Mariam, femeia care la 39 de ani a născut 44 de copii

Cristina Călin, redactor
scris pe
Mariam Nabatanzi

Mariam Nabatanzi trăiește într-un sat din Uganda. La 39 de ani are nu mai puțin 44 de copii, toți născuți de ea, potrivit agenției de presă Reuters. La 12 ani era deja căsătorită cu un bărbat cu 28 de ani mai mare decât ea și la 13 ani a născut prima pereche de gemeni. Apoi a mai născut încă 5 perechi de gemeni , 5 nașteri de cvatupleți și 4 de tripleți, în total 44 de copii. Dintre ei, doar 38 mai trăiesc.

Mariam împreună cu unul dintre gemenii care a supraviețuit la ultima ei naștere

Faptul că Mariam Nabatanzi a avut atât de multe sarcini multiple se datorează unei boli genetice foarte rare. A aflat acest lucru după ce a născut prima dată, dar, potrivit Reuters, medicul ginecolog i-a spus că pastilele anticoncepționale i-ar face rău. Așa că a mai născut de 14 ori. De-a lungul timpului 6 dintre copii au murit, supraviețuind 38.

Mariam Nabatanzi avea 25 de copii la 23 de ani

Totuși, la 23 de ani, când avea deja 25 de copii femeia a insistat ca medicii să facă ceva pentru a o mai împiedica să rămână însărcinată. Aceștia i-au spus că din cauza rezervei ovariene uriașe pe care o are cel mai indicat pentru sănătatea ei este să continue să nască. În cele din urmă, acum 3 ani, când sarcina s-a dovedit a fi foarte complicată, iar unul dintre gemeni a murit la naștere, medicii au găsit o soluție pentru ca femeia să nu mai rămână gravidă. A fost și momentul când soțul ei, și-așa mai mult absent din viața familiei, a hotărât să plece de tot.

Medicul Charles Kiggundu, ginecolog la Mulago Hospital din Kampala, Uganda, a spus că „Mariam este un caz de predispoziție la hiperovulație, ceea ce înseamnă că ovarele ei produc mai multe ouă la fiecare ciclu menstrual ceea ce înseamnă că de fiecare dată când rămâne însărcinată are mai mult de un copil”. Pentru a o împiedica să mai aibă alți copii, la cererea ei, o echipă de ginecologi i-a scos uterul.

Început de viață tragic. Mariam Nabatanzi a fost părăsită de mamă când avea 3 zile

Pentru Mariam viața nu a fost ușoară de la început. Trăiește într-un sat mic și sărac la 50 de km nord de capitala Kampala în niște condiții mizere. În urmă cu 3 ani soțul ei a părăsit-o astfel că ea a rămas să își întrețină singură cei 38 de copii. Reușește să supraviețuiască în patru camere făcute din cărămizi de ciment, acoperite cu fâșii de fier, în mijlocul unei plantații de cafea. Dorm la comun pe saltele murdare, unii chiar pe jos, direct pe pământ.

Chiar de la începutul vieții a fost lovită de soartă. La doar 3 zile după ce a născut-o mama ei a plecat. A rămas în grija tatălui împreună cu ceilalți 5 frați și surori. Tatăl ei s-a recăsătorit, iar mama vitregă i-a omorât frații mai mari dându-le să înghită sticlă pisată amestecată în mâncare. Ea a scăpat pentru că era plecată în vizită la o rudă. Tatăl ei s-a tot recăsătorit ca până în final să aibă 45 de copii cu mai multe femei. Ca să scape din acest coșmar, 5 ani mai târziu, când avea doar 12 ani, s-a măritat, dorindu-și să aibă doar 6 copii.

Toți copiii ei au urmat o formă de învățământ

Chiar dacă are atâția copii în grijă, Mariam reușește să muncească pentru a le asigura hrană. Uneori este coafeză, alteori decorează localuri pentru evenimente sau colectează resturi de metal și le vinde. De asemenea, produce gin pe care îl comercializează și adună plante medicinale cu același scop. Când timp ea este plecată la lucru copiii au grijă unii de alții. Mesele lor sunt simple și sărăcăcioase, carnea și peștele fiind foarte rar în meniu. De fapt, mâncarea principală sunt turtele de mălai, iar Mariam folosește 25 de kg zilnic pentru a-și hrăni întreaga familie. ”Știu că toți acești copii sunt un dar de la Dumnezeu și trebuie să fac tot ce îmi stă în puteri să am grijă de ei și să-i hrănesc”, a povestit femeia pentru BBC.

Toți banii pe care îi câștigă îi cheltuie pe mâncare, îngrijire medicală, haine și taxe școlare. Mariam a declarat pentru Reuters că nu vrea ca vreunul dintre copiii ei să aibă viața grea pe care a avut-o ea. Dovadă stau fotografiile cu cei mai mari dintre copii din ziua în care au devenit absolvenți. Una dintre fete este asistentă medicală, iar băieții au diplomă de constructori. Nu a reușit să-i convingă pe toți să meargă la școală, dar este fericită că are măcar o parte dintre copii realizați. Totuși, dincolo de orice, Mariam își dorește ca fiecare dintre cei 38 de copii ai ei să fie fericiți pentru că, spune ea, ei i-a fost răpită această emoție încă de când s-a născut.

Unul dintre copii, de 23 de ani, Ivan, a renunțat la studii ca să își ajute mama în gospodărie: ”Mama este copleșită. Încercăm să facem și noi ce putem. Gătim, spălăm, dar tot pe umerii ei sunt toate greutățile. Ne este milă de ea”, a spus băiatul.

Chiar și pentru Uganda, o țară unde o femeie naște în medie 5, 6 copii, potrivit unui raport al World Bank, situația lui Mariam este ieșită din comun.

Dacă te-a impresionat această poveste de viață, te invităm să citești și altele la fel de interesante:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa