Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă privind creșterea numărului nașterilor prin cezariană și a travaliilor accelerate cu ajutorul medicamentelor. Scopul noilor recomandări este acela de a reduce intervențiile care nu sunt necesare asupra travaliului. Astfel, conform noilor standarde, medicii nu ar mai trebui să intervină cu medicamente atunci când colul se dilată cu mai puțin de 1 cm pe oră și ar trebui să considere normal un travaliu de 12 ore.
Se estimează că, anual, au loc peste 140 de milioane de nașteri, iar majoritatea sunt fără complicații pentru femei și copii. Totuși, în ultimii 20 de ani, medicii au sporit numărul intervențiilor care, în trecut, erau folosit exclusiv pentru a evita anumite riscuri și complicații, precum utilizarea oxitocinei sau a cezarianei, se arată într-un comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății.
Nașterea este un proces fiziologic normal, care poate fi îndeplinit fără complicații
„Ne dorim ca femeile să nască în medii sigure, alături de personal bine pregătit și cu aparatură foarte bună în preajmă. Totuși, utilizarea excesivă a intervențiilor medicale compromite capacitatea femeii de a naște singură și are un impact negativ privind experiența ei de naștere”, a spus Dr. Princess Nothemba Simelela, reprezentant OMS. ”Dacă travaliul progresează normal, iar mama și copilul se simt bine, nu e nevoie de nicio intervenție pentru grăbirea travaliului”, mai spune ea.
Nașterea este un proces fiziologic normal, care poate fi îndeplinit fără complicații pentru majoritatea mamelor și a bebelușilor, arată comunicatul emis de OMS. Totuși, studiile au arătat că un procent uriaș de gravide sănătoase suferă cel puțin o intervenție medicamentoasă în timpul travaliului și al nașterii.
Gravida să aleagă cum își gestionează durerea
Noul ghid include 56 de recomandări privind abordarea travaliului și a perioadei de după naștere. Printre acestea se numără:
- prezența unei persoane apropiate, la alegerea gravidei, în timpul travaliului și al nașterii
- asigurarea unei îngrijiri ce include respectul și buna comunicare între gravidă și personalul medical
- asigurarea unor condiții de intimitate și confidențialitate
- posibilitatea ca gravida să aleagă modul în care să-și gestioneze durerea și să poată lua decizii privind pozițiile în care stă în timpul travaliului și chiar al nașterii
Un travaliu de 12 ore este perfect normal
În privința recomandărilor directe către cadrele medicale, OMS a revizuit un talon utilizat la nivel mondial, măsura fiind menită să reducă folosirea de medicamente pentru accelerarea travaliului. Astfel, dacă până acum medicii erau tentați să acționeze atunci când colul se dilata cu mai puțin de un centimetru pe oră, intervenind fie cu oxitocină, fie apelând la cezariană, noua recomandare este de a nu se mai folosi acest talon.
De asemenea, mai apreciază specialiștii OMS, o femeie aflată la prima naștere poate trece cu succes printr-un travaliu de aproximativ 12 ore, iar acest lucru trebuie considerat perfect normal. În cazul sarcinilor ulterioare, un travaliu normal, neajutat de medicamente, poate ajunge la maximum 10 ore.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.