Nicușor Dan, despre problemele școlii românești: „Am fetița în clasa a II-a și sunt îngrozit de ce i se cere să știe la vârsta asta”

Laura Bogaciu, redactor
scris pe
gandirea critica
Nicușor Dan a evaluat actualul sistem de educație din România ca fiind între nota 5 și 6. FOTO: Shutterstock

Nemulțumit de faptul că, în prezent, sistemul românesc de învățământ nu încurajează dezvoltarea gândirii critice la copii, candidatul independent la funcția de președinte al României, Nicușor Dan, consideră că acesta are nevoie de o schimbare esențială.

În cadrul dezbaterii electorale care a avut loc aseară la Antena 3, Nicușor Dan a declarat că este îngrozit de ce i se cere fiicei sale, eleva în clasa a II-a, să știe la vârsta ei. „Vorbesc cu maximă seriozitate. Noi trebuie să modificăm, în proporție mare, ceea ce învață copiii la școală, astfel încât să ne concentrăm pe noțiuni esențiale și cât mai puțini copii să rămână în urmă. Până la clasa a VIII-a, cel puțin, să avem grijă ca toți copiii să deprindă noțiunile de bază”, și-a exprimat opinia Nicușor Dan.

„Să ne adaptăm la piața muncii!”

Nicușor Dan reproșează actualului sistem de educație faptul că elevii învață prea puțin să aibă o gândire critică, „să se raporteze critic și cu capul lor la realitatea înconjurătoare” și consideră că aceasta este schimbarea esențială care trebuie făcută. „Mai departe, bineînțeles, trebuie să ne adaptăm la piața muncii, să vedem în ce direcție merge piața muncii, astfel încât ceea ce învață copiii la școală să le folosească în meseriile pe care le au mai departe. Dar, dacă vorbim de problema pe care ați ridicat-o, în opinia mea, asta este soluția: să ne concentrăm pe noțiunile esențiale și, pentru asta, și profesorii trebuie să fie formați pentru a schimba metodologia după care predau azi”.

O altă problemă a sistemului de educație identificată de el este diferența de calitate între rural și urban. „Suntem obligați să le dăm copiilor șanse egale. Trebuie să stimulam inclusiv financiar profesori buni, să meargă spre mediul rural, zone care sunt în momentul de față mai puțin acoperite”. El a evaluat sistemul de educație din România, în ansamblul său, ca fiind unul între nota 5 și 6.

Daniel David pregătește un proiect de reformă

Pentru implementarea unei noi strategii care sa vizeze atingerea acestor obiective, Nicușor Dan și-a exprimat încrederea în actualul ministru al Educației și Cercetării, Daniel David, mizând pe faptul că „este o persoană care a studiat foarte mult pedagogia, cunoaște sisteme diferite din lume, din Europa”. „Eu am încredere în Daniel David. Este o persoană care are o anvergură intelectuală, este o persoană care a studiat foarte mult pedagogia, cunoaște sisteme diferite din lume, din Europa. A spus că va veni în această vară cu un proiect de reformă pentru învățământul românesc. Aștept acest proiect de reformă și bineînțeles că e nevoie, pentru educație, și de bani, și de suport politic”, a mai adăugat candidatul independent la funcția de președinte al României în cadrul dezbaterii.

Ce este gândirea critică

Gândirea critică este o abilitate esențială care permite copilului să analizeze, să evalueze și să interpreteze informația într-un mod obiectiv și rațional. Ea presupune mai mult decât simpla acceptare a informațiilor ca atare. Cei care au gandire critică sunt capabili să pună întrebări, să conteste presupuneri și să exploreze diferite perspective înainte de a ajunge la concluzii bine fundamentate. Această capacitate este apreciată nu numai în educație, ci și în viața de zi cu zi.

Ce avantaje are un copil căruia i-a fost „antrenată” gândirea critică

Avantajele gândirii critice depășesc cu mult sfera academică. Potrivit The Graduate School Nicolas College, în primul rând ea contribuie la o mai bună luare a deciziilor, oferind instrumentele necesare pentru a analiza opțiuni, a evalua consecințe și a face alegeri mai bune. A avea gandire critică oferă și o capacitate crescută de autoreflecție, dar și o mai bună înțelegere a propriilor prejudecăți și a domeniilor în care o persoană ar putea evolua.

Un copil cu gandire critică devine o persoană bine informată, capabila să navigheze prin volumul uriaș de informații, să identifice sursele nesigure și dezinformarea. Mai mult, această abilitate valoroasă facilitează rezolvarea creativă a problemelor, conducând la soluții inovatoare pentru provocări complexe.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa