O elevă de 14 ani a fost găsită în stare de inconștiență în baia Școlii Gimnaziale nr. 1 din Mangalia, după ce a consumat un drog de mare risc, oferit chiar în curtea unității de învățământ de un bărbat de 25 de ani. Autoritățile au reținut doi traficanți, iar cazul a declanșat anchete paralele ale DIICOT și Inspectoratului Școlar Județean.
Eleva din Mangalia a fost preluată de ambulanță după ce a fost găsită leșinată în baie, în urma consumului unui drog de sinteză. Nu e un caz izolat, ci un semnal de alarmă. Adolescenții ajung tot mai ușor în contact cu traficanți, iar acest lucru se întâmplă inclusiv în preajma școlilor.
Ce s-a întâmplat în Mangalia
Pe 4 iunie, în jurul orei 15.00, o elevă de 14 ani a ieșit din sala de sport a Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Mangalia și a interacționat cu un adult aflat în curtea instituției. Potrivit declarațiilor inspectorului școlar general, citat de publicație locală, acel bărbat i-ar fi oferit o substanță interzisă. La scurt timp, fata s-a simțit rău, s-a dus în sala de curs, unde a fost observată de diriginta clasei în stare de confuzie. Aceasta a sunat imediat la 112. Poliția și ambulanța au ajuns la fața locului, iar fata a fost transportată de urgență la spital, însoțită de părinți.
Medicii i-au făcut spălături stomacale și i s-au acordat toate îngrijirile, apoi copila și-a revenit și a fost externată. Acum se află acasă, în afara oricărui pericol.
DIICOT a reținut doi bărbați – unul de 25 de ani, celălalt de 38 – sub acuzația de trafic de droguri de mare risc. Primul i-a oferit elevei substanța în curtea școlii, iar al doilea deținea, la percheziție, aproximativ 30 de grame de ADB-BUTINACA, bani și alte probe. Cei doi bărbați au fost reținuți de procurorii DIICOT pe data de 5 iunie 2025, sub acuzația de trafic de droguri de mare risc.
Ce este ADB-BUTINACA și de ce e periculos
Substanța consumată de elevă, ADB-BUTINACA, este un canabinoid sintetic de mare risc. Este similar cu „etnobotanicele” care fac ravagii în România în ultimii ani. Conform declarațiilor autorităților, este suficientă o doză minusculă pentru a induce efecte grave: pierderea cunoștinței, convulsii, stop cardiac. Deși sună sofisticat, costă cât o shaorma – între 10 și 20 de lei doza – și este ușor de distribuit în rândul minorilor.
Psihiatrul Eugen Hriscu avertiza, într-un interviu pentru Totul despre Mame, că lipsa informării corecte și ușurința cu care adolescenții pot face rost de substanțe sunt extrem de periculoase: „România se află în plină epidemie de droguri ieftine, ușor de procurat și extrem de periculoase – etnobotanicele. Adolescenții intră tot mai des în contact cu ele, efectele sunt severe, iar sistemul de sănătate și educație nu are, în realitate, nimic de oferit”, spune psihiatrul Eugen Hriscu.
Educația antidrog lipsește din școli
Educația antidrog în școli rămâne aproape inexistentă, atenționează psihiatrul Eugen Hriscu. În multe unități de învățământ, nu există nici măcar o oră pe an dedicată acestui subiect. Iar acolo unde se discută despre consumul de substanțe interzise, informațiile sunt vagi, moralizatoare și lipsite de exemple concrete. Elevii nu învață să recunoască riscurile reale, să spună „nu” în fața presiunii grupului sau să ceară ajutor fără teama de a fi pedepsiți.
Între timp, părinții, profesorii și psihologii cer intervenții urgente: campanii reale și susținute, nu postere uitate în dulapul cancelariei; cursuri de prevenție adaptate pe vârste; prezență reală a psihologilor școlari pregătiți să recunoască semnele consumului.