Copiii care adorm legănați sau mângâiați devin agitați și irascibili. Care e cea mai potrivită metodă de a-ți adormi copilul

Un grup de cercetători internaționali a examinat metodele părinților de a-i adormi pe copiii mici în obiceiurile a 14 popoare. Cercetarea a arătat că metodele folosite de părinți influențează comportamentul copiilor. Conform rezultatelor, România se află în fruntea celor care cresc copii agitați și dificili.

Laura Udrea, redactor
scris pe
bebeluș legănat pe picioare
Legănat pe picioare sau mângâiat pe spate până adoarme? Nu, spune un nou studiu, dacă nu vrei să fie agitat și dificil când va fi mai mare.

Copiii care adorm legănați riscă să fie dificil de gestionat, conform unui nou studiu, în cadrul căruia s-au studiat metode de adormire a celor mici în diverse țări și modul în care acest aspect le influențează comnportamentul. În România, mulți copii adorm legănați sau mângâiați, ceea ce, se pare, nu este tocmai un obicei benefic.

Copiii părinților care folosesc metode pasive de adormire – vorbitul în șoaptă, cititul poveștilor, îmbrățișatul sau cântatul sunt sociabili și extrovertiți. Cei cu părinți care folosesc metode de adormire active, precum legănatul ori mângâierea pe spate, sunt mai agitați și dezvoltă temperamente mai dificile.

Grupul de cercetători internaționali a examinat metodele folosite de părinți din 14 țări, printre care și România, pentru a-și adormi copilașii. La studiu au participat 841 de părinți din Belgia, Brazilia, Chile, China, Finlanda, Italia, Mexic, Țările de Jos, România, Rusia, Spania, Coreea de Sud, Turcia și SUA.

Adulții au fost rugați să completeze două chestionare, unul legat de comportamentul copiilor în copilăria timpurie, al doilea, privind activitățile zilnice. Li s-a cerut să ofere date despre temperamentul copiilor lor între 17 și 40 de luni, dar și despre tehnicile lor de adormire folosite de părinți.

„Tehnicile de somn se răsfrâng în calitatea somnului copiilor, iar importanța contextului cultural în dezvoltarea copilului a fost recunoscută de mult timp. Ceea ce am vrut să descoperim este dacă diferențele interculturale legate de metodele de adormire ale celor mici au repercusiuni asupra temperamentelor acestora“, a declarat autoarea studiului, Christie Pham. de la Universitatea de Stat din Washington.

Metode pasive versus metode active de adormire

Cercetătorii au descoperit că metodele diferite de adormire a copiilor, atât între popoare, cât și în cadrul aceluiași popor, duc la caracteristici diferite de temperament. Diferența a fost mai mare între popoare, de unde s-a ajuns la concluzia că modul cum ne adormim copilașii contribuie în mod independent la diferențele de temperament ale copiilor din țări diferite.

Temperamentul este modul în care copiii își reglează comportamentul și își gestionează emoțiile.

Studiul explică și de ce tehnicile pasive de adormire sunt mai bune. Ele pot ajuta bebelușii să-și dezvolte auto-liniștirea și auto-reglarea. Astfel, pot conduce la temperamente liniștite și în alte contexte, nu doar în cele legate de somn. Aceste tehnici pasive pot promova manifestări comportamentale (zâmbetul, râsul, entuziasmul) care implică abilități de reglare bazate pe atenție.

Sociabilitatea și fericirea de mai târziu se învață din fragedă pruncie

Conform studiului, copiii din popoarele care se bazează mai mult pe strategiile pasive au demonstrat un grad de sociabilitate mai mare. Studiul a relevat faptul că mamele care au folosit tehnici active de inducere a somnului la bebeluși au experimentat probleme de somn la copiii lor.

Spre exemplu, bebelușii adormiți astfel, s-au trezit de mai multe ori în timpul nopții și au avut nevoie de ajutor pentru a se putea liniști și adormi din nou. De asemenea, au suferit tulburări de somn (adormirea cu dificultate, coșmarurile, somnul agitat), dar și tulburări de temperament în timpul zilei pe care nu le-au putut depăși decât dacă au fost ajutați de părinți. Rezultatele studiului indică faptul că strategiile active de adormire la bebeluși sunt asociate cu un nivel mai mare de emoționalitate negativă (frică, furie, tristețe, disconfort) la copilul mai mare.

Părințiii din România își adorm copiii la fel ca cei din Chile

La nivel macro, tehnicile pasive de inducere a somnului au fost asociate popoarelor cu o emoționalitate negativă mai scăzută și cu o sociabilitate mai mare la nivel de cultură, dar și cu o capacitate de auto-reglare mai mare la nivel de individ. Tehnicile active de inducere a somnului au fost asociate cu o emoționalitate negativă mai mare doar la nivel de individ.

Astfel, primele locuri pe lista țărilor care practică tehnici pasive de inducere a somnului se află SUA, Finlanda și Țările de Jos. România, Spania și Chile ocupă primele locuri pe lista țărilor care folosesc tehnicile active de inducere a somnului.

Dacă ți-a plăcut acest articol, citește și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa