O femeie de 40 de ani din Alba a născut de 9 ori prin cezariană. Recordul mondial, depășit în acest an de o altă româncă

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
o femeie din alba a născut de 9 ori prin cezariana
Nou-născutul este o fetiţă de 3,3 kilograme, care a primit nota 9 la naştere şi are o stare bună de sănătate. FOTO: Shutterstock

Până la vârsta de 40 de ani, o femeie din Alba a dus pe lume 9 copii. Primii 7 sunt născuți în Italia, iar ultimii doi în Alba. Mezina a văzut lumina zilei la începutul acestei săptămâni, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia și este perfect sănătoasă. Toți cei 9 copii, proveniți din sarcini unice, au fost născuți prin cezariană. În mod normal, medicii consideră sigure 3, maximum 5 cezariene. În Cartea Recordurilor, recordul omologat înregistrat în acest moment este de 11 cezariene. El a fost depășit însă în acest an de o altă mamă din România, care și-a născut, la Bacău, prin cezariană, cel de-al 12 copil.

Nașterea prin cezariană, o procedură chirurgicală care implică extragerea bebelușului printr-o incizie în abdomenul și uterul mamei, este adesea recomandată în cazuri complicate sau atunci când nașterea naturală prezintă riscuri. Deși este o operație sigură, fiecare intervenție adaugă un grad de risc pentru mamă și copil, în special atunci când se repetă de mai multe ori.

Femeia, care a locuit mai mulți ani în Italia, a născut acolo primii 7 copii, iar ultimii 2 au fost aduși pe lume la maternitatea din Alba Iulia. Iată cum a fost prezentat cazul în comunicatul de presă emis de spitalul din Alba Iulia:

 „O femeie în vârstă de 40 de ani a născut nouă copii, toţi prin cezariană, ultimele două intervenţii chirurgicale fiind efectuate cu succes la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Al nouălea copil a fost adus pe lume luni, 2 septembrie, în urma unei operaţii efectuate de către o echipă de medici ginecologici, condusă de dr. Cristian Ţibea, şeful secţiei de obstetrică-ginecologie din cadrul SJU Alba Iulia şi sprijinită de medicul anestezist Liliana Stănescu. Nou-născutul este o fetiţă de 3,3 kilograme, care a primit nota 9 la naştere şi are o stare bună de sănătate. Şi mămica se simte bine, ambele urmând să fie externate din spital în următoarele zile dacă evoluţia va fi la fel de favorabilă. Operaţia a decurs bine, în condiţii normale, fără complicaţii, deşi a durat mai mult decât în mod obişnuit, dat fiind contextul unei astfel de intervenţii”.

Cezariana n-a fost o opțiune personală, ci o necesitate

Conform informațiilor făcute publice de Biroul de presă al SJU Alba Iulia, femeia a născut pentru prima dată la vârsta de 21 de ani, iar medicii i-au recomandat nașterea prin cazariană datorită situației medicale speciale cu care se confrunta:

 „Sunt puţine situaţii în care o femeie naşte prin cezariană nouă copii, mai ales în România, întrucât la noi în ţară medicii recomandă maximum trei astfel de intervenţii chirurgicale, având în vedere riscurile operatorii şi postoperatorii care pot apărea. La 21 de ani, când a venit pe lume primul ei copil, situaţia medicală de atunci a impus acest lucru. Al doilea copil s-a născut într-un timp relativ scurt faţă de primul, fiind necesară din nou operaţie de cezariană, în contextul în care existau şi alţi factori medicali. Astfel, după aceste două intervenţii chirurgicale, naşterile vaginale nu au mai fost posibile sau recomandate.”

Dr. Vythoulkas: „O astfel de operație trebuie făcută de un medic specialist cu experiență”

Pentru a înțelege ce riscuri implică un număr atât de mare de operații de cezariană, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie.

În acest moment, nu există studii care să stabilească numărul maxim de cezariene pe care le poate face o femeie fără să prezinte niciun pericol. Cel mai frecvent se practică 3 – 5 nașteri prin cezariana, însă, iată, sunt cazuri în care este posibil să fie realizate și mai multe astfel de intervenții. În primul rând, este nevoie ca această operație, mai ales dacă este repetată, să fie efectuată de un medic specialist cu experiență. Apoi, trebuie luate în calcul și riscurile care pot apărea în urma atâtor intervenții, dintre cele mai frecvente fiind: apariția aderențelor, placenta accreta (implantarea plancentei prea adânc în peretele uterin, mai ales după operații repetate), sângerari masive, producerea unei hernii la locul inciziei și necesitatea unei noi intervenții ulterioare. Gravida cu cezariene multiple trebuie atent monitorizată în timpul sarcinii, prin ecografii repetate cu ajutorul cărora să poată fi vizualizată starea uterului.”

Recordul de cezariene în România e al unei mame din Bacău, cu 12 nașteri

În martie 2024, de Ziua Femeii, Maternitatea din Bacău a dat publicității un comunicat prin care anunța că o femeie a aduc pe lume cel de-al 12-lea copil al familiei, toți fiind născuți prin operație de cezariană.

O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău.

Reprezentanții SJU Bacău

În Cartea Recordurilor, la capitolul cezariene, este înregistrat recordul unei femei din SUA, cu 11 nașșteri prin cezariană. Specialiștii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

Nașterea prin cezariană se impune în anumite situații medicale. Iată care sunt acestea:

Motive care țin de mamă:

  • Anumite afecțiuni cronice: bolile cardiace, bolile renale cronice, bolile de ochi (inclusiv miopia gravă care poate duce în timpul naşterii normale la complicaţii severe, chiar la dezlipire de retină), herpes genital activ (bebeluşul se poate infecta la trecerea prin canalul de naştere), mamă seropozitivă (infectată cu HIV).
  • Afecţiuni dezvoltate în sarcină: preeclampsia ce poate declanşa la naştere eclampsia – complicaţie foarte gravă care pune în pericol atât viaţa mamei, cât şi a copilului; diabetul gestaţional ; placenta praevia (placenta jos inserată, care acoperă total sau parţial orificiul intern al colului uterin).
  • Ai mai avut una sau două operaţii cezariene în trecut.
  • Modificările de bazin – mămicile care au un bazin strâmt (aşa-numitul „bazin chirurgical”), încât capul copilului nu poate trece prin el.

Motive care ţin de copil

  • Bebelușul are o suferinţă fetală cronică – pentru a evita traumatismul unei naşteri normale, care i-ar putea agrava suferinţa.
  • Sarcinile gemelare cu anumite probleme sau cele cu tripleţi, cvadrupleţi.
  • Incompatibilităţile de Rh.
  • Copilul este aşezat orizontal în uter (prezentaţie transversă) sau coboară cu funduleţul sau picioruşele (prezentaţie pelviană). În unele cazuri, în prezentaţie pelviană, este totuşi posibilă naşterea pe cale naturală.
  • Capul fătului este prea mare pentru a putea trece prin canalul de naştere (disproporţie cefalo-pelvică).
  • Circulara strânsă de cordon – cordonul ombilical „s-a înfăşurat” în jurul gâtului micuţului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa