Medicii italieni descriu discuțiile tulburătoare dintre pacienții COVID-19 și familiile lor

TOTUL DESPRE MAME
scris pe
Spitalele din Italia fac față cu greu numărului mare de bolnavi. La spitalele din Milano, un nou pacient infectat este internat la fiecare cinci minute.

Pacienții infectați cu noul coronavirus sunt conștienți până la final și ne roagă să îi ajutăm să își ia rămas bun de la cei dragi când simt că li se apropie sfârșitul, potrivit medicilor italieni care îi îngrijesc în spitale. Datele statistice din Italia arată că 89% dintre decesele înregistrate până acum au fost la pacienții peste 70 ani și 55% dintre decese la cei peste 80 ani. 2% dintre decesele înregistrate au fost la cei sub 60 ani. În acest context, medicii recomandă protejarea bătrânilor inclusiv prin a nu lăsa nepoții în preajma lor. 

Dr. Francesca Cortellaro, de la Spitalul San Carlo Borromeo din Milano, a descris momentele tulburătoare ale bătrânilor pe patul de moarte, Italia fiind țara europeană cu cea mai grea epidemie de COVID-19 după China.

„Știți ce este cel mai dramatic? Să vezi pacienții murind singuri, ascultându-i când ne roagă să îi ajutăm să mai vorbească o dată pentru a le spune adio copiilor și nepoților”, a spus dr. Cortellaro pentru ziarul italian Il Giornale.

„Când se apropie momentul să moară, îl simt. Sunt lucizi, nu intră în comă. Se simt ca și cum s-ar îneca, însă au timpul să înțeleagă ce li se întâmplă”, a mai povestit medicul.

Dintre cei peste 15.000 de italieni depistați cu noul coronavirus, cei mai mulți sunt în vârstă. Adesea, singura lor modalitate de a-și lua rămas bun de la cei dragi este prin intermediul video call-urilor pe care le facilitează cadrele medicale.

„Am scos telefonul și am sunat printr-un apel video”, a povestit dr. Cortellaro despre o bunică care a cerut să își vadă nepoata. „Și-au spus la revedere și curând după aceea a murit”.

Date statistice despre decesele din Italia la cei infectati cu COVID-19. Bătrânii peste 80 de ani au șansele cele mai mici de supraviețuire SURSA: Ministerul Sănătății din Italia

Cu peste 15.000 cazuri de infecție cu noul coronavirus și peste 1.000 de decese, Italia este în totalitate blocată, Organizația Mondială a Sănătații declarând Europa epicentul pandemiei. La spitalele din Milano, un nou pacient infectat este internat la fiecare cinci minute. Dr. Massimo Galli, șeful secției de Boli Infecțioase din Spitalul Sacco, spune că sunt în punctul de a nu mai putea primi alți pacienți.

Vestea bună este că sunt și pacienți care nu mai au virusul și care sunt externați la fiecare două-trei ore. a mai spus dr. Galli. Nu există însă suficiente paturi pentru a fi tratați toți pacienții iar vârful epidemiei este așteptat să fie atins în Italia la finalul lunii martie 2020.

Și datele oferite de autoritățile din China arată că bătrânii sunt cei mai afectați de noul coronavirus: 21,9% dintre bătrânii de peste 80 de ani infectați au pierdut lupta cu virusul. În ceea ce privește rata de deces la persoanele de 10-39 de ani, în China aceasta este de 0,2%, conform acestor date.

COVID-19 Riscul de mortalitate în funcție de vârstă 

Vârsta Rata mortalităii cazuri totale
80+ 14.8%
70-79 ani 8.0%
60-69 ani 3.6%
50-59 ani 1.3%
40-49 ani 0.4%
30-39 ani 0.2%
20-29 ani 0.2%
10-19 ani 0.2%
0-9 ani Fără victime

Sursa: Centrul pentru Controlul Bolilor din China (CCDC)

Cu cât mai bătrâni, cu atât mai vulnerabili

Noul virus din grupa coronavirusurilor este cu atât mai periculos cu cât vârsta celor infectați este mai înaintată. „Pare să existe un prag – sub vârsta de 35 de ani, numărul de decese înregistrate este aproape de 0. Pe măsură ce vârsta crește, între 40 și 80 de ani observăm o creștere a mortalității”, spune profesorul epidemiolog Michael Mina, de la T.H. Chan School of Public Health – școala de sănătate publică a Universității Harvard.

Bolile asociate cresc riscul de mortalitate

Specialiștii chinezi au analizat și riscul de deces în relație cu diverse suferințe cronice asociate ale celor infectați. Concluzia lor este că bolile cronice care ne fac vulnerabili în fața COVID-19 și ne pun viața în pericol sunt cele cardiovasculare, urmate de diabet și de problemele pulmonare.

Boală preexistentă Rată deces toate cazurile
Boli cardiovasculare 10.5%
Diabet 7.3%
Boli cronice respiratorii 6.3%
Hipertensiune 6.0%
Cancer 5.6%
fără boli preexitente 0.9%

Doar 0,9% dintre cei care au decedat după infectarea cu noul coronavirus nu aveau boli preexistente. 

Aceste boli sunt o cauză de complicații și în gripă, deoarece coronavirusul face parte din familia mare a virusurilor care include și virusurile gripale. „Practic, aproximativ aceleași persoane sunt aflate la risc și pentru gripa cu virusul Influenza, și pentru noul coronavirus. Un motiv evident este că bolnavii cu suferințe cronice de tip respirator, cardiovascular și cu diabet au imunitate scăzută. Bătălia care se duce contra virusurilor nu este atât de eficientă, pentru că resursele organismului sunt îndreptate spre a face față patologiei cronice. Atunci când ai o boală cronică, imunitatea este îndreptată către a face față, pe termen lung, unor modificări pe care nu le mai poți corecta. Dacă un vas este mai sensibil și apărarea organismului în bucățica respectivă este scăzută, mai multe resurse sunt îndreptate în acea zonă”, explică dr. Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Bolile cronice care pun viața în pericol în cazul infecției COVID-19 afectează vasele și, implicit, circulația sângelui. „Dacă vasele de sânge, până la cel mai mic capilar, nu funcționează corect, nu se face schimbul între oxigen și dioxid de carbon. Diabetul este o boală cronică ce afectează întreg organismul, inclusiv sau mai ales vasele de sânge. Rănile care nu se mai vindecă și amputațiile sunt consecința faptului că nu mai funcționează circulația periferică. Vasele de sânge mici din alveolele pulmonare sunt, de asemenea, afectate la diabetici, de unde și riscul lor mai mare de complicații pulmonare în caz de infecții acute respiratorii”, spune dr. Sandra Alexiu.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandă să citești și:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa