OMS a declarat pandemie de coronavirus în seara de 11.03.2020. Decizia a fost luată după ce numărul cazurilor din afara Chinei s-au înmulțit de 13 ori în ultimele două săptămâni. Virusul este acum în întreaga lume și se răspândește foarte rapid.
Până miercuri, 11.03.2020, 114 țări au raportat 118.000 de îmbolnăviri și 4.291 de decese. În România, până la data declarării pandemiei, s-au înregistrat 39 de cazuri de infecție cu coronavirus, iar una dintre persoanele internate se află la terapie intensivă. Cele mai multe cazuri sunt în București (18 cazuri), însă autoritățile se așteaptă ca numărul să crească semnificativ și în alte orașe, odată cu venirea în țară a unui val de români care au plecat din Italia de teama carantinei impuse. Șapte dintre pacienții cu coronavirus din România s-au vindecat.
Ce este pandemia și ce alte pandemii au fost înregistrate de-a lungul timpului
Pandemia este o epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare, pe mai multe continente. De-a lungul timpului, au existat mai multe pandemii, unele cu consecințe devastatoare: ciumă, variolă, tifos, holeră, febră galbenă, tuberculoză.
Alte două tipuri de coronavirus care au provocat epidemii și pandemii în ultimii ani, MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu – denumire dată de zona din care a pornit răspândirea lui) și SARS, s-au manifestat agresiv și au avut o rată de mortalitate ridicată. Experții apreciază că, dacă ar fi existat multe cazuri asimptomatice sau cu simptome „blânde”, cele două infecții s-ar fi răspândit mult mai rapid.
Fiecare dintre ele a dus la decesul a mai puțin de 1.000 de oameni, în vreme ce noul coronavirus deja a făcut 3.000 de victime, deși are o rată de mortalitate de numai 2-3%, conform estimărilor OMS. Aceste date provin deocamdată doar de la oficialii chinezi, iar transparența acestora cu privire la raportări a fost pusă la îndoială în câteva rânduri, notează publicația Foreign Policy.
Cum afectează noul coronavirus copiii?
O echipă de medici de la Universitatea Wuhan din China a încercat să studieze modul în care acest virus se răspândește în rândul copiilor. Ei au cercetat situația a nouă bebeluși care fuseseră infectați și au descoperit că în majoritatea cazurilor a fost vorba despre o formă ușoară, iar doi dintre ei veneau din familii unde era cel puțin un bolnav. În cele mai serioase cazuri copiii au avut febră, probleme respiratorii. Niciunul nu a avut complicații severe.
„Copiii se îmbolnăvesc și ei, dar, cel puțin în cazul lor, nu sunt raportate cazuri grave. Unii dintre ei nu au avut niciun simptom de boală”, a declarat comentând studiul Waleed Javaid, director Departamentului de Prevenire și Control al Bolilor Infecțioase din New York.
ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE
Dacă acest articol ți s-a părut interesant, îți recomandăm să mai citești și:
- Folosiți șervețele când atingeți clanțe ori balustrade, utilizați card în loc de cash! 15 recomandări de la Grupul de Comunicare Strategică pentru a preveni răspândierea coronavirusului
- 13 întrebări frecvente despre coronavirus și răspunsuri de la specialiști
- Primarul Capitalei și reprezentanții elevilor cer închiderea școlilor. ”Trebuie să închidem pentru a evita răspândirea coronavirusului!”
- Cum le vorbim copiilor despre coronavirus
- De ce femeile au un risc mult mai mic să moară din cauza noului coronavirus comparativ cu bărbații