Melatonină la copii. Psihiatru: „Copiii care iau suplimente de melatonină pot prezenta enurezis, somnolență, dureri de cap și agitație”

Un studiu recent realizat în SUA atrage atenția asupra creșterii numărului de copii care primesc melatonină ca să adoarmă.

Laura Udrea, redactor
scris pe
melatonina la copii
Melatonina la copii este periculoasă. Nu există studii ale administrării acesteia pe termen lung, iar suplimentele cu melatonină de pe piață nu respectă dozele trecute pe etichetă. FOTO: Shutterstock

Pentru administrarea suplimentelor cu melatonină la copii nu ai nevoie de prescripție medicală. Se găsesc la liber, în diverse forme, pentru toate vârstele – spray-uri, soluții lichide, tablete sau pastile masticabile. Părinții care le-au încercat le recomandă, iar dovadă stau recenziile lor la suplimentele cu melatonină pentru copii comercializate on-line. „În timp ce melatonina joacă un rol în somn, acesta NU este un somnifer. Utilizarea melatoninei nu ar trebui să fie niciodată prima alegere de tratament pentru copiii și adolescenții cu insomnie cronică”, spune dr. Cristina Anghel, medic primar Psihiatria Copilului și Adolescentului, doctor în medicină, cu competență în somnologie și cadru medical la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”.

Melatonina este utilizată pentru tulburările de somn la copii și adolescenți și este recomandată în ghidurile internaționale ca a doua linie de tratament după alternativele non-farmacologice. Suplimentele cu melatonină sunt utilizate pe scară largă în rândul copiilor, cu o creștere alarmantă în ultimii ani la toate vârstele, în special din cauza automedicației. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că poate fi procurată fără prescripție medicală în multe țări. Deși melatonina este recomandată ca tratament pe termen scurt, mai multe studii arată că utilizarea pe termen lung este obișnuită.

1 din 5 copii de vârstă școlară și preadolescenți iau deja melatonină

Un sondaj recent, realizat în SUA, arată că 1 din 5 copii de vârstă școlară și preadolescenți primesc suplimente cu melatonină. Mai îngrijorător este faptul că nu doar numărul copiilor care primesc acest hormon ca să adoarmă a crescut, dar vârsta celor care le primesc a scăzut semnificativ. Sondajul, care a semnalat creșteri bruște în 2022, a determinat cercetătorii să analizeze suplimentele cu melatonină existe pe piață. Din 25 de produse analizate, 22 nu respectau concentrația de melatonină de pe etichetă, ba chiar aveau în plus ingrediente periculoase.

„Este posibil ca părinții să nu știe de fapt ce dau copiilor lor atunci când le administrează aceste suplimente”

Un studiu publicat în aprilie 2023 a analizat 25 de produse gumate cu melatonină. Cercetarea a descoperit că 22 conțineau cantități diferite de melatonină decât indica eticheta. Unul avea de trei ori cantitatea de pe etichetă, iar altul nu avea deloc. În plus, unele suplimente de melatonină s-au dovedit a conține alte substanțe îngrijorătoare, cum ar fi serotonina. „Este posibil ca părinții să nu știe de fapt ce dau copiilor lor atunci când le administrează aceste suplimente”, a spus dr. Lauren Hartstein, autorul studiului.

Autorii studiului au chestionat 1.000 de părinți în prima jumătate a anului 2023. Conform datelor strânse, 18,5% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani au primit melatonină. Pentru preadolescenții cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani, acest număr a crescut la 19,4%. Aproape 6% dintre preșcolarii cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani au folosit melatonina în luna precedentă. Preșcolarii au folosit melatonina pentru o perioadă medie de un an. Elevii de școală primară și preadolescenții au folosit-o pentru durate medii de 18 și, respectiv, 21 de luni.

Academia Americană de Medicină a Somnului avertizează că doza reală de melatonină din tablete sau sirop poate varia, de la mai puțin decât spune eticheta, până la mult mai mult. Cea mai mare variație se găsește în tabletele masticabile, care sunt, din păcate, cele oferite cel mai frecvent copiilor.

dr. Cristina Anghel, medic primar Psihiatria Copilului și Adolescentului, doctor în medicină, cu competență în somnologie și cadru medical la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”

Ce este melatonina

Melatonina este un hormon secretat pe cale naturală de glanda pineală a creierului. Secreția acestui hormon începe la lăsarea serii, rolul lui fiind de a ne induce starea de somnolență care precede somnul. Secreția de melatonină continuă și peste noapte, ajutându-ne să dormim. Dimineața, odată cu lumina zilei, secreția de melatonină este inhibată, lăsând loc unui alt hormon – serotonina, care ne face să ne simțim alerți, pregătiți de o nouă zi. Uneori, pot avea loc dereglări ale acestui ritm circadian. Este vorba de situațiile în care somnul se dereglează din cauza diferențelor de fus orar la care ne expunem când călătorim pe alte continente. Ori când lucrăm în ture de noapte. Persoanele nevăzătoare iau adesea melatonină pentru a regla acest ritm circadian.

Care este cea mai bună melatonină pentru copii

Pe piață există două forme de melatonină: cu eliberare imediată și cu eliberare prelungită. Formulele cu eliberare imediată nu ajută la obținerea unui somn neîntrerupt pe toată durata nopții (nivelurile de melatonină din sânge ating vârful la aproximativ două ore după administrare).

Există unele dovezi, prea puține însă, care sugerează că melatonina cu eliberare prelungită poate îmbunătăți somnul de noapte, în sensul în care ar elimina trezirile din timpul nopții la copii. Cu toate acestea, suplimentele care conțin melatonină cu eliberare prelungită sunt mai nou apărute, ceea ce înseamnă că nu au fost realizate studii suficiente care să determine cât de eficiente sunt și care ar fi efectele adverse ale administrării lor.

Melatonina la copii. De ce ai da copilului melatonină?!

Anxietatea, stresul și depresia pot da peste cap ritmul circadian, iar în ultima perioadă acestea par să afecteze și copiii. Însă trebuie să înțelegem cum se manifestă somnul la fiecare vârstă, înainte de a vorbi despre „tulburări” de somn la copii. Bebelușii care nu reușesc să doarmă toată noaptea, sunt, de fapt, cât se poate de normali și sănătoși. Deși nu reușesc să-și producă propria melatonină decât în jurul vârstei de 8 săptămâni, în primele 3 săptămâni folosesc ceea ce au primit de la mamă. Laptele matern de noapte conține melatonină. Ce-i drept în cantități mai mici, dar perfecte pentru a-i determina pe micuți să înceapă producția proprie, cea care le asigură un ritm circadian sănătos. Astfel, bebelușii se vor trezi peste noapte nu pentru că nu au suficientă melatonină, ci pentru că le este foame. Ar fi anormal și periculos dacă nu ar face-o!

În adolescență, ceasul intern de somn este resetat pentru a adormi mai târziu și a se trezi mai târziu. Această schimbare se întâmplă deoarece creierul adolescenților produce melatonina mai târziu, noaptea. Deci, adolescenților le este mai greu să adoarmă. Uneori, această întârziere în ciclul somn-veghe este atât de severă încât afectează activitățile zilnice. În aceste cazuri, se numește sindromul fazei de somn întârziat sau sindromul „bufniței de noapte”. Acesta nu este singurul motiv pentru care adolescenții adorm târziu sau nu dorm nopțile. Luminile albastre ale dispozitivele electronice întârzie eliberarea melatoninei, ceea ce face adormirea și mai grea.

Cât timp se administrează melatonina la copii și care este doza zilnică

Deoarece nu există multe studii pe copii și suplimente de melatonină, nu se știu multe lucruri. Există incertitudini cu privire la ce doză este recomandată. Nu se cunosc efectele utilizării melatoninei pe perioade lungi ori dacă beneficiile melatoninei depășesc riscurile. Fiindcă melatonina este un hormon, este posibil să aibă efecte adverse asupra dezvoltării hormonale, inclusiv asupra pubertății, ciclurilor menstruale și supraproducției hormonului prolactină, spun unele studii. Același lipsă de date medicale și în cazul adolescenților cu sindromul „bufniței de noapte” – suplimentele cu melatonină par să ajute, dar nu se știe dacă beneficiile depășesc posibilele daune.

Doza recomandată de melatonină la copii variază în funcție de vârsta copilului și de problema de somn cu care se confruntă. În general, dozele pentru copii încep de la 1 miligram. Suplimentele de melatonină sunt recomandate copiilor abia de la vârsta de 5 ani.

Efecte adverse melatonină la copii

Utilizarea melatoninei la copii nu a fost îndeajuns studiată. Riscurile potențiale și efectele secundare ale utilizării acesteia nu sunt pe deplin cunoscute. „Copiii care iau suplimente de melatonină pot prezenta simptome precum enurezis, somnolență, dureri de cap și agitație. Părinții ar trebui să fie conștienți de riscul de supradozaj accidental și să lucreze îndeaproape cu medicul pediatru al copilului lor cu privire la utilizarea melatoninei”, spune medicul psihiatru.

Melatonina poate fi periculoasă

Unele suplimente de melatonină folosesc melatonina naturală derivată din țesutul pineal animal. Utilizarea lor trebuie descurajată din cauza riscului de contaminare sau transmitere virală. Dozele mari de melatonină pot afecta ovulația, ceea ce face dificil pentru o femeie să rămână gravidă. Dozele de peste 5 miligrame nu par mai eficiente decât dozele mai mici și sunt asociate cu mai multe efecte adverse, cum ar fi dureri de cap, amețeli a doua zi sau vise anormale. Nu trebuie utilizat de femeile gravide și trebuie solicitat sfatul medicului înainte de a-l utiliza în timpul alăptării.

Unii oameni de știință și-au exprimat îngrijorarea că administrarea melatoninei copiilor, ale căror creiere și corpuri sunt încă în curs de dezvoltare, ar putea influența debutul pubertății. „Nu se știe însă care sunt efectele pe termen lung asupra creșterii și dezvoltării copilului, pentru că nu există studii pe termen lung efectuate la copii. Suplimentele nutritive nestandardizate ar putea afecta dezvoltarea hormonală, pubertatea, ciclul menstrual, producerea de prolactină”, atrage atenția dr. Florina Cristescu, medic primar de medicină internă pentru Smartliving.ro.

Dacă ți-a plăcut acest articol despre melatonină la copii, te-ar putea interesa și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa