Ministerul Sănătății recomandă purtarea măștii în sălile de clasă din cauza răspândirii Omicron

Cristina Călin, redactor
scris pe
Purtarea măștii este recomandată, nu obligatorie/ Shutterstock

Luni, 5 septembrie 2022, începe anul școlar 2022-2023, primul după pandemie în care toții copiii vor merge fizic la școală. Cu toate acestea autoritățile cer părinților și profesorilor să țină cont de faptul că încă există cazuri de coronavirus și că și cei mici sunt afectați.

Nu doar COVID-ul dă bătăi de cap, ci și virusurile gripale și alte boli contagioase. Ministerul Sănătății a realizat un ghid cu recomandări pentru a se evita pe cât se poate răspândirea atât a virusului gripal, cât și a coronavirusului. Acesta se adresează atât elevilor, cât și cadrelor didactice.

Medicul Mihai Craiu atrage și el atenția că ”în valul Omicron copiii mici au fost infectați cu SARS-CoV-2 mai mult decât în precedentele valuri pandemice.” El citează un studiu din care reiese că ”aproape jumătate din copiii infectați aveau încă teste rapide antigenice pozitive, la 7 zile de la debutul bolii.”

„Jumătate din copiii simptomatici cu maladie COVID-19 pot avea teste antigenice pozitive după o săptămână de la debutul bolii. Toți cei cu teste pozitive au în nas virusuri viabile ce pot fi replicate în culturi de țesuturi. Adică sunt ÎNCĂ un pericol pentru cei din jur, fiind contagioși.”

Mihai Craiu, medic pediatru

Reguli de igienă în sălile de clasă

Pentru a evita răspândirea SARS-CoV-2 și a gripei, Ministerul Sănătății spune că trebuie respectate câteva reguli de igienă:

  • igiena mâinilor: spălarea frecventă a mâinilor și/sau dezinfecția lor (înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut, ori de câte ori e necesar);
  • igiena respiratorie: tuse, strănut în șervețel de unica folosința sau în plica cotului, aruncarea șervețelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecția mâinilor după tuse/strănut;
  • igiena în clase: aerisirea frecventa a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs), curățenia și dezinfecția suprafețelor și obiectelor din unitățile de învățământ înaintea începerii cursurilor;
  • evitarea schimburilor de obiecte personale.

Purtarea măștii și distanțarea fizică

Transmiterea virusurilor respiratorii era o problemă și înainte de pandemie, însă acum lucrurile s-au complicat și mai tare. De aceea, Ministerul Sănătății recomandă în continuare purtarea măștii mai ales în spațiile aglomerate, slab ventilate și respectarea distanțării fizice de minim 1,5 metri în timpul cursurilor, dacă e posibil.

De asemenea, școlile ar trebui să informeze periodic părinții să nu mai trimită copiii în colectivitate dacă au simptome de viroza respiratorii, dureri în gât. Acasă ar trebui să stea și personalul didactic și nedidactic dacă există suspiciune de vreo boală.

Ce se întâmplă cu copiii bolnavi ajunși la școală

La prima oră de curs un cadru didactic ar trebui să facă o inspecție vizuale a elevilor prezenți în clasă cu scopul identificării unui eventual elevul bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (față congestionată, tuse, etc).

Dacă totuși vreun copil bolnav ajunge la școală acesta va fi izolat față de restul clasei, iar părinții vor fi anunțați pentru a-l duce la medic. De asemenea, părinții trebuie să anunțe la școală dacă copilul este confirmat cu SARS-CoV-2 sau gripă.

Pentru a preveni apariția cazurilor de COVID și/sau gripă Ministerul Sănătății recomandă vaccinarea împotriva celor două virusuri a elevilor eligibili și a personalului din unitățile de învățământ.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa