Molarul de 6 ani este primul dinte definitiv care apare în cavitatea bucală. Este important să îl păstrăm sănătos, pentru că ajută în mestecarea alimentelor și la forma normală a feței copilului. În plus, are implicații pe viață pentru sănătatea danturii. Cariile molarilor de 6 ani sunt foarte frecvente și se complică adeseori, spun pedodonții, din cauza periajului deficitar la această vârstă și a alimentației, formate în principal din carbohidrați. Explicăm cum ajută sigilarea dentară și când trebuie făcută.
Abia ne-am liniștit cu erupția dinților de lapte, că, după o perioadă de relaxare de doi-trei ani, intrăm într-o nouă etapă, aceea a apariției primilor dinți definitivi. Primul molar permanent își face apariția în spatele dinților de lapte. Vârsta la care erup molarii de 6 ani nu este la fel de importantă precum felul în care apar. Dacă ești îngrijorat/ă că au apărut prea devreme sau, din contră, că se ascund sub gingii prea mult timp, fă o vizită stomatologului cu cel mic.
De ce e atât de important molarul de 6 ani
Molarii de 6 ani sunt primul set de dinți permanenți care erup fără a înlocui vreun dinte dintre cei de lapte. Pentru majoritatea copiilor, apariția acestor molari reprezintă o experiență nouă pentru că nu-și amintesc de durerile provocate de apariția dinților de lapte. Adeseori, sunt confundați cu măseluțele de lapte și nu primesc atenția cuvenită. Trebuie să știi că ultimul dinte de lapte apare în jurul vârstei de 2 ani și 6 luni; iar în jurul vârstei de 6 ani începe erupția dinților definitivi cu molarul de 6 ani și incisivii centrali mandibulari (dinții din față, jos).
Molarii de 6 ani erup în spatele dinților prezenți. Pentru a fi eficienți în masticație, molarii au suprafața activă (partea de sus, pe care se mușcă) formată din ridicături și adâncituri, ceea ce face ca periajul să fie destul de anevoios. Adaugă la asta și faptul că alimentația copiilor în această perioadă este formată în preponderență din carbohidrați, ceea ce duce la apariția cariilor. Cariile molarilor de 6 ani sunt foarte frecvente și se complică adeseori, spun pedodonții.

Din pricina grijii insuficiente – întrucât copiii de 6-7 ani nu se spală bine pe dinți și nici nu se alimentează cum trebuie – molarul se cariază până dispare sub gingie. Caria evoluează până distruge complet dintele. Și, odată ce este cariată rădăcina și mai ales spațiul dintre rădăcini, dintele devine irecuperabil, trebuie extras și înlocuit cu un implant.
Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în Implantologie și Master în Implantologie Orală și Parodontologie, fondator al Clinicilor Dentare Dr. Leahu, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria
Cum salvăm molarul de 6 ani
Păstrarea molarilor de 6 ani fără carii ajută la formarea unei mușcături perfecte. Prezența lor în cavitatea bucală contribuie la conturarea normală a fizionomiei copilului. Iar pentru a preveni apariția cariilor există o procedură profilactică simplă care ne scutește de griji: sigilarea. O procedură complet neinvazivă, care nu doare absolut deloc și care durează 10-15 minte în cabinetul pedodontului.
„Cel mai bun moment pentru sigilarea molarilor de 6 ani este imediat ce dintele a erupt”, spune dr. Ionuț Leahu. În felul acesta, dintele este mai puțin „contaminat”, iar sigilarea se poate face în condiții optime.
Ce presupune sigilarea molarului de 6 ani

Sigilarea constă în aplicarea pe suprafața dinților a unei paste care acoperă adânciturile naturale de pe suprafața molarilor. Mai întâi, se periază măseluța cu o pastă profesională ușor abrazivă, care îndepărtează reziduurile din șanțurile molarilor. După acest periaj, se acoperă suprafața dintelui cu un gel special, care ajută sigilarea să capete o mai mare aderență. La final, se aplică materialul de sigilat. Acest material se fotopolimerizează și procedura este gata. Copilul poate să bea sau să mănânce imediat ce pleacă de la medic. După sigilarea dinților, nu are nicio restricție.

Eu recomand sigilarea inclusiv pe dinții de lapte, mai ales dacă este deja pe teren carios, adică dacă cel mic are deja carii în gură. Se sigilează doar partea cu care se mestecă, se netezesc șanțurile, astfel încât să nu se mai adune mâncare acolo.
Dr. Asma Battah, medic stomatolog cu competență în pedodonție din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria
În medie, sigilarea dentară rezistă până la 10 ani, în funcție de obiceiurile alimentare și de rigurozitatea cu care este făcută igiena dentară. Alimentele acide, dulci, cele bogate în carbohidrați, alimentele dure sunt factori externi care contribuie la degradarea materialului de sigilat. Însă cel mai dăunător obicei este spălarea neregulată a dinților și neutilizarea aței dentare, adică o igienă deficitară. Altfel spus, sigilarea dinților nu exclude igiena! Dr. Asma Battah este de părere că sigilarea nu este necesară copiilor care până la vârsta de 6 ani nu au avut nicio carie. „Recomand doar controlul periodic și igiena riguroasă a cavității bucale”, spune pedodontul.