Medici cercetați pentru că au refuzat să facă cezariană unei femei, iar bebelușul a murit

Cristina Călin, redactor-șef
scris pe
medici ginecologi din Iași
Femeia a fost trimisă acasă de două ori de medicii ginecologi.

  Doi medici ginecologi din Iași de la Maternitatea Cuza Vodă Iași au fost puși sub acuzare pentru malpraxis. Potrivit anchetatorilor ei sunt învinuiți că nu ar fi ajutat o femeie să nască, iar fătul a murit.  

  În luna noiembrie 2020, o femeie din Iași, Manuela Leahu, însărcinată în 8 luni a mers pentru consultație la cabinetul medical al uneia dintre cele două doctorițe implicate în dosar. I s-a pus un diagnostic și a fost trimisă la spital pentru internare. Aici însă a fost trimisă acasă de către același medic ginecolog.

  La cabinetul privat medicul a văzut circulara de cordon ombilical

  „Se reţine că la data de 4 noiembrie suspecta H.M., în calitate de medic, a consultat-o la cabinetul medical privat pe persoana vătămată L.M., persoană ce avea o sarcină de 36 săptămâni, constatând că aceasta prezintă diagnosticul ‘circulară de cordon ombilical şi procidenţa de cordon ombilical’, fapt pentru care a recomandat internarea pacientei în cadrul unităţii de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă Iaşi. Deşi diagnosticul impunea o intervenţie medicală urgentă, suspecta ar fi solicitat persoanei vătămate să efectueze testul COVID pe cont propriu şi mai apoi să se prezinte la unitatea medicală spre a-i fi efectuată operaţia de cezariană. Ulterior, la data de 5 noiembrie, persoana vătămată s-a prezentat la unitatea medicală cu testul COVID negativ, iar suspecta H.M., fiind medic de gardă, ar fi dispus neinternarea acesteia şi în consecinţă neefectuarea operaţiei de cezariană, deşi acest lucru ar fi fost necesar pentru salvarea vieţii fătului”, se menţionează în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

  Deşi diagnosticul impunea o intervenţie medicală de  urgentă, medicul care a urmarit evolutia sarcinii ar fi solicitat persoanei vătămate să efectueze testul Covid pe cont propriu şi mai apoi să se prezinte la unitatea medicală spre a-i fi efectuată operaţia de cezariană. Femeia s-a prezentat la unitatea medicală cu testul Covid negativ, dar cadrul medical  fiind medic de gardă, ar fi dispus neinternarea acesteia şi în consecinţă neefectuarea operaţiei de cezariană, deşi acest lucru ar fi fost necesar pentru salvarea vieţii fătului. Ginecologul care i-a monitorizat sarcina femeii a spus că nu își însușește vina.

  Bebelușul nu mai mișca. Gravida a mers la spital

  Pe data de 15 noiembrie, femeia nu a mai resimţit nicio activitate din partea copilului, motiv pentru care s-a prezentat la aceeaşi unitate medicală, unde s-a constatat că fătul era mort. O zi mai târziu, aceasta a născut natural fătul mort ante-partum.  Femeia a depus plângere la poliție și Colegiul Medicilor.

  „La 36 de săptămâni m-am prezentat pentru controlul lunar, iar acolo doamna doctor a depistat poziția cordonului, era pe canalul de naștere înaintea fătului. Fătul punea presiune cu umărul pe cordon. Dumneaei era de gardă, dar nu a vrut, nu şi-a dat acordul pentru internare şi pentru operaţie. Haideţi să îl scoatem pe semnătura mea şi gata, nu mai stăm la discuţii. Doamna doctor, bineînţeles, nu şi-a dat acordul. Am plecat acasă. Mi-au zis să revin peste o săptămână, când deja era prea târziu. Fata a decedat.”, a declarat mama.

  Femeia spune că sarcina i-a fost monitorizată în permanență și s-a prezentat la spital atunci când nu a mai simțit fetița. „M-am prezentat pentru că nu am mai simţit fetiţa. A fost prea târziu, la necropsie a ieşit de 36 de ore, 48 de ore, cum am declarat eu. Dacă scoteam fetiţa pe semnătura mea, atunci da, puteam spune că am făcut ceva pentru ea, dar tu nu i-ai dat dreptul la viaţă nici măcar 2 secunde.”

  Spitalul: ”A venit când prea devreme, când prea târziu”

  Reprezentanții spitalului spun că prima dată femeia s-a dus să se interneze mult prea devreme, iar a doua oară mult prea târziu. Prof. dr. Mircea Onofriescu, şef secție Obstetrică şi Ginecologie Maternitatea Cuza Vodă a declarat că „de fiecare dată când a venit, s-a constatat faptul că fătul era viu, avea nişte parametri doppler în limite normale şi nu avea niciun motiv de internare. La necropsie nu s-au găsit elemente care să spună că a avut o problemă de cordon de placentă sau a avut o malformaţie. Ea a venit cu sarcina oprită în evoluţie de cel puţin 48 de ore şi, bineînţeles, am constatat oprirea în evoluţie a sarcinii, am internat-o şi s-a rezolvat naşterea.”

  „Fiecare va răspunde dacă au fost anumite culpe medicale. Nu pot şti ce a deranjat-o pe mama. Ceea ce le cer şi am şi verificat personal, să fie respectate, indiferent de persoana care se prezintă în triaj, orice urgenţă care se prezintă în urgenţă nu durează mai mult de 10 minute este preluată.”

  Marius Dancă, manager Maternitatea Cuza Vodă

  Manuela Leahu mai are acasă doi copii de 17 și 12 ani, iar această sarcină a dorit-o de mai bine de 7 ani.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa