Incredibil, dar adevărat! O elevă din Suceava a picat examenul de bacalaureat, deși la matematică și la logică obținuse note de 10. În timpul probei la limba și literatura română i s-a făcut rău și a ieșit în sală după 30 de minute.
Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava a fost la un pas de a declara o rată de promovabilitate de 100% a examenului de bacalaureat. Din 243 de absolvenți, 242 au trecut cu brio cel mai important examen al liceenilor, o singură elevă însă a avut ghinion. Ce s-a întâmplat la proba de română, deși la două examene a luat nota 10?
În 2022 avem cel mai bun rezultat la bac din ultimii 10 ani
Aceasta este declarația Ministrului Educației, Sorin Câmpeanu după anunțarea rezultatelor finale ale examenului de bacalaureat din anul 2022. În ziua de 27 iunie 2022, 73,3% din candidații înscriși la examenul maturității au răsuflat ușurați primind note care le-au asigurat promovarea.
Rezultatele la Bacalaureat din acest an sunt cele mai bune din ultimii 10 ani, se datorează și simplificării materiei de examen din care s-au eliminat acele conținuturi care au fost predate pe parcursul perioadelor în care școlile au fost închise.
Sorin Câmpeanu, Ministrul Educației
Regula de promovare
Un candidat promovează Bacalaureatul dacă a susţinut toate probele orale și toate probele scrise, la care a obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea, iar media generală la probele scrisă este de cel puțin 6.
În fruntea clasamentului se află județul Cluj, cu o rată de promovabilitate de 85,1%, iar la coadă județul Ilfov cu doar 47% dintre candidați promovați. În Capitală 77,4% dintre elevii care au susținut examenul de bacalaureat au reușit să obțină note de trecere.
Promovabilitatea în județul Suceava este de 76,7%, iar 8 elevi au obținut media generală 10.
La nivel național, Ministrul a declarat că 162 de absolvenți au obținut media 10! Puteau fi, probabil, cu 1 mai mult, dacă o elevă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Suceava ar fi obținut și la română tot nota 10 ca la matematică și logică.
Unei fete din Suceava i s-a făcut rău la examenul de română
Două dintre cele trei probe ale bacalaureatului au fost răsplătite cu nota maximă pentru eleva colegiului sucevean. Vorbim, de altfel, despre două discipline extrem de dificile, matematică și logică.
Din nefericire, în timpul examenului de limba și literatura română, fetei i s-a făcut rău din cauza stresului și a emoțiilor și după aproxim 30 de minute s-a văzut nevoită să predea lucrarea, deoarece starea emoțională în care se afla nu-i mai permitea să se concentreze la rezolvarea cerințelor.
Dacă la matematică și logică a fost notată cu 10, la limba și literatura română primit 4,45. Media sa generală a fost, într-adevăr de 8,15, dar regula de promovare este ca la fiecare probă candidații să obțină minimum nota 5.
Profesorii de la Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Suceava spun despre fata respectivă că era „o elevă de nota zece” și le este greu să înțeleagă ce s-a întâmplat la a primul examen, deși la matematică și la logică a primit nota maximă.
Cum ar trebui să se procedeze în astfel de cazuri?
Pentru că nu am găsit nicio declarație oficială despre acest caz din partea Inspectoratului Școlar Suceava, am apelat la Marina Ștefania Manea, fost secretar de stat în Ministerul Educației pentru a afla care este procedura legală în astfel de situații. Domnia sa a declarat pentru „Totul despre mame” că:
„Fiecare centru de examen trebuie să acorde asistență medicală elevilor. De obicei acest serviciu este oferit în colaborare cu cei de la Administrația Spitalelor sau cu personalul din cabinetul medical al școlii-centru de examen. Comisia municipală putea gestiona cazul prin găsirea unei soluții pentru acea elevă, de prelungire a timpului de examen, de exemplu. Este de cercetat dacă toate aceste lucruri nu s-au întâmplat.”
„Suceava e fruncea” la BAC!
Rezultatele obținute în acest an, la examenul de bacalaureat, de elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” Suceava sunt apreciate ca fiind foarte bune de către conducerea unității de învățământ. Au fost două medii generale de 10, iar alți 40 de elevi au obținut medii de peste 9,50.
Aceste rezultate sunt considerate îmbucurătoare nu doar prin notele efective, cât mai ales prin progresul realizat de elevii care au absolvit în acest an și care, în anul 2018, au optat pentru Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, la acea dată doar 5 dintre candidați având medii generale de peste 9,50.