„Copilul meu cu sindromul Down e cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat!”
Canadianul Robb Scott, tatăl unui copil cu sindromul Down, a postat pe contul său de Facebook un filmuleț-confesiune în care vorbește cu sinceritate și bunătate despre fiul său cel mic, Turner, un copil cu sindromul Down.
Citește și: Cum îți schimbă viața un copil cu nevoi speciale
Filmarea postată pe Facebook are peste 1,6 milioane de vizualizări, peste 13.300 de distribuiri şi mai mult de 3000 de comentarii. În plus, confesiunea sa a impresionat o serie de televizuni locale, dar şi pe cel mai important om politic din Noua Scoţie, Stephen McNeil, premierul provinciei, care s-a oferit să îi acorde tot sprijinul său.
https://www.youtube.com/watch?v=VNzpWOjjaGg
O întâmplare dezamăgitoare a stat la baza filmulețului
Confesiunea filmată a venit după ce Robb Scott a asistat involuntar la o discuţie dintre un fiu şi tatăl său, într-un magazin de DVD-uri. Copilul a văzut pe coperta unui DVD imaginea unui băieţel cu sindromul Down şi l-a întrebat pe tatăl lui ce înseamnă mai exact sindromul Down. Adultul, vizibil încurcat, căutând să găsească cuvintele potrivite, a spus că sindromul Down este o boală a necunoașterii și că cei afectați „nu știu mai nimic”.
Robb n-a intervenit în discuţie, dar remuşcările pe care le-a avut ulterior, pentru că nu a spus nimic în momentul cu pricina, l-au chinuit şi şi-a dat seama că a contribuit la perpetuarea ignoranţei în rândul tinerei generaţii.
Sindromul Down nu e o boală!
Pentru că Robb a simţit și că și-a dezamăgit fiul, a ales să realizeze o filmare-confesiune, în care să-şi ceară iertare de la copilaş şi să le spună tuturor celor care au întrebări legate de Down ce este cu adevărat acest sindrom.
„Sindromul Down este, literalmente, unul dintre cele mai frumoase lucruri din viaţa mea. Fiul meu e amuzant, extraordinar, bun, plin de iubire şi care te îmbie la îmbrăţişări. Oamenii cu sindromul Down sunt nişte profesori fantastici. Sindromul Down nu este o boală, chiar nu este, nu este nici măcar o dizabililtate. Doar pentru că citeşti mai greoi sau pentru că nu poţi să alergi la fel de repede ca ceilalţi nu înseamnă că ai o dizabilitate. Iar lucrurile astea le-am învăţat de la Turner. Dizabilităţile sunt doar percepţii”, a declarat Robb în clipul video.
„Cred că oamenii sunt educatori şi învăţăcei, în același timp. Avem atât capacitatea de a preda, dar şi capacitatea de a învăţa. Dar un individ cu multe cunoștințe nu are cum să predea mai multe lucruri decât o face fiul meu. Cunoştinţele lui nu sunt mai valoroase decât lucrurile predate de fiul meu.”
Sindromul Down este cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat, dar atunci n-am spus asta. Nu am luat apărarea copilului meu şi nici a altor persoane cu sindromul Down. Iar lucrul asta m-a copleşit în acel moment. De aceea am simţit nevoia să fac aceste afirmaţii public, pentru mine. Vă mulţumesc!”, a mai spus Robb în mesajul său.
Mulțumim și noi, Scott!
Foto: Facebook.com
Te invităm să citești mai multe despre integrarea copilului cu sindrom Down în societate și despre terapia copilului cu Down.
Dă like și paginii noastre de Facebook, unde vei găsi muuulte articole amuzante și interesante.