Naștere istorică în Marea Britanie: primul copil crescut într-un uter transplantat. Donatoare: sora mamei

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
fetita nascuta in urma transplantului de uter alaturi de parintii si matusa ei
Nașterea lui Amy aduce speranță tuturor femeilor care, din cauza uterului nefuncțional, nu pot suține o sarcină. În fotografie, micuța este alături de părinții ei și de mătușa care și-a donat uterul. FOTO: Womb Transplant UK

Într-un moment de referință pentru medicina reproductivă din Marea Britanie, Grace Davidson, în vârstă de 36 de ani, a devenit prima femeie din țară care a dat naștere unui copil după un transplant de uter. Fiica sa, Amy Isabel, s-a născut pe 27 februarie 2025, la Spitalul Queen Charlotte’s and Chelsea din Londra, prin cezariană. Atât mama, cât și copilul sunt sănătoși.

Această realizare istorică oferă speranță miilor de femei care nu pot avea copii din cauza lipsei unui uter funcțional. Grace a fost diagnosticată în adolescență cu sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), o afecțiune rară care determină absența sau subdezvoltarea uterului. În cazul ei, uterul lipsea, iar medicii i-au spus atunci că va putea naște doar cu ajutorul unui transplant de uter, procedură care, în acel moment, era în stadiu de cercetare. După ce s-a căsătorit, Grace s-a înscris pe o listă pentru transplant, care începuse să se facă în lume, însă exclusiv de la donator decedat.

După mulți ani în care nu s-a găsit nicio donatoare pentru ea, medicii au anunțat-o că în Marea Britanie a demarat un program nou, prin care se încearcă transplantul de uter de la donator viu. Ambele surori mai mari ale lui Grace, precum și mama lor, au fost dispuse să-și doneze uterul, iar cea aleasă pentru această procedură a fost Amy Purdie, de 42 de ani, mamă a doi copii de 10, respectiv 8 ani. Transplantul a fost făcut în 2023 și a durat 18 ore. „A fost o decizie foarte naturală, nu am ezitat nicio clipă atunci când am auzit că e disponibil programul de transplant de la donator viu”, a spus donatoarea, citată de publicația Independent.

Nașterea lui Amy Isabel. FOTO: Womb Transplant UK

Fetița poartă numele mătușii care și-a donat uterul

Înainte de transplant, Grace și soțul ei au urmat o procedură de fertilizare in vitro în urma căreia au rezultat șapte embrioni care au fost înghețați. Câteva luni mai târziu, după ce medicii au fost convinși că organismul lui Grace a acceptat uterul transplantat, unul dintre embrioni a fost implantat. Procedura s-a dovedit de succes, iar nouă luni mai târziu s-a născut micuța Amy, numită așa după mătușa care și-a donat uterul.

Micuța Amy Isabel, alături de părinții ei. FOTO: Womb Transplant UK

Profesorul Richard Smith, chirurgul care a condus echipa medicală de la Womb Transplant UK, a descris momentul nașterii fetiței drept „apogeul a peste 25 de ani de muncă, cercetare și dedicare”. „Aceasta este o realizare colosală și o dovadă a ceea ce putem realiza când pasiunea, știința și generozitatea umană se întâlnesc.” – a declarat el.

Primul copil crescut în uter implantat are acum 11 ani

Costul unui astfel de transplant este de aproximativ 30.000 de lire sterline și, deși procedura nu este încă acoperită de sistemul public de sănătate britanic (NHS), specialiștii speră că succesul acestui caz va duce la extinderea accesului pentru alte femei aflate în situații similare. „Am demonstrat că transplantul de uter poate fi realizat cu succes, și că poate duce la nașterea unui copil sănătos. Este doar începutul.” – a adăugat profesorul Smith.

Universitatea medicală suedeză din Goteborg a fost prima din lume, în 2013, care a efectuat cu succes un transplant de uter, iar în 2014 s-a născut primul copil dezvoltat într-un uter implantat. Până în prezent, peste 100 de transplanturi de uter au fost realizate la nivel mondial, iar cel puțin 50 de bebeluși s-au născut ca urmare a acestor intervenții.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa