Un medic de la maternitatea Botoșani s-a baricadat în sala de nașteri, după ce soțul unei gravide l-a amenințat cu moartea

Un nou incident violent a avut loc la maternitatea din Botoșani. Amenințați și stigmatizați, medicii au cerut deja ajutorul prefectului județului.

Laura Udrea, redactor
scris pe

Un medic de la Maternitatea Botoșani a fost amenințat cu moartea de rudele unei femei însărcinate, în cursul zilei de sâmbătă, 23 septembrie. Medicii sunt speriați de aceste incidente violente care au început să aibă loc după decesul tragic al Alexandrei Ivanov și au cerut ajutor.

Sâmbătă după-amiaza, jandarmii au fost chemați la Maternitatea Botoșani, după ce soțul unei femei însărcinate a amenințat cu moartea un medic. Femeia, cu o sarcină la termen, a fost transferată de la Spitalul din Dorohoi la cererea medicilor de acolo pentru a i se face cezariană la maternitatea din Botoșani. Ajunsă la camera de gardă a maternității din Botoșani, femeia a fost consultată și medicul de gardă a stabilit ca acesteia să i se facă niște analize suplimentare.

În camera unde avea loc consultul au dat buzna două femei și un bărbat, rude cu gravida, care au început să-l amenințe pe medic. „La un moment dat, bărbatul i-a spus medicului să îi facă cezariană imediat pacientei, că dacă nu, îi ia gâtul. Medicul a reușit să fugă în agitația creată și s-a baricadat în sala de nașteri de la etajul 1. Era extrem de panicat. Asistenta din sala de nașteri a sunat la 112 pentru a cere ajutor”, a relatat un cadru medical pentru Monitorul de Botoșani.

Jandarmii au potolit spiritele încinse

„La 15.21 a fost un apel 112, prin care personalul medical sesiza că un aparținător al unei femei internate la maternitate face scandal. A fost aplicat un avertisment contravențional unei femei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice”, a precizat plutonier adjutant șef Dan Izotov, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani.

Femeia însărcinată ( în vârstă de 18 ani), aflată la prima naștere, a adus pe lume o fetiță sănătoasă de 3.500 de grame, după spusele medicului Monica Adăscăliței, managerul maternității.

Medicii au cerut ajutor prefectului Sorin Cornilă

Nu este prima oară când astfel de evenimente violente se întâmplă în maternitatea din Botoșani. Aceste incidente par să fi scăpat de sub control mai ales după decesul Alexandrei Ivanov, iar medicii avertizează că situația tot mai tensionată de la maternitatea din Botoșani riscă să afecteze calitatea actului medical. „Din păcate, astfel de situații tensionate nu fac bine nici personalului medical, nici pacienților. Nu cred că pacienții sau rudele lor își doresc să fie tratați de un personal medical care se simte amenințat în permanență. Vom avea o discuție și cu reprezentanții firmei de pază. Vom lua o serie de măsuri suplimentare la maternitate în privința vizitatorilor”, a declarat managerul maternității în presa locală.

Cazul Alexandra

Alexandra Ivanov a ajuns la maternitatea din Botoșani în noaptea de 17 august 2023 cu sângerare și dureri abdominale. Medicii i-au spus că sarcina ei s-a oprit din evoluție. Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al spitalului, la internare, Alexandra a fost consultată și i s-a făcut ecografie, iar medicii au considerat că poate aștepta până a doua zi. Deși s-a plâns de dureri toată noaptea, atât medicului care îi urmărea sarcina, cât și celui de gardă, abia dimineața a fost transferată la Terapie Intensivă, au început procedurile de reanimare, iar la ora 08:20 s-a declarat decesul – stop cardiorespirator iresuscitabil și hemoragie de căi respiratorii superioare.

O anchetă s-a declanșat pentru a descoperi ce s-a întâmplat. Conducerea spitalului a decis suspendarea activității personalului medical care a fost de gardă pe secția Obstetrică-Ginecologie în acea noapte.

În cadrul secțiunii Povești de naștere, totuldespremame.ro a publicat mai multe experiențe ale femeilor care au născut la maternitatea din Botoșani. Iată-le mai jos:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa