Relația de cuplu suferă cel mai mult după apariția unui copil. Întreaga dinamică între parteneri se schimbă și, cel puțin în primele luni de la naștere, se produce un soi de cataclism. Noianul de hormoni care pune stăpânire pe mamă, neînțelegerea noii poziții în casă a tatălui, oboseala care îi domină pe amândoi- toate acestea duc la o situație ce pare explozivă. Ce trebuie să facă părinții pentru a se bucura de noul lor statut, fără a pierde timp și energie în discuții interminabile despre al cui e rândul la schimbat scutece?
Un copil este o bucurie, fără îndoială. Uitându-se la zâmbetul lui, adulmecându-i mirosul cald de bebeluș, sorbindu-i gângurelile, tinerii părinți uită deseori să se uite unii la alții, să se atingă, să se asculte. E calea cea mai sigură către înstrăinare. Psihioterapeutul Oana Nicolau a văzut sute de astfel de situații în sesiunile de terapie. Drumul nu este unul fără de întoarcere, dacă ambii parteneri își doresc să facă o schimbare.
Într-un interviu pentru Totul Despre Mame, Oana Nicolau explică în ce fel ar trebui să abordeze un cuplu chestiunile legate de îngrijirea copilului astfel încât să fie o echipă și să-și păstreze relația de iubire pe lista de priorități.
Totul Despre Mame organizează conferința ”Mamă. Și mai mult decât atât”, dedicată tuturor părinților care vor să se uite în oglindă cu drag, cu blândețe și cu încredere. Psihoterapeuți validați de comunitatea TDM vorbesc despre provocările concrete ale vieții de părinte, într-o dezbatere sinceră și realistă. Vino să le asculți pe Iulia Barca, psihoterapeut cu formare în psihoterapia cognitiv-comportamentală, Oana Nicolau, psihoterapeut de cuplu și familie, Alina Pop, psihoterapeut cu specializare în tratarea și prevenirea burnout-ului parental și pe Diana Vijulie, psiholog, instructor certificat în disciplină pozitivă. Cumpără bilete de AICI.
Totul Despre Mame: Cum pot părinții să mențină o relație sănătoasă și satisfăcătoare în ciuda solicitărilor legate de copii?
Oana Nicolau, psihoterapeut: Pentru a menține o relație de cuplu sănătoasă, programarea timpului de calitate este crucială. Un timp dedicat partenerului, în mod exclusiv. Fără conversații despre copii sau treburi casnice.
Este modalitatea prin care vă reconectați, voi doi, ca parteneri de cuplu, nu ca părinți pentru copiii voștri. Un exemplu simplu de pus în practică ar fi ca o dată pe săptămână să vă stabiliți o întâlnire de cuplu, fie în casă, fie în afară ei, ca și când ați merge la o întâlnire. Doar voi doi.
Totul Despre Mame: Care sunt modalitățile eficiente de comunicare în cuplu în legătură cu responsabilitățile și nevoile legate de parenting?
Oana Nicolau, psihoterapeut: Comunicarea eficientă implică deschidere și ascultare activă. Stabiliți momente regulate pentru conversații despre parenting, unde fiecare își poate exprima nevoile, opiniile și așteptările, fără teamă de judecată sau de critică. Este important ca responsabilitățile să fie împărțite în mod echitabil, pentru că, altfel, se acumulează nemulțumiri și conflicte.
Un exemplu de abordare ar fi: “Am nevoie să discutăm despre cum putem să împărțim sarcinile, pentru că mă simt copleșita. Când ar fi un moment potrivit pentru tine?”
Totul Despre Mame: Cum poate un cuplu să-și mențină intimitatea și conexiunea emoțională în ciuda oboselii și stresului?
Oana Nicolau, psihoterapeut: Menținerea intimității implică stabilirea unor mici obiceiuri, cum ar fi să petreceți 10-15 minute împreună înainte de culcare. Puteți să povestiți, să vă îmbrățișati, să citiți împreună din aceeași carte, să ascultați muzică sau altele care vă aduc relaxare și în starea de ”împreună”. Intimitatea se menține și se dezvoltă doar dacă alocăm timp și disponibilitate relației de cuplu.
Totul Despre Mame: Cum influențează echilibrul unei familii sprijinul venit din partea celor apropiați?
Oana Nicolau, psihoterapeut: Ajutorul este necesar și, de oriunde vine, fie că este vorba despre o bunică, sau o bonă, este binevenit. Cu stabilirea unor reguli clare din partea voastră, ca părinți ai copiilor voștri. Voi știți cel mai bine ce nevoi au copiii voștri, care sunt metodele de parenting pe care le doriți, care sunt regulile casei, etc.
În cazurile în care nu există posibilitatea unui ajutor extern, sau nu se dorește, implicarea ambilor parteneri este esențială. Și va fi mai greu, însă doar împreună puteți să reușiți, pentru a menține o relație de cuplu în armonie și pentru a vă bucura de o familie în armonie.
Totul Despre Mame: Cum pot părinții să facă față diferențelor lor de abordare în ceea ce privește parentingul și cum pot să ajungă la un consens?
Oana Nicolau, psihoterapeut: Diferențele de parenting pot fi gestionate prin identificarea valorilor, convingerilor și modelelor de parentin, atât personale, cât și a celor comune. Pentru a integra un plan comun, care să respecte nevoile fiecăruia, flexibilitatea și comunicarea sunt necesare. O variantă în acest sens ar fi să stabiliți în ce situații se aplică un anume model de parenting.
Totul Despre Mame: Cum pot părinții să-și dezvolte un plan de gestionare a stresului și de auto-îngrijire pentru a-și menține sănătatea mentală și bunăstarea?
Oana Nicolau, psihoterapeut: Gestionarea stresului poate fi realizată prin dezvoltarea unui plan care să vă permită să vă relaxați sau să vă dedicați anumitor activități, fiecare dintre voi, în egală măsură. Asta presupune ca celălalt să preia responsabilitățile în acele intervale. O altă modalitate este cererea de ajutor. Este în regulă să apelați la un prieten, la un membru din familie atunci când aveți nevoie.
Totul Despre Mame: Cum poate un psihoterapeut să ajute un cuplu să se echilibreze după apariția unui copil și să-și mențină o relație fericită și sănătoasă?
Oana Nicolau, psihoterapeut: Un psihoterapeut specializat în terapia de cuplu și parenting poate oferi un spațiu sigur, în care pot fi discutate dificultățile dintre cei doi parteneri. Specialistul îi poate ghida pentru a-și dezvolta abilitățile de comunicare, gestionarea stresului, împărțirea responsabilităților, construirea unor modele sănătoase pentru familia lor, inclusiv în găsirea soluțiilor potrivite pentru a gestiona conflictele sau provocările din relație.
Conferința ”Mamă. Și mai mult decât atât”
Dacă ți-e greu să îmbini toate rolurile din viața ta, te invităm la Conferința „Mamă. Și mai mult decât atât”, care aduce pe scenă specialiști care au atât expertiză profesională, cât și experiență de părinți. Te vor îndruma pentru a găsi mult râvnitul echilibru între viața de familie, cea profesională, socială și interioară.
Speakeri
Psihoterapeuți validați de comunitatea TDM vorbesc despre provocările concrete ale vieții de părinte, într-o dezbatere sinceră și realistă.
Iulia Barca
Iulia Barca este psihoterapeut cu formare în psihoterapia cognitiv-comportamentală și are specializare în metoda de lucru Compassionate Inquiry dezvoltată de Gabor Mate.
Oana Nicolau
Oana Nicolau este psihoterapeut de cuplu și familie. Are formări în analiză tranzacțională, terapia centrată pe emoții, AHPCC – Formare Terapia Schemelor în relația de cuplu și cursuri de psihosexologie—Therapy Certification Center – Sex therapy, My sexual Health – Better sex for couples, Institute for relational Intimacy – Assesing and Treating Sex issues in Psychotherapy.
Alina Pop
Alina Pop este psihoterapeut cu formare în psihoterapie integrativă, cognitiv-comportamentală
și în psihoterapia traumei (EMDR și IoPT), cu specializare în tratarea și prevenirea burnout-ului
parental și în psihoterapie de cuplu. În 2023, a demarat prima campanie națională de conștientizare și reechilibrare a stresului parental „OUT din BurnOUT Parental”.
Diana Vijulie
Diana Vijulie este psiholog, instructor certificat în disciplină pozitivă, cu elemente de terapie prin artă (colaborare cu American Art Therapy Association). Este psihoterapeut în formare în Analiză Tranzacțională și Psihoterapia integrativă a copilului și adolescentului și terapeut de cuplu împreună cu The Gottman Institute.
- Loc de desfășurare: Arcub, strada Lipscani 82 A, București
- Preț bilet: 50 lei. Poți cumpăra de aici
Agenda eveniment
- 10.00-10.30 –Welcome coffee
- 10.30-11.30— Tu și cu tine. Cum să te transformi în omul la care visai de când erai mica, de care îți e drag, pe care îl respecți, înțelegi, susții și ierți necondiționat – Iulia Barca, psihoterapeut formare în psihoterapia cognitiv-comportamentală
- 11.30-12.30— Tu și jobul tău. Cum să ai viața profesională care să te împlinească –Alina Pop, psihoterapeut cu specializare în prevenirea burnout-ului parental
- 12.30-13.00— Brunch
- 13.00-14.00— Tu și copilul tău. Cum să devii mama de care copilul tău are nevoie – Diana Vijulie, instructor certificat în disciplină pozitivă
- 14.00 – 14.15– Coffee break
- 14.15-15.15 – Tu și partenerul tău. Cum să fii iubita alături de care partenerul tău poate cuceri lumea – Oana Nicolau, psihoterapeut de cuplu si familie
- 15:15 – 15:30 – Tombolă
Parteneri
- Partener principal: Aqua Carpatica flavours
- Parteneri: OptiBlu, Herbalife Nutrition, Kandia, Republica Bio
- Cu sprijinul: Termomix, Kafune, Mustela
Despre Totul Despre Mame
TOTUL DESPRE MAME este principala sursă de informare a părinților din România. Suntem aici să te ajutăm să devii un părinte mai bun.
Pe www.totuldespremame.ro, vei găsi mereu informație nouă și relevantă, cele mai moderne teorii în psiho-educație, povești care te inspiră, instrumente care te ajuta și sfaturi de la experți care au un cuvânt de spus în domeniile lor.
Totul pentru a te ajuta să fii un părinte mai bun și să ai o familie sănătoasă și armonioasă.