Papa Francisc: „Doar bogații își mai permit să aibă copii. Să întemeiezi o familie este un efort titanic”

Cristina Călin, redactor
scris pe
întemeierea unei familii
Papa Francisc cere ajutarea cuplurilor tinere care se confruntă cu instabilitate pe mai multe planuri/ Shutterstock

Întemeierea unei familii presupune un ”efort titanic” pe care și-l permit doar oamenii bogați, a spus Papa Francisc despre situația din Italia. În 2022, a fost al 14-lea an consecutiv când în această țară s-a înregistrat un declin al numărului de nașteri de copii.

Papa Francisc a spus în cadrul unei conferințe despre criza demografică din Italia că nu vede niciun semn că în viitor lucrurile se vor schimba. Potrivit acestuia tinerele generații sunt sunt guvernate de incertitudine, fragilitate și sărăcie.

La toate acestea se adaugă piața liberă care este una sălbatică. ”Dificultatea de a-și găsi un job stabil, incertitudinea de la locul de muncă, prețul prohibitiv al unei locuințe și costurile exorbitante ale chiriilor, salariile mici sunt adevăratele probleme cu care se confruntă tinerii”, a detaliat Suveranul Pontif.

Cuplurile aleg animalele de companie

Dacă nu se vor găsi instrumentele necesare pentru a se face corecții în piață vor apărea din ce în ce mai multe situații dificile și inechități sociale, din punctul de vedere al Papei Francisc. În aceste condiții, el spune că a observat că oamenii preferă să adopte animale, care au ajuns să înlocuiască copiii în unele familii.

În acest context și-a adus aminte că la una dintre slujbele la care a participat recent o femeie a dorit să îi fie binecuvântat câinele pe care l-a numit ”copilul meu”. Papa spune că în acel moment și-a pierdut cumpătul și i-a spus femeii că în lume sunt o mulțime de copii care mor de foame și nu este normal ca ea să vină cu un câine.

Femeile trebuie să aleagă între familie și carieră

Suveranul pontif a recunoscut că în vremurile noastre există un număr aproape incomensurabil de constrângeri pentru femei. De cele mai multe ori sunt forțate să aleagă între carieră și a fi mame. Având în vedere costurile pe care le implică creșterea unui copil, mulți își schimbă prioritățile.

”Nu putem stă cu brațele în sân în timp ce mulți tineri se zbat să își îndeplinească visul de a avea o familie. Ajung să îl înlocuiască cu altele mediocre: bani, carieră, călătorii”, a spus Papa Francisc.

Potrivit statisticilor, în Italia, 6 din 10 copii nu au locuri în creșe, ceea ce face ca mamele lor să fie obligate să renunțe la serviciu pentru a putea sta acasă cu cei mici. Unele dintre ele nici nu mai apucă să își dea demisia, pentru că sunt forțate să își dea demisia încă din timpul sarcinii.

Italia se află într-un declin demografic, iar acest lucru produce îngrijorare pentru că este a treia țară ca mărime din zona EURO. Previziunile sunt că în următorii 20 de ani vor fi cu 20% mai puțini italieni dacă se păstrează trendul descrescător în ceea ce privește nașterile.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa