Cazul șocant care atrage atenția asupra măștilor sub care se pot ascunde abuzatorii. „Un tată grijuliu și implicat” și-a drogat 10 ani soția pentru a fi violată de străini

Laura Udrea, redactor
scris pe
Victima, Gisele Pelicot, îmconjurată la tribunal de avocați și jurnalisti
Gisèle Pélicot a cerut ca procesul să fie public, asumându-și riscul unei expuneri mediatice internaționale, pentru a atrage atenția asupra modului perfid în care acționează agresorii. FOTO: Captură video Radio Canada

Un caz șocant este prezentat zilele acestea de publicațiile din întreaga lume. Un bărbat de 71 de ani din Franța, tată a trei copii, este judecat după ce, timp de 10 ani, și-a drogat soția și a invitat zeci de străini în casă să o violeze. Fiica celor doi suspectează că tatăl ar fi drogat-o și pe ea. Deși extrem, acest caz readuce în discuție situațiile în care femei din toată lumea, inclusiv mame din România, trăiesc zi de zi coșmaruri de care nu știe nimeni.

Dominique Pélicot, descris de comunitate drept „un tată grijuliu și implicat, un vecin obișnuit”, îi punea droguri soției sale în mâncare, apoi invita străini în casă ca să o violeze în timp ce el filma. Femeia, acum în vârstă de 72 de ani, nu știa nimic despre ceea ce i se întâmpla, copiii nici atât, iar medicii la care ea mergea în mod repetat, pentru că nu se simțea bine, nu și-au dat seama că e victima unui abuz și a drogurilor. Procesul a început luni, 2 septembrie, și se va încheia în decembrie. Se desfășoară cu ușile deschise, din dorința victimei de a atrage atenția asupra măștilor sub care se pot ascunde abuzatorii și a efectelor drogurilor în astfel de cazuri.

Copiii credeau că mama lor are Alzheimer

Deși abuzurile au avut loc în mod repetat în decursul a aproape 10 ani, femeia nu-și amintește nimic. „Nu știe nimic despre ceea ce i s-a întâmplat. Nu își amintește de violurile pe care le-a suferit”, a declarat avocatul Antoine Camus pentru postul de radio France Bleu, citat de Reuters. De ani de zile însă se simțea rău, pierdea în greutate și avea probleme de memorie. Copiii ei credeau că suferă de Alzheimer. Deși femeia a mers de-a lungul timpului la mai mulți ginecologi și neurologi pentru simptomele neobișnuite pe care le avea, niciunul din aceștia nu a reușit să identifice abuzul cu care ea se confrunta.

Niște oameni drăguți, care organizează petreceri lângă piscină

Familia Pélicot locuia într-o casă spațioasă din comuna Mazan, la aproximativ 100 de km de Marsilia. Locuiseră înainte în Paris și s-au mutat în Mazan în 1991. Erau văzuți ca un cuplu respectabil de pensionari, cu trei copii care îi vizitau în mod regulat. Vecinii credeau despre ei că sunt niște „oameni drăguți”, care organizează petreceri în jurul piscinei lor, într-o grădină bine întreținută, relatează publicația britanică The Mirror. „Toată lumea l-a iubit pe acest om și nimeni nu a reușit să-și dea seama de duplicitatea lui”, a declarat avocatul victimei pentru ziarul britanic.

„Nu există un profil al abuzatorului!”

Situația din Franța a deschis o discuție amplă în spațiul public despre prejudecățile legate de cum ar trebui să arate un abuzator și despre lipsa de solidaritate socială. În acest caz, dincolo de comportamentul soțului, bărbații pe care el i-a racolat online pentru relații intime cu soția au fost indiferenți față de semnalele clare că femeia este în mod vizibil sedată și că nu știe ce i se întâmplă. Printre ei, s-au aflat soldați, un gardian de închisoare, un asistent medical, un expert IT, un jurnalist local. Pentru a nu trezi victima, ei respectau indicațiile soțului de a nu se parfuma și de a-și încălzi mâinile înainte de a o atinge.

„Acest lucru subliniază, încă o dată, că nu există un profil al abuzatorului și că oricine din jurul nostru poate abuza, indiferent de nivelul de educație, clasă, mediu etc. Suntem cu gândul la Gisele Pelicot, care a decis să își facă numele și povestea publică pentru a se asigura că un astfel de abuz nu mai are loc niciodată. Suntem solidare și cu toate femeile care sunt victime ale agresiunilor facilitate de droguri și ale căror povești nu sunt spuse”, este mesajul transmis de Centrul FILIA – organizație non-guvernamentală din România care promovează drepturile femeilor.

Reprezentanții FILIA amintesc importanța consimțământului în relațiile sexuale. Acesta trebuie să fie:

  • oferit liber și conștient: fără presiune sau manipulare din partea partenerului;
  • informat: trebuie să știi exact la ce consimți;
  • flexibil: poți să te răzgândești în orice moment;
  • specific: dacă ai consimțit asupra unui act, nu înseamnă că ți-ai dat consimțământul și pentru altele;
  • entuziast: toată lumea trebuie să se simtă bine și să participe cu entuziasm;

CITEȘTE ȘI: Cum ajung elevii victime sexuale ale profesorilor. Cazurile Kristof Lajos și Alfred Bulai. „Abuzatorul alege victime cu vulnerabilități. La primul semn, copiii trebuie învățați să spună Nu!”

Cum ne putem proteja

O serie de evenimente petrecute în România în ultimele luni arată că, într-adevăr, abuzatorii se pot ascunde sub orice fel de mască, inclusiv aceea de profesor universitar, profesor de liceu, mentor, educator de grădiniță. Mitul că violatorii sunt străini periculoși care atacă în locuri izolate este doar parțial adevărat. De cele mai multe ori, abuzurile vin din partea celor cunoscuți. Această realitate face ca prevenția și protejarea să fie cu atât mai importante.

  • Conștientizarea și educația. În primul rând, este important să fim informați despre cum arată comportamentele abuzive și să nu ignorăm semnele de avertizare. Abuzatorii pot încerca să manipuleze sau să controleze emoțional victima înainte de a recurge la violență fizică.
  • Să înțelegem ce înseamnă consimțământul. Consimțământul este esențial în orice relație. Fiecare are dreptul să stabilească limite și să se simtă confortabil în orice situație. Este important să spunem „nu” ferm când nu dorim să participăm la o anumită activitate. Să ne asigurăm că partenerul înțelege și respectă această decizie.
  • Întărirea încrederii în sine. Învățarea de a ne exprima clar și asertiv limitele este crucială. Atunci când ne simțim nesiguri sau inconfortabili într-o situație, să ne retragem sau să cerem ajutor.
  • Evitarea situațiilor riscante. Este important să ne luăm anumite măsuri de siguranță, cum ar fi evitarea zonelor izolate pe timp de noapte. Să nu rămânem singuri în compania unor persoane necunoscute sau în care nu avem încredere totală. Să ne asigurăm că cineva apropiat știe unde ne aflăm.
  • Sprijinul din partea comunității. Este important să avem o rețea de oameni de încredere. Prieteni, familie sau colegi, oameni pe care să ne putem baza în situații de risc. Să ne asigurăm că nu suntem izolați și că avem mereu cu cine să discutăm despre experiențele sau temerile noastre.

Ce facem dacă suntem victime

Dacă cineva devine victima unui abuz sexual, primul pas este să înțeleagă că nu este vina lui/a ei. Suportul este esențial. Solicitarea ajutorului din partea autorităților, a unor organizații specializate sau a psihologilor poate face o diferență enormă în procesul de vindecare. Indiferent de contextul social, vârstă sau mediu, siguranța noastră trebuie să fie întotdeauna pe primul loc. Prevenția și protejarea sunt esențiale pentru a ne asigura că trăim într-un mediu în care respectul și consimțământul sunt fundamentale.

CERE AJUTOR AICI: 0800 500 333 – linia telefonică gratuită, disponibilă 24/7, pentru violență domestică și sexuală și 112 – serviciile de Urgență

Abuzul din Franța, descoperit întâmplător, după plângerile unor femei, filmate de bărbat în magazine

Cazul din Franța nu ar fi ieșit la iveală dacă trei femei nu ar fi chemat paza când l-au surprins pe Pélicot într-un supermarket, filmând pe ascuns sub fustele lor. Totul a început pe 12 septembrie 2020, când poliția a fost chemată într-un supermarket, unde pensionarul fusese reținut de agenții de securitate pe motiv că „filma sub fustele clientelor, cu un telefon mobil atașat la un ghiozdan”, scrie Le Monde. În urma percheziției, în laptopul bărbatului au fost descoperite peste 20.000 de fotografii și videoclipuri, foarte multe cu soția lui – într-un folder numit „Abuzuri” – organizate pe date și salvate cu denumiri pornografice. În felul acesta, s-a aflat că zeci de bărbați – dintre care doar 51 au putut fi identificați – au violat-o pe Gisèle, soția lui, de 92 de ori, în casa lor din localitatea Mazan.

Mai mult, în laptopul lui Pélicot erau și imagini cu fiica lui, acum în vârstă de 40 de ani, grupate într-un folder numit „În jurul fiicei mele, goală”. Marți, în timpul procesului, Caroline Darian, fiica violatorului, a spus că e „bântuită” de teama că tatăl ei ar fi suspus-o abuzurilor. „Sunt convinsă că am fost drogată, dar el nu va recunoaște asta niciodată”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa