3 milioane de elevi încep astăzi școala. Printre noutăți: săli de detenție și sancțiuni mai aspre pentru elevii care deranjează orele

Începând cu acest an școlar, instituțiile de învățământ au libertatea de a interzice accesul cu telefon mobil în școală și de a-i trimite pe elevii care deranjează ora în săli de detenție.

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
vacanța de iarnășcoală din acest an calendaristic Foto: Shutterstock
Comportamentele nepotrivite ale elevilor vor fi sancționate mai aspru începând din acest an. Foto: Shutterstock

Aproape 3 milioane de elevi încep astăzi școala, iar 200.000 dintre aceștia sunt înscriși în clasa pregătitoare. Cursurile durează 36 de săptămâni, iar anul școlar este organizat în 5 module și 5 vacanțe. Anul acesta școlar vine cu o serie de noutăți: elevii primesc notă la purtare în fiecare modul, cei care deranjează ora pot fi trimiși într-o sală de detenție, iar bursele școlare pot fi retrase pe motiv de comportament nepotrivit.

Structura anului școlar 2024-2025 este următoarea:

  • Modulul 1: luni, 9 septembrie 2024- vineri, 25 octombrie 2024;
  • Vacanța de toamnă: sâmbătă, 26 octombrie 2024- duminică, 3 noiembrie 2024;
  • Modulul 2: luni, 4 noiembrie 2024- până vineri, 20 decembrie 2024;
  • Vacanța de iarnă: sâmbătă, 21 decembrie 2024- marți, 7 ianuarie 2025;
  • Modulul 3: miercuri, 8 ianuarie 2025- vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, (la decizia inspectoratelor școlare județene);
  • Vacanța de schi/mobilă: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene, în perioada 10 februarie— 2 martie 2025;
  • Modulul 4: luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025 (la decizia inspectoratelor școlare județene)- până joi, 17 aprilie 2025;
  • Vacanța de primăvară: de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
  • Modulul 5: luni, 28 aprilie 2025- vineri, 20 iunie 2025;
  • Vacanța de vară: de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 6 iunie 2025. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 13 iunie 2025.

Noutățile anului școlar 2024-2025

La finalul vacanței de vară, Ministerul Educației a adoptat un nou statut al elevului și un nou regulament de organizare a școlilor, care aduc o serie de modificări. Iată care sunt acestea:

Săli de detenție în școală

În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente ce aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitatea în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală de detenție. Acest spațiu trebuie să fie supravegheat video. În acest caz, părintele/reprezentantul legal al elevului va fi informat în scris/prin mijloace de comunicare electronică. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat.

Elevii nu vor primi absență cât timp sunt sunt în sala de detenție.

Fără telefon mobil în școală

Aceasta este o decizie la latitudinea școlii. Prin propriul regulament, fiecare instituție decide dacă telefonul e interzis doar la cursuri sau și în sala de clasă. În funcție de modul în care va funcționa acest sistem, este posibil ca în anii următori telefoanele să fie interzise de Ministerul Educației în toate școlile.

Pierderea bursei din cauza comportamentelor nedorite

Bursele de excelență, de merit, de reziliență și tehnologică sunt condiționate în acest an școlar, 2024-2025, de media 10 la purtare sau de calificativul foarte bine, la finalul anului școlar anterior și de numărul de absențe nemotivate.

Mutarea disciplinară a elevului în altă clasă

Mutarea disciplinară la o clasă paralelă, în aceeași unitate de învățământ, se aplică pentru încălcarea gravă a regulamentelor în vigoare ori a normelor de comportament acceptate, coroborată cu comiterea unor fapte de violență sau distrugere a bunurilor școlare.

Abaterea este cercetată de comisia pentru prevenirea și combaterea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității. Sancțiunea este aprobată de consiliul profesoral și aplicată de directorul unității de învățământ

Notă la purtare la finalul fiecărui modul

În anul școlar 2024-2025, toți elevii o să primească o notă la purtare, la finalul fiecărui interval de cursuri (modul), potrivit noului regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar 2024 (ROFUIP), document publicat în Monitorul Oficial. Media de la finalul anului școlar se diminuează cu câte un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate/an școlar.

Media scăzută la purtare afectează menținerea burselor pe care le primesc elevii, iar o medie sub 6 la purtare înseamnă repetenție. Bursele de excelență, de merit, de reziliență și tehnologică sunt condiționate în acest an școlar, 2024-2025, de media 10 la purtare sau de calificativul foarte bine, la finalul anului școlar anterior și de numărul de absențe nemotivate.


Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa