O mamă a făcut un parc în București pentru a proteja copiii care se jucau printre mașini! Povestea locului de joacă „Emma”

Andreea este dovada vie că puterea comunității poate fi importantă. Cu sprijin de la alți părinți, cu petiții și cu multe telefoane, copiii din cartierul ei au acum un parc.

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
poveste parc emma
Povestea parcului Emma a început cu visul unei mame.

Nimic nu este imposibil atunci când o mamă vrea să-și transforme visul în realitate. O realitate firească, în care copiii au dreptul să se joace în siguranță și nu pe stradă. Andreea este dovada vie că se poate să obții ceea ce copiii au mare nevoie!

Andreea Oprea a câștigat premiul pentru implicare civică la Gala Premiilor Participării Publice! Felicitări! Ești un exemplu pentru noi!

Iată postarea organizatorilor care a anunțat victoria Andreei!

„Astăzi am fost la locul de joacă „Emma” din sectorul 2, care n-ar fi existat fără implicarea Andreei Oprea și a comunității locale, care au cerut administrației publice să-l amenajeze. Andreea Oprea a primit astăzi statuia Galei pentru că nu s-a lăsat până acest loc de joacă, care poartă numele fiicei ei, nu a devenit realitate. Felicitări, Andreea! Ți-am făcut statuie la Gala Premiilor Participarii Publice.

La eveniment au participat și primarul sectorului 2 – Radu Mihaiu, Alexandra Chirilă – Viceprimarul sectorului 2, directorul ADP – Alin Drugaru, Paula Pasciuc (consilier sector 2) precum și Dan Cristian Popescu – fostul viceprimar.”

Demersurile Andreei Oprea au fost premiate la Gala Premiilor Participării Publice (mai 2021)

Andreea Oprea are 36 de ani, lucrează într-o agenție de publicitate din București și are o fetiță de aproape 4 ani, Emma. De câțiva ani se implică în mai multe cazuri sociale și a descoperit că aceasta este adevărata sa chemare, așa că, la începutul anului s-a înscris într-o organizație non-profit. Cu multă determinare și insistentă, ea a reușit să convingă primăria sectorului 2 să construiască un loc de joacă pentru copii!

Reușita sa candidează acum, alături de alte inițiative civice la „Gala premiilor participării publice”, și poate fi votată de fiecare dintre noi!

„Crezul meu este că fiecare dintre noi poate contribui la o lume mai bună dacă am fi mai responsabili și mai implicați”.

Andreea Oprea, mama Emmei

Totul despre mame: Povestește-ne puțin despre contextul inițial: unde se jucau copii din zona ta?

Andreea Oprea: În zona noastră nu exista un loc de joacă, iar cel mai apropiat parc este la 10-12 minute de mers pe jos. Atunci copiii erau destul de mici și nu aveau energie pentru drumul dus-întors.

De aceea, părinții din zonă petreceau timp, seară de seară, în fața blocului, printre mașini. Câteodată eram și 20-30 de persoane în „careul” de blocuri. Aici este o parcare destul de mare și strada era foarte circulată. Exista pericolul ca în orice moment să se producă o tragedie.

Totul despre mame: Care a fost primul demers făcut?

Andreea Oprea: Am început printr-o cerere scrisă către ADP Sector 2 la care am primit răspuns scris că se vor analiza terenurile propuse de mine și că vor căuta soluții pentru această situație. După ceva timp am ajuns la Primăria Sectorului 2 cu petiția semnată de către vecini, la care am atașat o petiție online cu mult mai multe semnături. Ulterior, m-am programat pentru o audiență și am discutat față în față cu autoritățile.

Parcul Emma, de la vis la realitate

După acea audiență a urmat o întâlnire cu viceprimarul sectorului 2, care a și venit la fața locului să verifice situația. După această analiză am solicitat un contact direct cu care să țin legătura pentru a afla evoluția proiectului. Am fost foarte insistentă și am ținut legătura aproape săptămânal cu această persoană care a fost foarte deschisă și comunicativă.

Aceștia sunt pașii majori pe care i-am făcut. Pe lângă asta au mai fost și mesaje scrise pe Facebook, informarea părinților din zonă de fiecare dată când aflam o noutate etc.

Totul despre mame: Ai fost singură în tot acest demers sau te-au sprijinit și alti părinți?

Andreea Oprea: Părinții din zonă m-au susținut și au semnat petițiile. În audiențe am mers singură, iar la întâlnirea cu viceprimarul a venit o mare parte din ei pentru a explica situația în care ne aflam. A ajutat mult acest lucru.

Totul despre mame: Cum a fost colaborarea cu autoritatile? Și de ce a durat 2 ani?

Andreea Oprea: Eu am fost foarte mulțumită de cum au decurs lucrurile și mai ales de comunicarea pe care am avut-o cu autoritățile. Îmi explicau mereu care sunt pașii, ce avize sunt necesare și am înțeles că legile ne pot împiedică câteodată să ne atingem scopul în loc să ne ajute.

A durat doi ani pentru că în prima perioadă nici eu nu am fost foarte insistentă, apoi a venit perioada de lockdown și ulterior au fost necesare niște avize, iar pentru acelea se așteaptă în general mai mult timp.

Totul despre mame: Cum a fost inaugurarea parcului Emma?

Andreea Oprea:Inaugurarea a avut lor pe 21 septembrie 2020, a fost foarte scurtă și emoționantă pentru mine. Mi-a plăcut foarte mult că au deschis parcul atunci când a fost gata și nu a trebuit să așteptăm această inaugurare.

Ne-am bucurat de el imediat ce tartanul s-a uscat. Parcul a primit numele fetiței mele, Emma, ca un fel de răsplată pentru insistențele și energia pe care le-am investit în acest proiect.

„Abia acum, când proiectul a devenit cunoscut, îmi dau seama că pot fi o inspirație pentru ceilalți și că am rezolvat o problema importantă din comunitatea mea”.

Andreea Oprea, mama Emmei

Totul despre mame: Ce spune Emma și ce spun ceilalți copii și părinți despre proiect?

Andreea Oprea: Emma este micuță și a durat ceva până a înțeles că nu este parcul ei efectiv, ci doar îi poartă numele. Mergea pe strada și le spunea copiilor: „Haideți în parcul meu!” Au fost câțiva copii din zonă care m-au luat în brațe fericiți și mi-au spus că mă iubesc pentru ca există locul de joacă. Asta mi se pare cel mai important.

Micuța Emma își invită toți prietenii în parcul care acum îi poartă numele.

Totul despre mame: Ai un sfat pentru mamele aflate într-o situație similară?

Andreea Oprea: Am discutat deja cu peste 20 de mame care își doresc un loc de joacă în comunitatea lor, iar sfatul meu este să nu cedeze și să lupte pentru drepturile copiilor lor. Pot urma pașii parcurși de mine sau își pot găsi pașii proprii.

Ciudat sau nu, autoritatile nu știu, de fiecare data, ce nevoi sunt într-o comunitate. Dacă cineva le spune, există șansa ca aceste nevoi să fie îndeplinite. Eu sunt disponibilă să ajut orice părinte cu un sfat sau cu drafturile documentelor folosite în acest proiect.

În loc de aplauze, să votăm „Parcul Emma” pe următorul link: https://galacere.ro/andreea-oprea/.

Mamele care își doresc mai multe detalii o pot găsi pe Andreea Oprea aici: https://www.facebook.com/oprea.andreea.claudia

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa