Medicii avertizează: „Nu supraaglomerați camerele de gardă ale spitalelor pediatrice! Nu orice răceală este o urgență”

Laura Bogaciu, redactor
scris pe
mama-si-copil-cu-febra-stand-in-pat
Faceți o minimă verificare a simptomelor acasă, înainte de a vă grăbi spre camera de gardă. FOTO: Shutterstock

Bolile acute de sezon, cazurile de gripă și de virus sincițial respirator (VSR) au început să „sufoce” serviciile de urgență ale spitalelor pediatrice din Capitală. Probabil același lucru se întâmplă și în țară. Este doar începutul unei perioade dificile – atât pentru copii și părinți, cât și pentru medicii de gardă.

La Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, într-o singură zi s-au prezentat la Camera de Gardă peste 100 de copii de diverse vârste, cu febră și tuse, ale căror simptome debutaseră foarte recent sau care erau bolnavi de mai multe zile. Timpii de așteptare în camera de triaj s-au prelungit enorm de mult, mai ales că numeroase cazuri s-au dovedit a fi răceli banale. Într-o postare pe pagina Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii”, medicul specialist în pediatrie Mihai Craiu face un apel către părinți și îi îndeamnă să umeze câțiva pași simpli înainte de a porni către Urgențe. „Nu ne repezim zilele acestea în aglomerația de la spital, căci ar putea lua și o altă boală contagioasă (varicelă, diaree cu rotavirus etc), în cele 4-5 ore de așteptare”. Iată care sunt sfaturile doctorului Craiu:

Prima opțiune trebuie să fie medicul de familie, nu spitalul

Se preconizează aproximativ două săptămâni „de foc” în camerele de urgență pediatrice, de aceea, pentru a evita supraaglomerarea inutiă și nemulțumirile legate de timpul lung de așteptare, părinții sunt rugați să devină partenerii medicilor. E nevoie să se evalueze de acasă severitatea răcelii. „O simplă faringită va evolua la fel, cu sau fără consult la spital. Adică favorabil”, spune dr. Craiu. Acesta sugerează o comunicare strânsă cu medicii de familie în această perioadă, pentru că uneori lucrurile nu sunt chiar atât de grave. De asemenea, părinților li se recomandă să administreze corect antitermice copilului, medicația la care răspunde de obicei, apoi să-i asigure confortul termic (camere aerisite, temperaturi de 21 grade Celsius) și multe lichide. „Dacă nu scade deloc febra și maladia prezintă ȘI ALTE semne de boală (durere mare de cap, greață și/sau vărsături, dureri musculare, somnolență, amețeală, erupție pe piele) atunci mergem la spital”, explică medicul.

Semnele afectării pulmonare la copilul mic

Dr. Craiu, specializat și în pneumologie pediatrică, subliniază că putem numi răceli grave, acele cazuri în care boala afectează căile aeriene inferioare, nu doar nasul și gâtul. „Recunoaștem o maladie pulmonară la copilul mic dacă are «semne de luptă» respiratorie (detresă, în termeni medicali): dacă respiră foarte repede, de peste 60 de ori/minut, dacă are bătăi de aripioare nazale, dacă are mișcări de piston ale capului, dacă are tiraj (înfundarea părților moi ale toracelui în timpul inspirului) sau balans toraco-abdominal (mișcari ciudate cu ridicarea burții și coborârea pieptului, în inspir, respectiv invers în expir). Dacă la toate acestea se adaugă și colorația vânătă a buzelor și limbii, atunci lucrurile chiar sunt grave”, a punctat reputatul medic pediatru.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa