Ministrul Sănătății: ”Cezarienele pe bandă rulantă ar putea fi cauza infecțiilor cu stafilococ auriu MRSA de la Giulești”

Theodora Fintescu, redactor
scris pe

  Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că Maternitatea Giuleşti ar putea fi redeschisă cel mai devreme joi, după ce probele recoltate vor dovedi că nu mai există stafilococ auriu meticilino rezistent (MRSA) în urma igienizărilor făcute. Între timp, peste 30 de bebeluși născuți la Giulești au ajuns la spital din cauza infecției cu acest stafilococ. Sorina Pintea crede că numărul mare de cezariene este una din cauzele infectării.

   

  Joi, când vor fi gata toate probele de laborator, se va decide dacă se reiau internările, stopate în acest moment pentru dezinfecție. În paralele, Ministerul Sănătății verifică și situația operațiilor de cezariană care s-au făcut în acest spital.

  70% dintre nașteri sunt prin cezariană

  Sorina Pintea, ministrul Sănătății

  La maternitatea Giuleşti în luna octombrie, de exemplu, s-au făcut 248 de cezariene şi 114 naşteri au fost spontane. În noiembrie, 186 cezariene, 101 naşteri spontane. La nivelul ţării, situaţia stă tot aşa: 70% cezariene, 30% naşteri normale. Am demarat o verificare inclusiv la nivelul codificării acestora, respectiv o verificare prin sondaj a foilor de observaţie. Şi aici rezultatele preliminare sunt interesante şi îmi menţin afirmaţia că şi aceasta poate fi o cauză: numărul mare de cezariene. Având în vedere că nu avem multiple săli de operaţie. Cezariene se fac pe bandă rulantă şi nu există timpul fizic necesar pentru a face curăţenia ca la carte”, a spus Sorina Pintea.

  Maternitatea Giulești (Panait Sârbu) funcționează într-o clădire construită în perioada 1921-1925, care a găzduit, inițial, o școală de ucenici. Clădirea funcționează ca maternitate începând din anul 1951, după ce timp de doi ani, între 1949-1951, a găzduit o școală de moașe.

  Angajații spitalului, purtători de stafilococ

  Scandalul a început când medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu au anunțat că au internat 12 bebeluși cu stafilococ auriu meticilino rezistent, toți fiind născuți la Maternitatea Giulești. Între timp, numărul copiilor infectați s-a triplat, iar după ce s-a dovedit că mai mulți angajați ai spitalului erau purtători ai acestui stafilococ, maternitatea a fost temporar închisă și au început controale în toată țara.

  Infecţia cu MRSA este cauzată de o tulpină bacteriană a stafilococului auriu rezistentă la antibioticele utilizate în mod obişnuit în tratamentul infecţiilor cu stafilococi (meticilina / oxacilina). Stafilococul este o bacterie care se întâlneşte în mod normal în organismul uman; pielea şi cavitatea nazală a omului reprezintă habitatul natural al acestei bacterii. Este prezentă la aproximativ o treime din populaţie.

   

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa