O femeie de 34 de ani s-a aruncat de la etajul 3 al maternității din Medgidia la trei zile după ce a născut. Cu câteva ore înainte de a face acest gest, ea a semnat un acord prin care renunța la copilul pe care tocmai îl adusese pe lume.
Femeia se afla la prima naștere, iar în cursul zilei de joi, 2 noiembrie 2023, în prezența unui reprezentant al Direcției de Asistență Socială, a unui polițist și a managerului spitalului, a semnat acordul prin care dădea copilul nou născut în grija statului. ”A semnat un protocol cu Asistența Socială, în prezenţa Poliţiei, că renunţă la copil. Asta s-a întâmplat la prânz. A fost respectat şi protocolul, a venit şi poliţistul şi Asistenţa Socială din Primărie, în prezenţa directorului medical, a mea, s-a semnat un protocol. Apoi, ce s-a întâmplat numai ea ştie”, a declarat Dorel Oprea, directorul spitalului din Medgidia, citat de Observator news.
Femeia născuse o fetiță, prin cezariană, iar când și-a pus capăt zilelor se afla singură, într-o rezervă. Dispariția ei din cameră a fost sesizată chiar de mama lăuzei, care venise în vizită. Conform unor surse din cadrul spitalului, citate de jurnaliștii de la Știrile Pro TV, medicii și-au dat seama că tânăra mamă este vulnerabilă din punct de vedere emoțional și au trimis psihologul maternității să discute cu ea, la scurt timp după naștere.
Baby blues și depresia postpartum
În lipsa informațiile concrete și a contextului care a determinat-o pe lăuză să își ia viața, primele speculații cu privire la acest caz sunt legate de o posibilă depresie postpartum, în condițiile în care chiar medicii care s-au ocupat de tânără au sesizat vulnerabilitatea ei emoțională.
După naștere, din cauza schimbărilor hormonale petrecute în organism, mama poate experimenta schimbări bruște de dispoziție, tristețe, anxietate, confuzie, iritabilitate. Toate aceste simptome poartă numele de „baby blues” și dispar după câteva zile de la naștere. O problemă mai gravă o reprezintă depresia postpartum, care nu dispare repede, ci chiar se agravează în timp. Printre semnele depresiei postpartum se numără labilitatea psihică, episoadele frecvente de plâns, insomnia, iritabilitatea, lipsa de ataşament faţă de copil (combinată însă cu o grijă exagerată faţă de sănătatea acestuia), lipsa energiei şi a motivaţiei, sentimentul de vinovăţie, pierderea stimei de sine, tulburările de apetit.
Unele mame care suferă de depresie postpartum ajung să dezvolte fobii, să aibă atacuri de panică sau coşmaruri. În cazuri mai grave, mama poate ajunge să aibă inclusiv gânduri negative orientate spre copil sau gânduri de suicid.