Cei 7 copii ai femeii care a murit după ce a născut acasă, preluați de rude și de stat

Cristina Călin, redactor
scris pe
femeie din alba
DGASPC a intervenit în cazul copiilor rămași orfani/ Shutterstock

O femeie de 33 de ani din comuna Scărișoara, județul Alba, a născut acasă cel de-al șaptelea ei copil. A avut probleme și, din cauza condițiilor meteo nevaforabile, ambulanța a ajuns prea târziu la ea.

DuminIcă, 5 februarie 2023, o echipă SMURD a fost solicitată pentru a-i da primul ajutor unei femei care născuse în urmă cu 3 zile și se simțea rău. La ea a ajuns o echipă de intervenție cu o mașină șenilată pentru a putea face față drumului dificil.

„Un echipaj SMURD din cadrul Stației de pompieri Câmpeni, în cooperare cu o ambulanță SAJ cu medic au fost solicitați să intervină în localitatea Scărișoara la un caz medical grav (persoană inconștientă). Din cauza drumului greu accesibil și a zonei înzăpezite au fost suplimentate forțele de intervenție cu 1 x APIC și 1 x UTV (autoșenilată) de la Stația de Pompieri Câmpeni pentru facilitarea accesului echipajelor medicale la locul solicitării și transportul persoanei la ambulanță” 

ISU Alba

Femeia locuia într-un cătun izolat

Familia locuiește în satul Dos din comuna Scărișoara într-o comunitate foarte izolată. Primii vecini sunt la o distanță de 1 kilometru, iar din centrul comunei până la ei acasă se ajunge în condiții de iarnă în aproximativ două ore.

Pompierii au predat femeia echipajului medical. Era inconștieintă în acel moment, dar prezenta semne vitale. Împreună cu lehuza a fost preluat și bebelușul acesteia, în vârstă de doar 3 zile, pentru a i se verifica starea de sănătate.

În timpul transportului femeia a intrat în stop cardio-respirator și, în ciuda manevrelor de resuscitare, nu a mai putut fi salvată. Bebelușul a fost transportat la Spitalul din Câmpeni, unde s-a constatat că nu are probleme medicale. Fetița s-a născut cu o greutate de 4 kg și este în afara oricărui pericol.

Un alt echipaj de salvare a ajuns la femeie încă din ziua în care a născut, potrivit presei locale, însă aceasta nu a vrut să plece de acasă. Femeia mai născuse acasă și în trecut, fără să aibă probleme deosebite.

Copiii s-au împărțit între rude și asistenți maternali

Cei șase copii ai femeii care rămăseseră acasă au fost preluați de DGASPC Alba încă de duminică seara, iar bebelușul în decursul zilei de luni, 6 februarie.

„Noi am preluat cei șase copii și urmează să-l preluăm și pe cel din spital odată ce suntem anunțați că este stabilizat. Vor fi în sistem, la asistenți maternali și vom avea grijă de ei. Copii sunt bulversați și de decesul mamei și de scoaterea din mediul în care au crescut, însă se vor echilibra. Astăzi vom lua legătura cu medicul de familie sau la spital dacă trebuie să intervenim la vreunul din ei dar o să-i stabilizăm”

Frăcea Valentin, directorul DGASPC Alba.

Ulterior au intervenit rudele femeii, respectiv o mătușă și o nașă care au luat fiecare câte un copil, restul rămânând în grija asistenților maternali. Cel mai mare dintre ei are 12 ani. A fost nevoie de asemenea măsură deoarece copiii au fost găsiți în casă cu concubinul femeii, tatăl a 5 dintre copii, care era în stare de ebrietate.

România, campioană la mortalitate maternă

România este una dintre țările din UE cu cel mai mare număr de femei care mor la naștere sau în timpul sarcinii. În 2020, avem un procent de 17,9 la suta de mii de nașteri, în timp ce media europeană este la 8. Acest lucru înseamnă că 32 de românce au murit în perioada lăuziei, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică.

Cele mai multe decese s-au înregistrat în Giurgiu, Mehedinți, Maramureș, Sălaj, Ilfov, Suceava și Prahova, potrivit publicației Panorama. Motivul poate fi lipsa medicilor de familie ceea ce face ca gravidele să nu primească nici măcar asistența medicală de bază în timpul sarcinii. În plus, nu au acces la servicii gratuite pentru că plafonul scăzut pus la dispoziție de Casa Națională de Asigurări de Sănătate se epuizează rapid.

Lipsa educației este un alt aspect care le împiedică pe femei să meargă la medic, ceea ce face ca gravidele să apeleze mai degrabă la sfaturile apropiaților. Nu la fel de adevărat este faptul că au fost situații când femeile însărcinate din medii defavorizate au fost tratate discriminatoriu de către cadrele medicale sau le-au fost ceruți bani pe care acestea nu îi aveau.  

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa