Părinții ar putea primi zile libere plătite atunci când se închid școlile

Cristina Călin, redactor
scris pe
concediu plătit

Părinții copiilor mai mici de 12 ani ar putea beneficia de zile libere plătite atunci când autoritățile hotărăsc să închidă instituțiile de învățământ din cauza vremii sau din alte motive.

Dacă legea va fi aprobată și de Camera Deputaților, atunci când autoritățile hotărăsc să suspende cursurile unul dintre părinți va putea sta acasă cu copiii, dacă aceștia au sub 12 ani. Angajatorii, indiferent că sunt din mediul privat sau de stat, vor trebui să plătească aceste zile libere ca și când părintele ar fi mers la serviciu, potrivit proiectului de lege.

„Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ.

De zile libere plătite va beneficia un singur părinte

Își va putea lua liber doar unul dintre părinți sau tutorele legal al copiilor. Dacă se descoperă că amândoi părinții au beneficiat de această prevedere legală li se va suspenda dreptul de a beneficia de ea. Zilele libere se vor acorda în baza unei declarații pe propria răspundere a unuia dintre părinții, dar semnată de amândoi și depusă la angajator. În cazul familiilor monoparentale, doar unul dintre părinți va depune declarația pe propria răspundere la locul de muncă.

Legea care prevede această măsură a fost votată de Senat și urmează să meargă la vot în Camera Deputaților, care este for decizional. Dacă este aprobată, va trebui să primească avizul președintelui și să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare. Inițiatorii, mai mulți parlamentari PSD-ALDE, propun ca zilele libere plătite să fie acordate pe toată perioada în care autoritățile decretează închiderea unităților de învățământ.

În anii trecuți școlile și grădinițele din București, dar și din țară au fost închide în principal din cauza condițiilor meteorologice deosebite sau din cauza epidemiei de gripă. Durata suspendării cursurilor a fost de minimum o zi și de maximum 7 zile.

Dacă vrei să citești mai multe despre relația dintre școală și autorități poți citi următoarele articole:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa