaltă variantă mai rară este „donarea dirijată”: părinții întreabă dacă ei, prietenii sau rudele pot furniza sângele. Acest lucru este posibil, dar mai riscant, a spus el.

„Nu este încurajat, pentru că s-ar putea să nu fie la fel de sigur ca donatorii selecționați în special pentru transfuzia copiilor foarte mici”.

Unul dintre motive este că donatorii direcționați – care pot cunoaște pacientul căruia îi este destinat sângele – pot răspunde intenționat la întrebările de screening incorect dacă știu că adevărul i-ar împiedica să doneze.

Acesta este un risc semnificativ care ne preocupă. Și de aceea voluntarii care nu au legătură cu utilizarea finală a sângelui, sunt cei mai siguri donatori de sânge din lume.

dr. Jim Faed

Ce s-ar putea întâmpla în instanță

Dacă instanța hotărăște în favoarea părinților, ar putea fi luată în considerare donația direcționată – dar, din nou, nu este cea mai sigură opțiune, a spus Faed.

Serviciul de sânge din Noua Zeelandă nu ar dori să ia în considerare separarea sângelui donat de voluntari în funcție de statutul de vaccinare, deoarece nu există dovezi științifice că sângele vaccinat prezintă vreun risc și nu ar fi suficient disponibil, având în vedere ratele ridicate de vaccinare ale țării, a spus el.

Susținătorii părinților copilului protestează în fața Înaltei Curți. Foto: 
RNZ / Marika Khabazi

Linia legală – o situație de viață și de moarte

Specialistul în drept medical Liberty Law, Rebecca Keenan, a spus că instanța trebuie să se pronunțe în favoarea a ceea ce este în interesul superior al copilului. De obicei, părinții copiilor care au nevoie de îngrijire medicală au încă tutela și iau decizii pe baza sfatului medicilor, a spus Keenan.

Totuși, acest lucru se destramă atunci când părinții și echipa medicală nu sunt de acord cu privire la pasul corect de făcut. Și de aceea există această formă legală în legea noastră care permite medicilor să depună o cerere la Înalta Curte; pentru a le permite să devină tutorele copilului pentru tratamentul medical solicitat.

Rebecca Keenan, specialist în drept medical

Instanțele ar prefera să ajungă la un acord, a spus Keenan, dar în acest caz, nu mai este timp pentru negocieri. „În aceste situații, instanțele se vor alătura, în general, cu medicii, deoarece legea noastră spune că interesul superior al copilului este primordial”.

Ce înseamnă tutela medicală?

Acest lucru este ghidat de cunoștințele de specialitate ale medicilor și de ceea ce au solicitat la instanță, dar ar putea include orice legătură cu intervenția chirurgicală și îngrijirea pre și post-operatorie.

Cu toate acestea, deoarece obiecția părinților este doar pentru transfuzia de sânge dacă este necesară în intervenție chirurgicală, s-ar putea decide ca bebelușul să fie în grija medicilor doar pentru intervenția chirurgicală în sine.

Cazuri similare anterioare în Noua Zeelandă

În cazuri similare, judecătorii au fost decise în favoarea medicilor.

  • În 2015, un bărbat nu a vrut ca fiul său în vârstă de nouă ani să fie tratat pentru HIV – pe care băiatul l-a contractat de la mama sa – pentru că susținea că medicamentul îi va ucide copilul. De asemenea, a refuzat să accepte că diagnosticul fiului sau al soției sale era corect.
  • La acea vreme, NZ Herald a raportat că judecătorul Patrick Keane a dat câștig de cauză experților clinicienilor peste opiniile tatălui, spunând că nu există nicio îndoială cu privire la diagnosticul băiatului sau că HIV a dus la SIDA.
  • Alți părinți au luptat împotriva transfuziilor de sânge pentru copiii lor din motive religioase.
  • Transfuziile sunt împotriva credinței Martorilor lui Iehova.
  • În 2013, o fetiță de 10 luni a fost plasată în tutela Înaltei Curți  pentru a putea primi un tratament împotriva cancerului.
  • Cu un an înainte, aceeași decizie a fost luată pentru un copil de doi ani care avea nevoie de un transplant de ficat și rinichi. Copilul a murit mai târziu, dar Sunday Star Times a raportat că asta nu a fost din cauza întârzierilor din cauza refuzului părinților de a-i face transfuzia de sânge.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa