O gravidă a născut acasă, asistată de soț și soacra. Ustensilele au fost cumpărate de pe internet

Cristina Călin, redactor
scris pe
a născut acasă prin cezariană
Bebelușul de 4,7 kg se află la spital în condiții bune/ Shutterstock

O gravidă de 42 de ani din Târgu Neamț a luat decizia de a naște acasă, asistată de soț și de soacră. Cei doi au cumpărat ustensilele necesare de pe internet.

UPDATE, 19 mai 2023

Comunicatul DSP Neamț:

Având în vedere informațiile din spațiul public referitoare la cazul femeii care „a născut acasă, ajutată de soț și asistată de soacră”, facem următoarele precizări:

– În data de 15 mai 2023, S.A.J. Neamț a primit o solicitare pentru o femeie, în vârstă de 32 de ani, care a născut, pe cale naturală, la domiciliu, un copil de 4,7 kg.
– Echipajul S.A.J. Neamț a constatat că lehuza avea parametrii hemodinamici în limite normale și sângerare post-naștere fiziologică. Delivrarea placentei s-a produs fiziologic, înainte de sosirea ambulanței. Nou-născutul era în stare general bună.
– Mama și nou născutul au fost preluați de către ambulanță și transportați la Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tg. Neamț.
– Pacienta a fost investigată clinic și paraclinic în spital, i-a fost acordată asistența medicală necesară plăgii perineale pe care o prezenta, a primit tratament specific și este internată în Secția OG. Precizăm faptul că nașterea pe cale naturală a unui copil cu greutate mare, poate provoca rupturi perineale.
– Mama este supravegheată de personalul medical din secția OG, evoluția fiind favorabilă și nou-născutul este în stare bună.

Nașterea voluntară la domiciliu nu este reglementată de legislația din România, riscurile pentru mamă și copil fiind ridicate, această practică fiind extrem de periculoasă, chiar mortală, atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut. În județul Neamț s-a înregistrat anul acesta un caz de deces matern după o naștere la domiciliu, cazul fiind analizat la nivelul Comisiei județene de analiză a deceselor materne

Comunicatul Poliției Neamț:

La data de 17 mai, polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu-Neamț s-au sesizat, cu privire la faptul că o femeie, din Târgu-Neamț, în timp ce se afla în imobilul său, ar fi dat naștere unui copil, asistată de soțul ei, ambii fiind asistenți medicali.

Ulterior, la aceeași dată, femeia a fost transportată la o unitatea medicală din județul Neamț, atât ea cât și bebelușul aflându-se în stare bună.

La acest moment, nu au fost identificate elementele constitutive ale vreunei fapte, de natură penală.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Femeia era la cea de-a 5-a naștere. Soțul ei și soacra au lucrat ca asistenți medicali în străinătate și au crezut că pot să facă acasă operația de cezariană.

Tatăl spune că planul inițial nu era ca femeia să nască acasă, dar medicii găsiți la fața locului au găsit bisturiu, pansamente sterile, pense și alte ustensile. Totuși, a recunoscut apoi că el și mama lui au operat femeia. Situația s-a complicat și pentru că a apărut o hemoragie puternică a fost chemată o ambulanță.

Medicii de pe salvare au găsit femeia cu hemoragie masivă, dar conștientă. Fusese deja tăiată pe abdomen de soțul ei și copilul scos. Soacra asistase și ea la această procedură. Bebelușul de 4,7 kg și mama lui au fost transportați la spital și sunt stabili.

 „O plagă în zona perineală care a fost, din declaraţiile pacientei, executată de către soţ, care s-au pregătit din timp făcând comandă de pe Internet de tot ce au nevoie pentru a executa procedura de cezariană la domiciliu. Pacienta cu soţul au premeditat și au crezut că sunt pregătiţi din cauză că au lucrat în străinătate ca asistenţi medicali”, a declarat Alexandru Pătraşcu, managerul Spitalului din Târgu Neamţ.

Cazul vine la scurt timp după ce, tot la Piatra Neamț, o altă femeie ani a ales să nască acasă, în apartamentul ei, asistată de o moașă cunoscută pe rețelele de socializare și de soț. Deși au apărut complicații, au chemat salvarea prea târziu și, două zile mai târziu, a murit la spital. Femeia aflată la prima sarcină suferea și de trombofilie, și de scleroză multiplă. Din acest motiv medicii i-au recomandat să nască prin cezariană. Totuși, a decis să ignore sfaturile și a căutat pe internet o moașă care să o ajute să își aducă pe lume copilul.

Cât costă să cumperi ustensile medicale

Orice persoană poate cumpăra de pe internet instrumentar medical. O simplă căutare pe Google ne arată că o trusă de chirurgie nu este mai scumpă de 300 de lei, dar suma poate fi și mai mică dacă se cumpără separat doar ustensilele necesare. De exemplu, un bisturiu de unică folosință este în jur de 2 lei.

Bărbatul nu a luat în considerare că pe lângă instrumentar are nevoie de un mediu steril pentru a efectua operația, de un anestezist, de un medic ATI, de un neonatolog care să evalueze copilul. În România este ilegală nașterea prin cezariană acasă.

Ce se întâmplă în timpului operației de cezariană

Cezariana reprezintă în extragerea fătului printr-o tăietură (incizie) făcută la nivelul abdomenului şi alta la nivelul uterului. Este o operație care trebuie făcută doar în anumite situații speciale. Medicul este singurul în măsură să decidă când se impune cezariana.

În spital, toată operaţia durează aproximativ o oră. Aproximativ 15-20 de minute durează anestezia epidurală, dar nu înțepătura în coloană, căci administrarea acesteia durează câteva secunde, ci pregătirea, găsirea poziției perfecte, dar și așteptarea efectului anesteziei. După ce și-a făcut efectul substanța anestezică, va începe operația propriu-zisă. În condiții normale, fără complicații, incizia și scoaterea copilului nu durează mai mult de 5 minute.

Ce manevre trebuie să facă medicul în timpul cezarienei

Uterul, pe de altă parte, este scos, cel puțin parțial, în afara corpului după cezariană. “Acest fapt îi permite chirurgului să vadă mai bine incizia care s-a făcut pe uter și să se asigure că este bine cusut.” spune Catherine Hansen, asistent universitar de obstetrică și ginecologie la Universitatea Texas. Trompele uterine sunt atașate de uter, așa că dacă partea de sus a uterului este scoasă în afară, așa sunt și ele. Unele femei care trec prin cezariană cer să le fie legate trompele.

Placenta este livrată fie trăgând uşor cordonul (prin incizia făcută la naştere), fie prin introducerea uneia din mâinile chirurgului în uterul femeii pentru a “mătura” placenta de pe peretele uterului, proces numit “îndepărtare manuală”.

După ce este eliminată, placenta este considerată reziduală, astfel cu după ce este verificată de medic şi plasată într-o pungă de plastic, va fi arsă împreună cu celelalte reziduuri contaminate cu sânge din spital.

Ce se întâmplă după terminarea operației

Următoarele 20 de minute sunt necesare pentru a coase operația și va mai fi nevoie de încă maximum 10 minute, timp în care femeia este curățată și spălată de sânge și alte substanțe ce au rezultat în urma operației. Abia după ce efectul anesteziei începe să treacă, undeva după aproximativ 6 ore, lăuza începe să simtă durerile. Lăuzei i se vor verifica periodic pulsul, tensiunea arterială şi fermitatea uterului. De asemenea, i se vor administra medicamente care să o relaxeze şi să-i aline durerea.

Ce complicații pot apărea în timpul operației de cezariană

Nicio operație nu seamănă cu alta, dar că, în ceea ce privește cezariana, de cele mai multe ori vezica și intestinele sunt ușor îndepărtate. Oricum, acestea rămân în abdomen și doar în situații speciale, când sunt rănite în timpul intervenției, trebuie scoase în afara corpului.

Din punct de vedere al procedurilor medicale operația de cezariană, fie că este de urgență, fie că este planificată, este considerată o intervenție chirurgicală majoră cu riscurile aferente unei intervenții foarte agresive (care poate duce la lezarea intestinelor, a vezicii urinare sau la hemoragii uterine masive). La aceasta se adaugă riscul complicațiilor care pot să apară în primele 60 de zile după operația de cezariană.

Principalele complicații care pot să apăra după operația de cezariană sunt: infecții uterine, leziuni chirurgicale, pierderi masive de sânge, afectarea vezicii biliare, complicații genitale sau urinare, complicații pulmonare (prin embolie pulmonară – formarea de cheaguri care sunt transportate de vasele de sânge până în plămâni cu blocarea funcției pulmonare) și/sau cardiace, tromboembolism cerebral.

Nașterea acasă nu este reglementată în România

În România, nașterile acasă nu sunt reglementate, însă medicii ginecologi nu le recomandă sub nicio formă. „Trebuie să precizăm foarte clar că aceste invitaţii de asistenţă de naştere la domiciliu lansate pe Internet sau pe diferite reţele de socializare reprezintă un pericol extraordinar care se poate solda cu drame de o gravitate cu totul şi cu totul deosebită”, a explicat dr. Mircea Onofriescu.

Aceasta a mai specificat că în unele ţări europene nașterea la domiciliu reglementată şi practicată, dar există o altă infrastructură şi logistică. În Belgia sau în Olanda sunt cadre medicale care au un atestat recunoscut de autorități să asiste naşterea la domiciliu. În momentul în care aceste persoane se duc şi încep să urmărească un travaliu, serviciul de ambulanţă este atenţionat. În orice moment o salvare dedicată poate asigura transferul gravidei de la domiciliu în cel mai apropiat serviciu sanitar.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa