Neurochirurg specializat pe separarea siamezilor lipiți în zona capului, ucis de coronavirus

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
Medicul este considerat un pionier în chirurgia pediatrică de separare a siamezilor.

Neurochirurgul american James T. Goodrich, un pionier în separarea siamezilor lipiți în zona craniului, a fost răpus de complicațiile pe care i le-a adus infecția cu coronavirus. Medicul avea 73 de ani, activa la Albert Einstein College of Medicine şi Montefiore Medical Center, și a dezvoltat propria metodă de separare a siamezilor.  

Un om modest, cald, grijului, pedagog de talie mondială- așa îl descriu colegii de muncă și părinții pacienților lui. Medicul nu-i uita pe siamezii operați de el și nu era an în care să nu îi sune de zilele lor de naștere.

Unul dintre cazurile celebre de care se leagă numele medicului James T. Goodrich este al gemenilor Carl și Clarence Aguirre, lipiți în zona craniului și operați în 2004, când aveau 2 ani.
Copiii nu puteau sta în fund sau în picioare, nu puteau mânca normal și nu se vedeau unul pe altul.
Situația lor le punea viața în pericol, dar, în același timp, separarea nu se putea face fără riscuri majore, dat fiind faptul că băieții împărțeau o zonă comună din creier. După separare, unul dintre ei a rămas cu probleme motorii și de limbaj, pentru care face terapie.
Gemenii, la vârsta de 10 ani
Gemenii, la vârsta de doi ani

În 2016, medicul Goodrich a condus o echipă de 40 de medici într-o operaţie de 27 de ore, la Montefiore Medical Center, pentru a-i separa pe Anias şi Jadon McDonald, în vârstă de 13 luni. CNN a filmat această intervenţie, a şaptea a lui Goodrich, şi a 59-a astfel de operaţie realizată în lume din 1952.

După intervenție, unul dintre gemeni a înregistrat o serie de regrese și a fost integrat într-un program amplu de recuperare, în timp ce în cazul celuilalt evoluția a fost spectaculoasă. În lipsa intervenției chirurgicale de separare, viețile ambilor copii erau în pericol.

Anias și Jadon, înainte de marea operație
Anias, left, stares at Jadon for the first time since the surgery that separated them.
Anias și Jadon, după intervenția chirurgicală de separare.

James Goodrich, care și-a pierdut viața în New York în urma complicațiilor infecției cu coronavirus, a făcut parte din trupele Marinei americane în timpul războiului din Vietnam şi era pasionat de artefacte, călătorii şi surf.

„Era sufletul departamentului nostru – un maestru chirurg, un pedagog de talie mondială şi un coleg îndrăgit de toţi. Pierderea lui bruscă este sfâşietoare şi amintirea lui va rămâne în gândurile noastre”, a spus Dr. Emad Eskandar, şeful departamentului de neurochirurgie de la Albert Einstein College of Medicine şi Montefiore Medical Center.
Statul New York este cel mai afectat de pandemia Covid-19 cu peste 67.000 de cazuri de infectare şi peste 1.300 de decese.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa