Modul în care se calculează media de admitere la liceu s-ar putea schimba în viitorul apropiat, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. El spune că mediile din clasele de gimnaziu nu ar mai trebui luate în considerare.
Media de admitere la liceu se calculează acum ca o pondere între mediile din clasele 5-8 și media de la Evaluarea Națională. Notele obținute în gimnaziu contează în procent de 20% în acest moment.
“Vom urmări cu interes, cu mare interes acest aspect, dacă e cazul să mai conteze mediile din gimnaziu pentru admiterea în liceu”, a declarat Cîmpeanu. Întrebat de moderator care este poziția sa în calitate de ministru a spus că ”mai degrabă nu”.
Media din gimnaziu este irelevantă pentru că evaluarea nu este standardizată
Ministrul spune că ”în lipsa unei evaluări standardizate, notele și-au pierdut foarte mult din relevanță”. El a înaintat ideea că testările standardizate care urmează să aibă loc în zilele următoare ar putea să fie luate în considerare la calcularea mediei de admitere la liceu, în anii următori.
La începutul lunii mai Cîmpeanu a declarat că este important ca evaluarea elevilor sa fie făcută de fiecare profesor în parte ritmic, pe parcursul întregului an școlar. Tot atunci a propus ca tezele să nu mai fie obligatorii și ca profesorii să nu mai fie obligați să dea un anumit număr de note pentru ca media să poată fi încheiată.
“Dar dacă se dovedește că aceste evaluări standardizate au succes, dacă se dovedește că într-adevăr putem fi eficienți în dorința noastră de relevanță a acestor note, atâtea cât vor rămâne, nu exclud posibilitatea de a fi luate în considerare.”
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației
- CITEȘTE ȘI: Oana Moraru: Ai un copil perfecționist, de nota 10? Ar putea ascunde o mare frică interioară
Schimbarea va fi supusă dezbaterii publice și apoi se va lua o decizie definitivă. „Atunci când pachetul legislativ va fi în consultare publică, voi urmări cu mare interes acest aspect, dacă e cazul să mai conteze mediile din gimnaziu pentru repartiția în liceu”, a declarat ministrul educației.
Admiterea la liceu în 2022
În 2022, media de admitere la liceu se va calcula ca până acum: 80% media de la Evaluarea Națională și 20% media din clasele 5-8. Legat de dificultatea subiectelor, ministrul a spus că vor fi „perfect adaptate” perioadei de doi ani în care elevii au învăţat în condiţii de criză sanitară. „Vom avea şi voinţa şi înţelepciunea necesară în concepţia subiectelor pentru aceste probe naţionale încât să nu fie elevii aceia care vor fi nevoiţi să plătească”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Ideea renunțării la mediile din clasele gimnaziale în calculul mediei de admitere la liceu a fost înaintată și de Monica Anisie, cea care a condus ministerul înaintea lui Cîmpeanu. În 2019, prim-ministrul Ludovic Orban s-a împotrivit pentru că din punctul lui de vedere astfel de schimbări se fac doar la început de ciclu de școlarizare.
- CITEȘTE ȘI: Psihoterapeut Corina Dobre: De ce e greșit să-ți întâmpini copilul cu ”Ce notă ai luat?”
Proiect pilot de evaluare standardizată
În perioada 30 mai – 10 iunie, în 329 de școli și licee, alese de ministerul Educației din 7 județe, elevii claselor I-VII vor da teste standardizate la matematică și română în cadrul proiectului pilot aprobat prin ordin de ministru. Elevii claselor IX – XI vor susține testele în perioada 30 mai – 8 iunie la română și matematică sau istorie, în funcție de profil. Participarea la testare nu este obligatorie și nu există sancțiuni pentru neparticiparea la testare, spune ministrul Educației.